Vítejte u prvního dílu seriálu, který vás provede světem kryptoměn a jeho hlavního představitele – bitcoinu.
O bitcoinu jste zřejmě mnohé slyšeli, v posledním roce si prošel překotným vývojem a užívá si pozornosti médií. Pokud vám vrtá hlavou, co to vlastně je, k čemu to může být dobré a na jakém principu bitcoin a kryptoměny fungují, připravili jsme pro vás sérii článků, které se vám pokusí vše objasnit.

Co je kryptoměna a k čemu ji potřebujeme

Od počátku fungování Internetu je jednou z jeho důležitých součástí možnost online obchodování – kupovat a prodávat zboží, služby – a také za ně online zaplatit. Elektronické bankovnictví dnes zná každý a placení kartou je rutinní záležitost. Stejně tak jsou běžné elektronické peněženky, systémy PayPal a další.
Ve všech případech se však musíte spolehnout na někoho, kdo tyto systémy spravuje a platby zprostředkovává – ať je to banka, soukromá společnost spravující platební terminál, úložiště dat. Centrální autorita. K tomu, abyste mohli tyto služby používat, platit a přijímat platby, potřebujete jejich účast, souhlas a za vše také musíte zaplatit. Nejen formou poplatku. Centrální autorita o vás shromažďuje údaje a často zde existují různá omezení (limit platby, čas potřebný k převodu peněz, omezená pracovní doba). Existuje samozřejmě také riziko, že se kvůli špatnému zabezpečení dat může někdo dostat k vašim soukromým údajům a získá přístup k vašim financím. Stejně jako kvete obchod s kradenými údaji z platebních karet si můžete na černém trhu koupit „vyhackovaný“ účet u PayPalu…
Myšlenkou, jak se obejít bez prostředníků a mít možnost platit cokoliv a komukoliv přímo, se lidé zabývají již delší dobu. Pokusů o vytvoření nezávislé elektronické měny bylo více, vždy však skončily právě na bodě, který se týká centralizace.

Jednoduše řečeno – vždy, když existuje místo, kde se data centrálně shromažďují, existuje riziko. Napadení, zničení (požár, výbuch, výpadek sítě), krach provozovatele, ale i zákaz ze strany státu a ukončení činnosti.

 Jediným způsobem, které je schopné tyto problémy vyřešit, je decentralizace. Vše je zároveň chráněno složitými kryptografickými algoritmy a data probíhají v šifrované podobě – odtud název kryptoměna. Všichni mohou být součástí systému, který je rozmístěn po celém světě a odstranění jedné části neovlivní fungování celku… Vše funguje v tzv. P2P (peer to peer) síti, kde každý může komunikovat s každým.

Bitcoin a jeho začátky

Na počátku vzniku bitcoinu byla právě touha po možnosti vymanit se ze systému bank, centrálních organizací a autorit. V této souvislosti se uvádí jméno Satoshi Nakamoto. Ani dnes není jasné, zda se pod tímto pseudonymem skrývá geniální jedinec, nebo skupina programátorů. Svoji identitu si od počátku bedlivě střeží, ať už z bezpečnostních, nebo ideových důvodů..
V roce 2008 Satoshi Nakamoto poprvé zveřejnil popis digitální měny bitcoin a v r. 2009 byla provedena historicky první transakce v bitcoinové síti. Zároveň kolem sítě začala vznikat komunita vývojářů, se kterou Satoshi až do r. 2010 vytvářel vylepšení softwaru – postupně jim také předával kontrolu nad úložištěm zdrojového kódu. V této době také předním členům komunity předal doménu bitcoin.org a několik dalších. Potom se jeho kontakty s ostatními stávaly čím dál vzácnějšími, až se vytratil úplně… (zdroj – wikipedia).
Bitcoin funguje jako open-source software, do jeho zdrojového kódu může nahlédnout každý a je to jedna ze záruk, že nemůže být „infikován“ a přetvářen do podoby, která by vyhovovala několika málo jedincům.
Bitcoin není jen digitální měna, stejně je označován protokol a síť, ve které vše probíhá na principu peer to peer. A o tom, jak vlastně vše funguje, jak bitcoin vzniká a jak ho používat, si řekneme v dalším díle…

Pokud si nebudete vědět s něčím rady, kontaktujte nás na facebooku nebo v linkdedin skupině.

Doporučení: dejte si do záložek naší čtečku novinek a sledujte přes ní, co píší jinde, ať vám nic neuteče:

Právě píší jinde

Scan to Donate Bitcoin to Karel Fillner
Did you like this?
Tip Karel Fillner with Bitcoin
Začínáme s kryptoměnami – seriál. Část 1. – bitcoin a jeho začátky
Tagy:            

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..