Komentář k zajímavému investorskému krypto pokusu

Na serveru btctip.cz (který se věnuje bitcoinu a jiným kryptoměnám) jsem sledoval zajímavý seriál věnovaný diverzifikaci investičního krypto portfolia do top 100 kryptoměn. Spekulant Shadow Rock investoval 12 tisíc dolarů do top 100 kryptoměn po dobu jednoho roku. Aktuálně vyšel díl, ve kterém autor shrnul výsledky svého pokusu. Díl nese název Uspěje portfolio z TOP 100 kryptoměn? Vyhodnocení pokusu.

Byl dosažen cíl, který si Shadow Rock uložil v prvním článku?

Připomeňme si ho:

Mým cílem je zhodnotit toto portfolio více, než bude během roku zhodnocení samotného bitcoinu. Ve zmíněném testu z minulého roku se to s přehledem povedlo. Celé portfolio se zhodnotilo o 1100%  a Bitcoin “pouze” o 351.95%. Takto se z investovaných 10.000 USD stalo 110.000 USD, což je určitě hodně zajímavé pro každého.

Cíl dosažen evidentně nebyl. Vložil totiž 12 tisíc dolarů, za které nakoupil 3 Bitcoiny, za které nakoupil 100 kryptoměn na různých burzách, každou kryptoměnu za částku 0,03 BTC , po roce má stále portfolio o hodnotě 12 tisíc dolarů. Jeden Bitcoin ho tedy stál 12000/3=4.000 dolarů. Dnes by ty 3 Bitcoiny prodal po $ 6.400. Tedy celkově za nějakých $ 19.200. Shadow Rock má tedy zhodnocení 0 %, přičemž mohl vydělat za rok i po korekcích pořád pěkných 60 %.

Na našem webu vyšel v únoru tohoto roku díl seriálu Základní principy investování pro drobné investory věnovaný právě diverzifikaci investičního portfolia (z dílny ekonoma Michala Valíška). V dnešním článku si zkusme shrnout rozdíly a podívat na to, proč nebyl Shadow Rock úspěšnější a zda je diverzifikace krypto portfolia žádoucí a v jaké míře.

Shadow Rock zřejmě nepředpokládal tak masivní změnu trendu. Zatímco byl rok 2017 ve světě kryptoměn ve znamení býka, rok 2018 ovládalo znamení medvěda. Svou investici vsadil do velice rizikových digitálních aktiv. Ačkoliv je i sám Bitcoin velice rizikový, o odvozených altcoinech to platí obzvláště. V býčím trhu dokáží generovat fantastické zisky, obzvláště když jsou napumpované velrybami. V medvědím trhu většinou hynou na úbytě.

Výsledky pokusu Shadow Rocka se nezdají příliš uspokojivé. Investoval 12 tisíc dolarů a jeho portfolio se dostalo po roce na stejnou dolarovou hodnotu. Tedy v zásadě se dá říci, že alespoň neprodělal. A to díky pár tahounům, u kterých měl v zásadě jen štěstí (a které jsou zřejmě aktuálně nadhodnocené). Nicméně Shadow Rock svůj pokus neukončil vybráním zisků a táže se ve svém článku, jak dále s portfoliem naložit. Zkusíme mu tedy poradit. Pokus dobrý, pojďme se nejprve podívat, co bylo špatně.

Příliš velké portfolio, neoptimální diverzifikace

Shadow Rock zvolil příliš velké portfolio, ve kterém se vyskytovalo množství scam coinů, mnoho kryptoměn, které nakoupil se dostala svou hodnotou téměř nebo zcela nulu a přestala se obchodovat či burzy, kde se scam coiny prodávaly, přestaly existovat. Bylo v něm ale i pár hvězd, které srovnaly ztrátu na nulu, jak jsem naznačil výše.

