V posledních měsících se hodně diskutuje o zajímavém fenoménu, kterým jsou odkupy vlastních akcií ze strany firem. Řekněme si pár slov o tom, proč se to dělá a jaké to má důsledky.

Zažitá ekonomická teorie hovoří o tom, že pokud firma dosahuje slušných zisků, posílí svoje rezervní fondy, navýší třeba základní jmění (vlastní kapitál), vyplatí odměny zaměstnancům i managementu a hlavně – investuje do svého rozvoje. Zvýší výdajové položky na marketing, zavede nové modernější technologie, postaví někde novou továrnu, dá peníze na výzkum a vývoj nových výrobků atd. Akciové společnosti musí především vyplatit dividendu akcionářům a je jasné, že akcionáři chtějí každý rok větší dividendu, než byla ta loňská. Současná doba je mimo jiné charakterizována skutečností, že řada firem, především giganti z technologické branže, mají na firemních účtech miliardy dolarů hotovosti a jejich šéfové říkají, že ty peníze nemají kde investovat. A v mnoha případech je to pravda. Bude americká firma investovat do nového závodu v nejisté Evropě nebo na středním Východě, kde neustále zuří nějaký konflikt? Asi ne. Bude dávat miliony dolarů na reklamu, je-li firma dostatečně známá? Také ne. Dobrým příkladem je třeba Coca-Cola. Nepotřebuje novou fabriku, její kapacity jsou dostatečné. Nepotřebuje budovat novou logistiku, prodává se úspěšně po celém světě. Nepotřebuje dávat miliony do reklamy, všichni lidé na planetě její výrobky znají. Kam má tedy investovat? A stejné nebo podobné to je s Facebookem, Googlem, Amazonem, Microsoftem a mnoha dalšími.

A tady někde se skrývá jádro pudla. Představte si, že jste vrcholový manažer firmy a víte, že na příští valné hromadě budete odvolán(a), pokud nedáte dostatečně vysokou dividendu. Valuace vašich akcií jsou sice na burze příznivé, ale moc nerostou. Víte, že hotovost na účtech nic nepřináší. Jdete tedy na trh a nakoupíte vlastní akcie – hodně akcií. A investoři si přečtou Wall Street Journal a vidí, že včera se nakoupilo milion kusů akcií firmy XY. Řeknou si, aha, o ty akcie je zájem, asi je to dobrá firma, koupíme si je také. Je-li zájem, roste cena a tedy hodnota firmy. Menší počet disponibilních akcií na trhu cenu také zvedá. A tady vzniká problém. Vyšší cena a tedy i hodnota není založena na ekonomickém fundamentu, ale na momentálním zájmu investorů. Nafukuje se bublina, která asi někdy splaskne a investoři prodělají.

Pokud to dělají skoro všichni, je akciový trh přeceněný a jeho hodnoty neodpovídají realitě, jak můžeme vidět na stále rostoucím P/E. A musím zmínit, že v letošním roce skoro třetina nákupů jsou odkupy vlastních akcií. Nejvíce jsou ohroženi investoři tzv. ETF, které investují indexovým způsobem, jenže ty indexy jsou hrubě zkresleny. Je proto potřebné zůstat nekompromisně na principech hodnotového investování jako to po celou dobu svého působení dělá třeba Warren Buffett.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Odkupy vlastních akcií
Souhrn
Odkupy vlastních akcií
Jméno článku
Odkupy vlastních akcií
Popis
V posledních měsících se hodně diskutuje o zajímavém fenoménu, kterým jsou odkupy vlastních akcií ze strany firem. Řekněme si pár slov o tom, proč se to dělá a jaké to má důsledky.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..