Druhá polovina měsíce října na akciových trzích docela věrně kopírovala počasí. Bylo to babí léto se vším všudy, tedy občas zataženo, pár kapek deště, ale většinou sluníčko a příjemná pohoda.

Na americkém kontinentě hrála prim výsledková sezóna, která přináší většinou pozitivní výsledky. Velmi dobrá čísla presentovala celá řada firem, namátkou banka BNP Paribas, z technologického sektoru Apple a Facebook, petrolejářský Shell nebo potravinářský obr Kraft. Jak vidno, dobré výsledky mají firmy napříč celou ekonomikou. Mráčky, které se občas objevily, šly na úkor dalších pochybností o budoucnosti jednání Číny a USA o obchodní dohodě. Zatímco president Trump zveřejňuje na svém twitterovém účtu pozitivní informace, čínský zástupce jeho optimismus nesdílí a zpochybnil brzké uzavření dohody.

Rozhodující pro akciový růst však byly dvě roviny. Ta první vychází z informace, že růst HDP Spojených států za třetí čtvrtletí byl 1,9 % oproti 2 % za čtvrtletí druhé. Tento desetinový rozdíl je sice minusový, ale to snad ani nelze chápat jako zpomalení ekonomiky, je to spíše setrvalý stav, který říká, že největší ekonomika světa se zatím do recese nechystá. Přesto však FED přistoupil ke snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, a to je ta druhá rovina. Jedná se o již třetí snížení sazeb v letošním roce. Šéf FEDu Powell zároveň v komentáři uvedl, že pokud to americká ekonomika bude potřebovat, bude FED reagovat a sazby pošle ještě níže, aby tak motivoval nové investice. Nato akcie výrazně posílily a došlo i k dosažení nové rekordní hodnoty indexu S&P 500.

Evropa si rovněž nevedla špatně, a to na pozadí neustálého dohadování o brexitu. Britskému premiérovi se podařilo téměř nemožné a vyjednal s EU novou dohodu, ve které byla šikovně odstraněna tzv. irská pojistka. Jenže parlamentu ani to nebylo dost dobré a dohodu neodsouhlasil. Johnson tak byl nucen požádat o další odklad, ale podařilo se mu alespoň prosadit nové parlamentní volby, ve kterých by měl podle průzkumů přesvědčivě zvítězit a získat tak opět pro konzervativce parlamentní většinu.

Na závěr několik čísel. Výše zmíněný akciový index S&P 500 na říjen rostl o 1,4 %, technologický Nasdaq Composite posílil o 1,8 % a atakoval svoje historické maximum. Evropský Euro Stoxx 50 přidal jen lehce 0,2 %, ale německý DAX vystřelil vzhůru o 1,9 %.

To jsou dobrá čísla, navíc pro listopad nejsou zatím na obzoru významné hrozby. Jak ale víme, to se může změnit během jednoho dne. Osobně od listopadu očekávám spíše přešlapování na místě. Růst, pokud k němu budou podmínky, by měl přijít až v prosinci, který bývá pro akcie tradičně dobrým měsícem.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Závěr října akcionáře potěšil
Souhrn
Závěr října akcionáře potěšil
Jméno článku
Závěr října akcionáře potěšil
Popis
Druhá polovina měsíce října na akciových trzích docela věrně kopírovala počasí. Bylo to babí léto se vším všudy, tedy občas zataženo, pár kapek deště, ale většinou sluníčko a příjemná pohoda.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..