Nejhorší kryptoměny Shadow Rockova portfolia

  1. BitConnect Coin (BCCOIN) (ztráta 99,09 %)
  2. MCAP (MCAP) (ztráta 98,09 %)
  3. Stox (STX) (ztráta 95,45 %)
  4. Mysterium (MYST) (ztráta 94,05 %)
  5. Melon (MLN) (ztráta 91,57 %)

Nejlepší kryptoměny Shadow Rockova portfolia

  1. Stellar (XLM) (zhodnocení 1 139,55 %)
  2. Binance Coin (BNB) (zhodnocení 751,75 %)
  3. Verge (XVG) (zhodnocení 676,13 %)
  4. EOS (EOS) (zhodnocení 262,76 %)
  5. DigiByte (DGB) (zhodnocení 162,73 %)

Kdyby jeho bylo portfoliu výrazně užší a investoval by s rozmyslem jen do základních kryptoměn, které se obchodují všude a majoritní část investice by dal do konzervativnějšího Bitcoinu, dosáhl by výrazně lepších výsledků. Dokonce i sázka na jistotu – investování do samotného Bitcoinu by byla pro něj výhodnější. Ona ostatně přílišná diverzifikace krypto portfolia postrádá smysl, protože zpravidla, když se daří Bitcoinu, daří se i ostatním kryptoměnám a když se nedaří Bitcoinu, tak ostatní kryptoměny jsou na tom většinou o poznání hůře. Kryptoměny v roce 2017 zažívaly boom, byly v médiích a pak následoval od vrcholu v prosinci postupný pád a ustálení trhu. Investoři a spekulanti cítí rozčarování nad trhem, obzvláště ti, kteří do něho vstoupili v době nákupního šílenství.

Přílišná diverzifikace kryptoměnového portfolia je spíše na škodu. Kvalitních kryptoměn není tolik a uspět může pouze pár. Základem vyváženého kryptoměnového portfolia by měl být v prvé řadě Bitcoin, měl by být zastoupen více než 60 %, dále Litecoin a pár vybraných kryptoměn (například Monero), které přináší něco navíc a jsou obchodovatelné na velkém množství velkých burz typu Kraken.com. Pro mne osobně, co není na Krakenu, jako kdyby neexistovalo.

Vstup do kryptoměnového trhu v době FoMO

Splasknutí bubliny, kterých jsou kryptoměny a technologie obecně plné (porovnejte s dot.com bublinou) se dalo očekávat. Do trhu Shadow Rock se svým posledním experimentem vstoupil v době, kdy začínalo FoMO (FoMO je zkratka anglického Fear of Missing Out, což znamená strach, že vám ujede vlak).

Zde bych si dovolil ocitovat Michala Valíška, který se ve svém investorském seriálu věnoval i zvládání emocí:

Možná se budete divit, možná tomu nebudete věřit, ale mějte prosím na paměti, že tím naprosto základním, co rozhoduje o vašem úspěchu či neúspěchu v investování je zvládání vašich emocí. A je úplně jedno, zda se jedná o emoce negativní, což je strach, panika a frustrace nebo pozitivní, tedy naděje, nadšení a totální euforie.

Shadow Rock následně zvolil strategii HODL – tedy nakoupené kryptoměny včetně těch scamových držel. Z trhu nevystoupil, ani po jeho zhroucení. Buďme za to rádi, alespoň máme k dispozici výsledek pokusu. Sice Shadow Rock vstoupil pod vlivem FoMO, v době, která nebyla úplně optimální, ale alespoň nezmatkoval v době, kdy se kryptotrh hroutil a portfolio držel.

Investování velké částky najednou

Časování trhu, o které se drobní investoři často pokoušejí, nemusí být nejlepší cesta. Ostatně jak doporučuje Karel Fillner, co se týká Bitcoinu, velmi dobře vychází strategie koupit a držet. Ale koupit kryptoměny najednou v době růstu za 12.000 dolarů a držet, je cesta do pekel. To není správná HODL strategie. Pokud skutečně věříme kryptoměnám, možnostem co přinášejí, tak musíme zvolit strategii, jakou popsal Michal Valíšek ve svém seriálu v dílu nazvaném Výběr investiční strategie:

Strategie Kup a drž

Je založena na dlouhodobě nastavené investici s pravidelným měsíčním nákupem různých druhů aktiv za pevně danou částku. Její výhodou je, že nákupní ceny se v čase průměrují. Pokud jdou trhy nahoru, vyděláváte na růstu hodnoty. Pokud jdou dolů, nakupujte větší počet aktiv a po změně trendu realizujete zisk díky multiplikačnímu efektu – větší počet aktiv násobeno vyšší cenou dává větší zisk. Tyto vlny se mnohokrát opakují a dlouhodobý investor, který udrží nervy na uzdě a věří ve správnost své cesty, je odměněn slušným ziskem.

