Na konci června jsme vyslovili přesvědčení, že následující období nebude letos okurkovou sezónou, a zatím se tento předpoklad potvrzuje.

Finanční trhy neměly v první polovině července mnoho makrodat, která by mohla cenové hladiny výrazněji ovlivnit, a tak se pozornost upírala především k politickým událostem, kterým vévodilo setkání prezidentů USA a Ruska v Helsinkách. Toto setkání nebylo nijak významné svými výstupy, jeho přínos byl pouze v tom, že se oba státníci vůbec setkali. Kromě dalších trapasů prezidenta Trumpa nepřineslo prakticky nic významného.

A protože investoři neměli žádné negativní impulsy, rostla jejich důvěra v další vývoj. Optimismu jim dodal i MMF, který potvrdil svůj výhled na letošní globální ekonomický růst a nyní se již pozornost bude soustřeďovat na počínající výsledkovou sezónu, ve které budou firmy presentovat své výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku. Očekávání dobrých výsledků podporuje chuť investovat a tak se akciové trhy již od počátku měsíce vydaly vzhůru a po celou první polovinu měsíce významně posilovaly.

Americké indexy DJIA i S&P500 posílily shodně o 3,1% a technologický Nasdaq Composite přidal dokonce 4,1%, což jsou za dva týdny výsledky velmi nadstandardní. Evropa byla trochu skromnější. Celoevropský Euro Stoxx 50 posílil o 1,7% a německý DAX o 1,9%. Stále ale pokulhávají asijské akciové trhy. Čínské indexy nemohou najít půdu pod nohama, jen japonský Nikkei si trochu polepšil.

Pokud se opravdu ve výsledkové sezóně dočkáme dobrých výsledků, můžeme oprávněně očekávat, že akciové trhy porostou i ve druhé polovině měsíce.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
V červenci se akciím daří
Souhrn
V červenci se akciím daří
Jméno článku
V červenci se akciím daří
Popis
Přečtěte si článek Michala Valíška o tom, co ovlivňovalo cenu akcií v červenci. Byly to zejména politické události, které ovlivňovali cenu akcií na trzích?
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..