Na serveru Echo24 vyšel článek s názvem Na důchody pro dnešní třicátníky už nebude, jehož autorem je Jiří Zapletal.  Je to aktuální téma, kterému by měli věnovat pozornost všichni od dnešních třicátníků výše. V našem článku se pokusíme článek shrnout a připojíme k němu vlastní komentář.

Shrnutí článku Na důchody pro dnešní třicátníky už nebude:

  • Stárnutí populace je velký problém.
  • V roce 2030 bude starší 65 let už každý čtvrtý občan.
  • V roce 2050 to bude každý třetí a bude problém se postarat o 3,5 milionu lidí v důchodovém věku.

Náklady na důchody

  • v roce 2018 na ně vydal částku 424 miliard korun
  • v roce 2019 z důvodu valorizace navýšení na 461,33 miliardy korun
  • Neustálého navyšování této kapitoly státního rozpočtu není udržitelné.

Vládnoucí politická elita pod rouškou navyšování minimální mzdy či odvodů samostatně výdělečně činných osob zakrývá obrovskou katastrofu, která se blíží. Češi si zaslouží odvážné politiky, kteří jsou schopni předstoupit před mladší generace občanů a říci jim krutou pravdu: „Stát vám důchody nezajistí.“ Ano, je to tak, na důchody nebude a je nutné si to přiznat. Je nezbytné, aby si to lidé uvědomili.

  • Základní problém stávajícího důchodového systému je ten, že je současné uspořádání postaveno na klasické pyramidě.
  • Funguje jen když na jednoho důchodce přispívá větší skupina ekonomicky aktivních.
  • Stát by měl garantoval důchod jen ve velice malé výši, jež bude pro život stále dostačující.
  • Lidé by si na důchod spořili sami a odváděli by státu méně peněz.
  • Autor navhrhuje prosazení systému, ve kterém by platby i důchody byly paušální, systém by musel nabýhat postupně a netýkal by se již přiznaných a vyplácených důchodů.
  • Lidé nad hranici 30 let věku by měli možnost volby, zda chtějí platit důchodové pojištění dle stávajících pravidel, nebo přejdou na nový systém paušálních odvodů a důchodů.

Tato dobrovolnost by státu ulevila od důchodového břemene, jelikož by část poplatníků dobrovolně „odepsala“ své dosavadní platby do důchodového systému a zvolila by si pro stát úspornější variantu paušálního důchodu.

Originální znění článku si můžete přečíst zde: Jiří Zapletal: Na důchody pro dnešní třicátníky už nebude, Echo24.cz

Náš komentář:

Autor je představitel jisté politické strany a článek není proto ryze odborný, je v něm jasný politický motiv. Přesto nás zaujal, protože uváděná fakta jsou správná a varující. Co k tomu článku dodat? Všichni dnešní pracující si musí uvědomit, že zabezpečení na stáří je pouze a jen jejich záležitostí. První pilíř současného systému, tedy státem poskytovaný důchod, bude umožňovat pouhé přežití a nic více. A protože všichni budete chtít více, musíte se postarat sami. Ale ne někdy v budoucnu. Hned! Teď se rozhoduje o tom, jak si budete v důchodu žít. Buď jako chudáci nebo jako slušně zabezpečení rentiéři. Tak si každý vyberte z těchto dvou variant.

Dlouhodobě tvrdíme, že investování do cenných papírů prostřednictvím podílových fondů je jediný smysluplný způsob, jak zhodnocovat své peníze. A pokud začnete hned, nebude to stát velké náklady, ale přinese to velký užitek. Jsme vám k dispozici radou i skutky.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Na důchody nebude!
Souhrn
Na důchody nebude!
Jméno článku
Na důchody nebude!
Popis
Jiří Zapletal napsal pro server Echo24 článek o tom, že na důchody pro dnešní třicátníky nebude. Pokusíme se ho shrnout a připojíme k němu vlastní komentář.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:            

Jedna reakce na “Na důchody nebude!

  • 8. 2. 2019 v 17:04
    Permalink

    Já si osobně nemyslím, že by část poplatníků dobrovolně odepsala to, co si na důchod naspořila. Pokud by se tací našli, tak by se jednalo skutečně jen o velmi zanedbatelnou část. Souhlasím s tím, že by se lidé neměli spoléhat na stát a více spoléhat na sebe, spořit a investovat. Myslím si, že zátěž pro stát by díky souběhu dvou různých systémů byla výrazně vyšší, než je dnes.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..