Zvolený časový horizont pro kryptoměnový experiment

Časový horizont, který byl zvolen, nebyl zcela optimální. Jeden rok je zkrátka málo. Jestliže platí, že investice do aktiv, které se vyznačují nízkou volatilitou může být třeba 4 roky (například dluhopisy), u rizikovějších akcií jsou čtyři roky málo (více v článku Michala Valíška) tak zároveň platí, že optimální časový horizont investování do velmi rizikových aktiv, kterými kryptoměny bezesporu jsou, by měl být co nejdelší. Warren Buffet při otázce, který časový horizont pro investice považuje za optimální odpověděl, že navždy.

Jaký časový horizont pro kryptoměny tedy volit? Dle mého názoru ne menší, než deset let. Diverzifikovat přitom s rozumem. Ona i sázka takřka na jistotu Bitcoinu žádnou jistotou není a je i sama o sobě vysoce riziková. Pokud investujeme do kryptoměn, tak jim zkrátka musíme věřit z dlouhodobého hlediska.

Připomeňme si článek ekonoma Michala Valíška o časovém horizontu investování:

Časový horizont investic

Jakou strategii zvolit po skončení experimentu

V této fázi bych Shadow Rockovi doporučil vybrat max 5-10 oblíbených coinů a zbytek portfolia odprodat za Bitcoiny. V portfoliu bych nechal kryptoměny, které bych po úvaze označil za podhodnocené a které mají nějakou fundamentální hodnotu. Po schválení prvního Bitcoinového ETF by mohl začít nový Bitcoinový boom a stálo by zato strategii přehodnotit. Nevíme, ale jestli bude růst Bitcoin po schválení ETF na úkor altcoinů, nebo obráceně. Zcela jistě vystřelí nahoru nejprve Bitcoin, ale jak se to bude vyvíjet poté, je zatím ve hvězdách.

Osobně bych přikupoval vybrané kryptoměny za drobnější částky na pravidelné měsíční bázi. Určitě bych ale do alternativních kryptoměn neinvestoval více, než 40 %. V letošním roce, pokud nebude ETF schváleno, neočekávám výrazné pohyby směrem vzhůru ani u samotného Bitcoinu, ani u jiných kryptoměn. Případný pohyb při oznámeném neschválení ETF směrem dolů umožní nakoupit více kryptoměn za vynikající cenu a bude pro investory skvělou příležitostí pro nákup a akumulaci digitálních aktiv.

Did you like this?
Tip Jiří Meitner with Cryptocurrency

Donate Bitcoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some bitcoin:

Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send bitcoin:

Donate Ethereum to Jiří Meitner

Scan to Donate Ethereum to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Ether:

Donate Litecoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Litecoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Litecoin:

Donate Monero to Jiří Meitner

Scan to Donate Monero to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Monero:

Donate ZCash to Jiří Meitner

Scan to Donate ZCash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some ZCash:
Kryptoměny – ukončení zajímavého pokusu
Souhrn
Kryptoměny - ukončení zajímavého pokusu
Jméno článku
Kryptoměny - ukončení zajímavého pokusu
Popis
Na serveru btctip.cz (který se věnuje bitcoinu a jiným kryptoměnám) jsem sledoval zajímavý seriál věnovaný diverzifikaci investičního krypto portfolia do top 100 digitálních měn. Spekulant investoval 12 tisíc dolarů do kryptoměn po dobu jednoho roku. Co bylo špatně?
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                                

Jedna reakce na “Kryptoměny – ukončení zajímavého pokusu

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..