Hledání podhodnocených akcií - Warren Buffet
Warren Buffet s Barackem Obamou

Nějakou dobu jsem tápal a hledal téma, které by pro vás bylo něčím zajímavé a zároveň poučné. Pak mě napadlo napsat seriál krátkých článků a představit v nich některé významné postavy současného investičního světa. A tak si dnes, v prvním díle, povídejme o tom asi nejslavnějším, Warrenu Buffettovi.

Warren Buffett se narodil v roce 1930 v Omaze ve státě Nebrasca a dodnes tam žije. Nebudu zde popisovat jeho začátky a omleté příběhy, jak začínal s prodejem Coca-Coly, to si každý může přečíst na Wikipedii – i to je však zajímavé čtení. Chtěl bych Buffetta charakterizovat jinak.
Když si po svatbě se svou ženou zařizovali dům, chtěla paní Buffettová nové záclony, manžel však nesouhlasil. Mladá paní namítala, že těch pár dolarů si přece mohou dovolit, ale Buffett odpověděl, že těch „pár dolarů“ bude mít za „pár let“ desetkrát větší hodnotu a pověsil na garnýže záclony staré. Mimochodem, stále žije v tom původním, i když zrekonstruovaném domě. Nepostavil si žádné honosné sídlo s třiceti koupelnami, jako to dělají filmové či popové hvězdy a jiní zbohatlíci. I když je počítán mezi nejbohatší a nejvlivnější lidi celého světa, žije přes své ohromné bohatství docela střídmě a hledí do budoucnosti.
Příběh o záclonách je slavný. Dokládá totiž základní investorský princip a způsob Buffettova myšlení. Investovat znamená odepřít si část okamžité spotřeby a umístit peníze tam, kde se mohou zhodnotit. Za jak dlouho se zhodnotí, záleží na mnoha okolnostech, ale ten základní faktor je čas. Buffett vždy preferoval dlouhodobé investice a jeden z jeho slavných výroků zní:
„Můj oblíbený časový horizont je …navždy.“
Je to samozřejmě nadsázka, Buffett sám to mnohokrát a často porušil, ale jako princip je to správné. Vždyť vaší současnou investici mohou zdědit vaše děti a pokračovat. Rodina je pak zabezpečena dlouhodobě a stabilně. Kdyby to tak každý rozvážný otec dělal, neměli bychom dnes téměř polovinu národa zaplavenou drahými půjčkami a zničujícími exekucemi.
Buffett postavil své investiční impérium na principu hledání podhodnocených společností. Od svého profesora, rovněž legendárního Benjamina Grahama, se naučil oceňovat aktiva a později toto umění dovedl k dokonalosti. Jeho lidé zvládli skvěle matematickou část analýzy trhu a Buffett k tomu přidal cit a intuici. Pak kupoval společnosti, které podle výsledků těchto analýz a posudků byly trhem podhodnocené, čili levnější než jejich skutečná hodnota, a většinou se trefil. Velice často šel proti proudu a nakupoval aktiva, která jiní odepisovali jako beznadějná. Ale firmy, které koupil, v dalších letech rostly a generovaly zisk.
Buffett dokázal odhadnout budoucí směr a vývoj trhu. Uměl pozorovat chování spotřebitelů a odvodit z něj rozhodnutí, kam směřovat další investice. Jeho mateřská investiční společnost Berkshire Hathaway je dnes firma s obrovskou hodnotou. Jenom dividendy, které vlastněné společnosti každoročně vyplácejí, mají hodnotu více než 4 miliardy dolarů.
Buffett také drží velkou hotovost a je tak vždy okamžitě připraven k nákupu, pokud se objeví nová vhodná investiční příležitost. Má již mnoho let ve zvyku napsat vždy na valnou hromadu své společnosti dokument, který se tradičně jmenuje „Dopis akcionářům“. Ten je vždy s velkým napětím očekáván celým investorským světem, protože v něm Buffett vždy komentuje současné dění a představuje své mínění o budoucím vývoji. A investorský svět si jeho názorů velice váží.

Jaká poučení si z výše napsaného můžeme vzít?

  1. Investování je omezení okamžité spotřeby (v rozumné míře) ve prospěch budoucích zisků.
  2. Investice je běh na dlouhou trať. Pokud bude náš investiční horizont dostatečně dlouhý, nebude nás znepokojovat současný stav.
  3. Na dlouhém horizontu nutně přináší zisk.
  4. Začít se dá i s malou částkou.

Legendy investičního světa: Jeremy Grantham

Legendy investičního světa: Ray Dalio

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Legendy investičního světa: Warren Buffet
Souhrn
Legendy investičního světa: Warren Buffet
Jméno článku
Legendy investičního světa: Warren Buffet
Popis
Nějakou dobu jsem tápal a hledal téma, které by pro vás bylo něčím zajímavé a zároveň poučné. Pak mě napadlo napsat seriál krátkých článků a představit v nich některé významné postavy současného investičního světa. A tak si dnes, v prvním díle, povídejme o tom asi nejslavnějším, Warrenu Buffettovi.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Jedna reakce na “Legendy investičního světa: Warren Buffet

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..