Hned první den tohoto měsíce se akciové trhy ve Spojených státech vydaly směrem vzhůru a utěšeně rostly. Důvodem byl optimismus ohledně možného urovnání americko-čínských obchodních vztahů, když bylo zveřejněno oznámení, že se obě strany dohodly na částečném odbourání vzájemných celních bariér. To byl zcela nepochybně velmi silný pozitivní signál. Jenže hned dva dny na to prezident Trump sdělil, že žádnou dohodu neodsouhlasil. A bylo po optimismu. Nicméně jednání probíhají a snad se dočkáme kladného výsledku. Obě strany dohodu chtějí a potřebují, protože v obou ekonomických velmocech se již začínají zcela zřetelně projevovat negativní dopady dříve přijatých celních bariér.

Zejména z Číny přicházejí varovné zprávy o neočekávaně velkém propadu výroby a předběžná čísla za 3. čtvrtletí vůbec nevypadají dobře. Podílí se na tom i stále trvající demonstrace v Hongkongu, které místy přerůstají v blokády a těžce paralyzují běžný život i výrobní a obchodní procesy. Spojené státy zase čeká volební rok a Trump si nemůže dovolit jít do volebního boje s tím, že pohřbil americkou ekonomiku. Takže obě strany usilovně hledají kompromis, ale každá se snaží vytřískat co nejvíce výhod. Bude to ještě těžký boj, ale osobně věřím v kladný výsledek.

Evropa řeší stále stejné problémy, tedy především brexit a velké emoce vyvolal i francouzský prezident Macron svými slovy o mozkové smrti NATO. Opakuje se stále stejná písnička. Evropská unie bojuje s problémy, které si sama natropila a nemá čas na nějakou dlouhodobou vizi a koncepci. Přesně v duchu zásad profesora Parkinsona. Pozitivní informací je, že se Německo vyhnulo recesi a za třetí čtvrtletí má kladný růst HDP, byť jen o 0,1% (druhé čtvrtletí bylo -0,1%). Dobrou zprávou je i průzkum společnosti IFO, která konstatovala, se že podnikatelská nálada v Německu výrazně zvedá a odráží růst důvěry manažerů a podnikatelů v kladný ekonomický vývoj.

Můžeme konstatovat, že akciové trhy za první polovinu měsíce listopadu (i když do poloviny ještě chybí jeden obchodní den) posílily a dokonce byla ustanovena nová historická maxima u hlavních akciových indexů. Tento růst se pohybuje okolo dvou procent, a to je dobré.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Nadějný listopadový vývoj
Souhrn
Nadějný listopadový vývoj
Jméno článku
Nadějný listopadový vývoj
Popis
Hned první den tohoto měsíce se akciové trhy ve Spojených státech vydaly směrem vzhůru a utěšeně rostly. Důvodem byl optimismus ohledně možného urovnání americko-čínských obchodních vztahů, když bylo zveřejněno oznámení, že se obě strany dohodly na částečném odbourání vzájemných celních bariér.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..