George Soros: Původ a rané období

George Soros, narozený jako György Schwartz v roce 1930 v Budapešti, vyrostl v židovské rodině, která čelila pronásledování během druhé světové války. Tato zkouška v mladém věku měla hluboký vliv na Sorose a jeho pohled na svět.

Přežití holokaustu: Ochrana rodiny Sorosových

Sorosova rodina přežila holokaust díky kombinaci odvahy, vynalézavosti a štěstí. Jeho otec, Tivadar Soros (rodným jménem Theodor Schwartz), byl veteránem první světové války, zajatým a vězněným od roku 1920 na Sibiři. Byl advokátem a vášnivým esperantistou. Tivadarovo intelekt, vzdělání a životní zkušenosti mu pomohli chránit svou rodinu i před Gestapem. Tivadar využil své právnické dovednosti k získání falešných identit nejen pro svou rodinu, čímž jim umožnil vyhnout se deportaci do koncentračních táborů. Jeho schopnosti byly klíčové nejen pro ochranu jeho rodiny, ale také pro pomoc dalším Židům.

Kniha Maškaráda o Tivadaru Sorosovi

Vliv otce na mladého George

Tivadar Soros měl zásadní vliv na intelektuální a filozofický vývoj George Sorose. Jeho zkušenosti s přežitím a adaptací během obtížných časů inspirovaly George k zájmu o filozofii, což později ovlivnilo jeho pohled na ekonomiku a investice.

Sorosovo studium na London School of Economics a Karl Popper

Po přestěhování do Anglie studoval Soros na London School of Economics, kde se setkal s filozofem Karlem Popperem. Popperovy myšlenky o otevřené společnosti a kritice totalitních režimů měly na Sorose hluboký vliv. Tento intelektuální vývoj položil základ pro jeho pozdější teorii reflexivity a přístup k investování a filantropii.

George Soros a Karl Popper
George Soros a Karl Popper

Sorosova studia na LSE byly transformačním zážitkem, kde se naučil dívat na svět skrze složitost a nejistotu. Tento pohled byl klíčový pro rozvoj jeho teorie reflexivity, která tvrdí, že účastníci trhu svými přesvědčeními a činy mohou ovlivnit tržní události, čímž vytváří zpětnou vazbu, která může vést k tržním boomům a propadům. Tato teorie vyzýval tradiční tržní teorie. Ty do značné míry ignorovaly vliv lidského chování na dynamiku trhu. Čas strávený na LSE také vštípil v Sorose silné přesvědčení o konceptu otevřené společnosti, jak jej hájil Popper. Tato víra později stala klíčovým principem v jeho filantropických aktivitách, což vedlo k založení Nadací pro otevřenou společnost, jejímž cílem je podporovat demokracii, lidská práva a sociální reformy po celém světě.

Začátek investiční kariéry v Singer & Friedlander

Soros začal svoji kariéru v roce 1954 v londýnské obchodní bance Singer & Friedlander jako bankovní úředník, brzy byl však povýšen do oddělení arbitráží. Jeho práce zde položila základy pro jeho budoucí úspěchy v oblasti financí. Během své práce v bance Singer & Friedlander se Soros seznámil s kolegou Robertem Mayerem, který ho doporučil na pozici v newyorském brokerském domě svého otce, F.M. Mayer.

Další kroky v F.M. Mayer

Soros přijal nabídku a v roce 1956 se přestěhoval do New Yorku, kde se specializoval na evropské akcie. V té době byly evropské akcie populární u amerických investorů kvůli vzniku Evropského společenství uhlí a oceli, které bylo později známé jako Společný trh. Sorosova práce v F.M. Mayer zahrnovala analýzu a obchodování evropských akcií, což mu umožnilo získat cenné zkušenosti a postavit se na cestu stát se jedním z nejúspěšnějších investorů v historii. Jeho schopnost předvídat tržní trendy a efektivně investovat v této oblasti položila základy pro jeho další úspěchy v oblasti hedgeových fondů a finančního spekulování. Soros si v této oblasti vybudoval reputaci a v roce 1959 přešel do společnosti Wertheim & Co. jako analytik evropských cenných papírů​​.

Rozvoj v Wertheim & Co.

Po svém angažmá ve společnosti F.M. Mayer přešel Soros do Wertheim & Co., kde se zaměřil na analýzu a obchodování s evropskými akciemi a další rozvíjení svých investičních strategií. Toto období bylo pro něj zásadní v rozvoji jeho schopností v oblasti investování a analýzy trhů. Během tohoto času také rozvinul a prohloubil své teoretické znalosti, které byly základem pro jeho pozdější investiční strategie. Přesný důvod jeho odchodu z Wertheim & Co. a přechod k Arnhold and S. Bleichroeder není podrobně zdokumentován, ale je zřejmé, že hledal příležitosti pro další profesní růst a možnost realizovat své vlastní investiční strategie.

Postup v Arnhold and S. Bleichroeder

George Soros se připojil k Arnhold and S. Bleichroeder v roce 1963 a během tří let se vypracoval na pozici viceprezidenta. V této roli měl zásadní vliv na založení prvního investičního fondu společnosti, nazvaného First Eagle. Vzhledem k omezením federálních regulací týkajících se konfliktů zájmů v Arnhold and S. Bleichroeder se Soros v roce 1973 rozhodl opustit firmu a založil svůj vlastní podnik, což byl první krok k vytvoření jeho slavného Quantum Fundu​.

First Eagle fund

First Eagle, první fond, který George Soros spravoval v Arnhold and S. Bleichroeder, byl založen v roce 1966. Tento fond a následně založený Double Eagle hedge fond, měly úspěch, což vedlo k dalšímu růstu a rozvoji Sorosových investičních aktivit. Jeho úspěchy s těmito fondy mu umožnily v roce 1973 založit vlastní investiční společnost Soros Fund Management s Double Eagle fondem, který byl později přejmenován na Soros Fund. Tato aktivita ukázala Sorosovu schopnost úspěšně spravovat fondy a zároveň vyvíjet jeho teorii reflexivity v praxi​​.

Double Eagle fund a Quantum fund

Double Eagle, hedge fond založený Georgem Sorosem v roce 1969, byl přejmenován na Quantum Fund v roce 1973. Toto přejmenování bylo součástí transformace a rozvoje jeho investičních aktivit, kdy Soros začal využívat své vlastní inovativní investiční strategie. Quantum Fund se stal jedním z nejúspěšnějších hedge fondů v historii, spravujícím aktiva v hodnotě 12 milionů dolarů v době jeho založení. V roce 2011 se Soros rozhodl vrátit vnější investorské peníze. Tento krok byl proveden v reakci na nové regulace SEC, které by mohly kompromitovat soukromí klientů. Od té doby funguje Quantum Fund jako správce Sorosova osobního majetku, přičemž v roce 2013 generoval návratnost ve výši 5,5 miliardy dolarů​​.

Na co se těšit příště

Zvažuji samostatný článek o Teorii reflexivity a o černé středě, kdy padla britská libra. Máte-li zájem o

Scan to Donate Bitcoin to soros
Did you like this?
Tip soros with Bitcoin
George Soros: úvod do života a kariéry investorské legendy
Souhrn
George Soros: úvod do života a kariéry investorské legendy
Jméno článku
George Soros: úvod do života a kariéry investorské legendy
Popis
George Soros se stal investorskou legendou. Objevte s námi pozadí, které pomohlo stvořit tohoto skvělého investora a spekulanta, jeho rané období.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..