Třetí díl seriálu Legendy investičního světa věnujeme Rayovi Daliovi. Ray Dalio dnes již také patří k veteránům finančního světa, narodil se v roce 1949. Širší veřejnosti není příliš znám, ale mezi investory je legendou. Je to tím, že na jedné straně – jak sám říká – nestojí o popularitu a raději žije ve své džungli, ale na straně druhé je to člověk, na kterého se obrací i americký prezident, když má nějaké potíže a peníze mu svěřují k investování nejbohatší lidé naší planety.

Protože to je tichý a nenápadný člověk, byl dlouho záhadou. Po studiích na Harvardu pracoval v soukromé sféře a v roce 1975 se postavil na vlastní nohy a založil Bridgewater Associates a dosud stojí v jejím čele. V roce 2007 předpověděl globální finanční krizi a v následujícím roce publikoval knihu „How the Economic Machine Works“, ve které poprvé poodhalil tajemství svého úspěchu. Jeho společnost byla jednou z mála, která v průběhu finanční krize v letech 2008 – 2009 měla kladné výsledky. Majetek společnosti dnes přesahuje 160 miliard dolarů a jeho investiční fond Pure Alpha Strategy vykazuje vyšší výkonnost než Buffettova Berkshire Hathaway.

Daliův úspěch na založen na strategii, kterou nazval „All Seasons“. Filosofie je založena na myšlence vytvořit portfolio, které odolává všem výkyvům a je odolné proti silným tržním turbulencím. A skutečně, jeho fond dosahuje nejen výborného zhodnocení, ale navíc má velice nízkou volatilitu. Dalio tvrdí, že cenami aktiv v ekonomice hýbají jen dva hlavní ekonomické ukazatele. Růst a inflace. Z toho vyplývá, že mohou nastat celkem 4 ekonomické sezóny (viz tabulka):

dalio-4_zony
Dalio – 4 zóny
  1. Vyšší než očekávaná inflace
  2. Nižší než očekávaná inflace
  3. Vyšší než očekávaný ekonomický růst
  4. Nižší než očekávaný ekonomický růst

Bavíme-li se o základních investičních nástrojích – o akciích, o dluhopisech a o komoditách – a podíváme-li se zpětně do historie, jak se těmto nástrojům kdy dařilo, snadno si spojíme souvislost se čtyřmi sezónami v ekonomice, přičemž v každé se daří lépe jiným nástrojům. Akciím se daří zejména v obdobích, kdy ekonomika vykazuje rychlejší než očekávaný ekonomický růst. Státním dluhopisům se nejlépe daří při klesající míře inflace. Ceny komodit naopak reagují pozitivně na velké nárůsty v míře inflace.

Jaká je tedy kouzelná formulka Raye Dalia? Jaké portfolio dokáže optimálně růst a prosperovat ve všech ekonomických sezónách? Mnoho investičních správců se snažilo najít klíč k úspěchu strategie All Seasons. Na trhu se objevovalo mnoho napodobenin s názvy jako třeba All Weather, které se snažili kopírovat úspěch Bridgewateru. Ve většině se špatným výsledkem, protože Ray nikdy nerozkryl přesné složení své strategie. Udělal to až před pár lety, kdy poprvé prozradil Tonymu Robbinsovi pro jeho knihu „Money, Master The Game“ základní složení jeho strategie (viz obrázek).

dalio-rozlozeni
Ideální rozložení podle Dalia

Zdroje: Viktor Hostinský Investments, Money, Master The Game (Tony Robbins)

Legendy investičního světa: Jeremy Grantham

Legendy investičního světa: Warren Buffet

Legendy investičního světa: Bill Ackman

 

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Legendy investičního světa: Ray Dalio
Souhrn
Legendy investičního světa: Ray  Dalio
Jméno článku
Legendy investičního světa: Ray Dalio
Popis
Třetí díl seriálu Legendy investičního světa věnujeme Rayovi Daliovi. Ray Dalio dnes již také patří k veteránům finančního světa, narodil se v roce 1949. Širší veřejnosti není příliš znám, ale mezi investory je legendou.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..