Prognostici vypracovali hrubý scénář vývoje v několika oblastech, jehož se dočkáme v následujícím desetiletí. Je to celkem zajímavé, a ještě zajímavější bude sledovat, nakolik se tyto prognózy naplní. Většina z toho totiž přímo či nepřímo ovlivní i vývoj na akciových trzích a některé scénáře budou pro akcie rozhodující.

Ekonomika

Větší a dynamičtější rozvojové ekonomiky budou dospívat a jejich růst zpomalí. S jejich dalším rozvojem klesne počet lidí pod hranicí chudoby, těch žijících za méně než 1,9 USD na den klesne o čtvrtinu na 480 milionů.

Životní prostředí

Méně chudoby přinese zvýšenou spotřebu, zejména masa, což znamená ekologická rizika. Svět přijde do roku 2030 o 170 milionů hektarů (pra)lesů, což zhorší odbourávání CO2 z atmosféry. Chov většího množství dobytka na maso přinese větší množství metanu, který je jedním z hlavních skleníkových plynů.

Emise CO2

Potrvá boj s emisemi CO2, které pravděpodobně stále porostou, i když pomaleji. Množství cestujících v letecké dopravě poroste ročně o 3,6 %, což znamená nárůst na 7,8 miliardy v roce 2036, tedy na dvojnásobek oproti současnému stavu.

Rybolov

Rostoucí poptávka po potravinách zvýší tlak na produkci ryb, půjde však spíše o rybí farmy než o lov.

Sucho

Zemědělství a průmysl již v současnosti mnohdy řeší nedostatek vody. Rostoucí poptávka po ní může převážit nabídku již v roce 2030. Zvláště jsou vystaveny riziku hustě obydlené oblasti.

Technologie

Poptávka po zařízeních, která mohou být on-line, roste každý rok o 12 %. Auta se přidávají k telefonům a další elektronice a jsou stále častěji poháněna elektřinou z baterií.

Kobalt

Kobalt je zásadní součástí lithiových baterií, takže rostoucí počet zařízení s těmito články povede k tlaku na vyšší spotřebu kobaltu. Okolo roku 2030 bude okolo 90 % vytěženého kobaltu okamžitě použito. Čína je světový producent technologií a kobalt bude potřebovat. Limity na straně nabídky může pomoci zjemňovat recyklace.

Umělá inteligence

Rostoucí využívání umělé inteligence bude mít dopad na zaměstnanost. Umělá inteligence nahradí některé pozice, ale jiné vytvoří. Celkový negativní dopad na úroveň zaměstnanosti bude malý. Umělá inteligence posílí světovou ekonomiku a zasáhne do našich životů. Zajistí vetší růst produktivity než vynález parního stroje a internetu dohromady. V roce 2030 přispěje ke globálnímu HDP zhruba 1,2 % (13 bilionů USD). Některé sektory zůstanou prakticky nedotčeny, ale většina (od armády po dopravní prostředky) se umělé inteligenci přizpůsobí. Pětina aut bude autonomních a čtvrtinu vojska budou tvořit roboti a roboty.

Zdroj: Fidelity International

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Co nás čeká v příští dekádě
Souhrn
Co nás čeká v příští dekádě
Jméno článku
Co nás čeká v příští dekádě
Popis
Prognostici vypracovali hrubý scénář vývoje v několika oblastech, jehož se dočkáme v následujícím desetiletí. Je to celkem zajímavé, a ještě zajímavější bude sledovat, nakolik se tyto prognózy naplní.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..