Bylo to bezesporu velice zajímavé období, kdy se toho událo mnohem více v politické než v ekonomické sféře.

Spojené státy

V USA pokračoval ekonomický růst a na něj navázal i růst akciových trhů. Byl velmi razantní, zcela smazal květnovou ztrátu a ještě něco přidal. Nějaký člověk se pohrabal ve statistikách a uvedl, že letošní červen byl pro index DJIA nejlepší od roku 1938 a pro index S&P 500 od roku 1955. To nás jistě těší. Akcie si na amerických trzích drží velmi vysoké valuace, řekl bych nepřirozeně vysoké, inflace je naopak pod očekáváním analytiků a to je bezesporu překvapením, a tak FED začíná opatrně mluvit o možném snížení úrokových sazeb. Rekordně nízká je nezaměstnanost a významně podporuje domácí spotřebu. To jsou pozitiva.
Na druhé straně obchodní války a zavedení celních bariér především vůči Číně mají negativní dopad. Zdražují vstupy do ekonomiky a snižují tak budoucí zisky. Mají za následek snížení tempa růstu světového obchodu, který za 1. čtvrtletí rostl jen o 0,4%, což je prakticky stagnace, oproti růstu 4,3% v loňském roce. Čísla za druhé čtvrtletí samozřejmě ještě nemáme. Nedávná jednání na summitu G20 v Ósace nic nového v řešení cel nepřinesla, jen to, že se bude dále jednat.

Evropa

Také v Evropě stále máme ekonomický růst, ale očekává se, že se jeho tempo bude ve zbytku roku snižovat, a to především pod vlivem stále pravděpodobnějšího brexitu bez dohody. Favorit na nového britského premiéra Boris Johnson dává nepokrytě najevo, že chce novou dohodu a EU zase opakovaně odmítá nová jednání. Nic jiného než rozchod bez dohody tedy – jak se zdá – ani být nemůže. Nemyslím, že by nové vedení EU, o jehož podobě se tento týden intenzivně jednalo, zaujalo jiný postoj. A to bude vážný ekonomický problém a neodvažuji se domýšlet, jak velký.

Čína a emerging markets

Čínská ekonomika ve sledovaném období zvolnila. To se ostatně očekávalo, Čína řeší za pochodu restrukturalizaci svého hospodářství a mnohé další problémy a nastalé obchodní války mohou mít na svědomí, že ekonomika letos poroste o méně než 6%. Centrální banka se soustřeďuje na udržení juanu na určité výši k dolaru, protože hrozí jeho oslabení, což by poškodilo čínský export více než uvalená cla.

Ostatní rozvíjející se země si nevedly nijak špatně. Zvedá se Rusko především díky vysokým cenám ropy a dobře si vedou i další země, např. Indie, Indonésie a stále ještě i země střední Evropy včetně té naší. Ve druhé polovině roku se tak můžeme dočkat i dobrých výsledků akciových trhů v těchto regionech.

A nyní již ke konkrétním výsledkům, to nás zajímá především. Za měsíc červen rostly akciové indexy takto:

DJIA za červen přidal 7,2 % a za celé pololetí 14 %. Hlavní index S&P 500 za červen posílil o 7 % a za pololetí o 17,3 % a drží se jen velmi těsně pod magickou hranicí 3000 bodů a jen čtyři body pod svým dosavadním historickým maximem z 30. dubna letošního roku. Technologický Nasdaq Composite v červnu rostl o 7,4 % a za pololetí narostl o fantastických 21,6 % a zakončil nad hranicí 8000 bodů. To jsou čísla, která bychom brali všemi deseti, kdyby to byly roční výsledky!

V Evropě index Euro Stoxx 50 v červnu přidal 5,9 % a za pololetí 15,7 %. Německý DAX v červnu rostl o 5,7 % a za pololetí o 17,4 %.

Asijské trhy mají za sebou rovněž dobré období. Japonský Nikkei 225 za červen posílil o 3,3 %, čínský Shanghai Composite rostl o 2,7 % Pololetní růsty jsou 6,3 % resp. 19,4 %.
Ta čísla jsou úžasná, a proto si dovolím varovat před přílišným optimismem. Za druhé pololetí to může být jinak. Osobně se domnívám, že pro takové vysoké růsty není ekonomické opodstatnění a jsou stále více se zvýrazňují některé signály ekonomické recese, očekávejme proto určitou korekci akciových trhů v dalším období.

Po dobu prázdnin si nyní dáme redakční pauzu. Pokud bude něco zajímavého, naleznete informace na našem webu rofin-investice.cz. Přeji všem krásnou dovolenou, zajímavé zážitky, krásný odpočinek a pohodu.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Závěr prvního pololetí
Souhrn
Závěr prvního pololetí
Jméno článku
Závěr prvního pololetí
Popis
V USA pokračoval ekonomický růst a na něj navázal i růst akciových trhů. Byl velmi razantní, zcela smazal květnovou ztrátu a ještě něco přidal.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..