Lednová akciová rally
Lednová akciová rally

Leden bývá vnímán jako měsíc, který určitým způsobem naznačuje kondici a očekávání akciového trhu pro daný rok. Pokud by tomu tak skutečně bylo, můžeme od letošního roku čekat další posilování, protože výsledky amerických, evropských i asijských akciových titulů byly až překvapivě dobré.

Akcie celosvětově těžily nejen z fundamentální podstaty, tedy z velmi dobré kondice ekonomiky, ale také z rostoucích cen ropy, očekáváních spojených se schválenou daňovou reformou v USA a samozřejmě také z všeobecně dobré nálady investorů. Nic na tom nezměnila ani varování medvědů (to jsou škarohlídi, kteří za každých okolností věští propady akcií) ani skutečnost, že akciový růst je letos již v desátém roce svého trvání a určitá korekce se dá proto očekávat. Tomu ostatně nasvědčuje i celá řada ukazatelů a indexů, které dokumentují, že valuace především amerických akcií jsou na úrovních, které nemají ekonomické opodstatnění.

Investoři však toto vše zcela pominuli a probíhající výsledková sezóna amerických firem, které ve valné většině prezentují velmi dobré výsledky za poslední kvartál roku 2017, ještě podpořila pozitivní sentiment trhů. Výsledkem byl nejlepší start do nového roku za posledních asi 17 let.

Proto jsou lednové výsledky akciových trhů impozantní. Dow Jones posílil o 5,8 %, S&P 500 o 5,6 %, Nasdaq Compozite přidal dokonce 7,4 %. Evropský Euro Stoxx 50 rostl o 3,0 %, čínský Shanghai Compozite o 3,9 % a japonský Nikkei navýšil o 2,9 %. Taková čísla bychom „brali všemi deseti“, i kdyby to byly pololetní výsledky. Je nasnadě, že nelze v žádném případě očekávat pokračování růstového trendu na takových úrovních. Toto prudké posílení spíše nahrává obavám, že určitá korekce brzy přijde a bude sice nemilá, ale zato potřebná a ozdravná.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Lednová akciová rally
Souhrn
Výhled 2018 - Lednová akciová rally
Jméno článku
Výhled 2018 - Lednová akciová rally
Popis
Michal Valíšek ve svém článku shrnuje vývoj na akciových trzích za měsíc leden a naznačuje, jakým směrem se akciové trhy v letošním roce 2018 vydají.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..