Dnes, kdy zažíváme více nervozity, než je nám milé, není na škodu podívat se na to, co akcie dokážou v příznivých dobách.

Čtyřicítka nejlepších
Čtyřicítka nejlepších akcií

Na obrázku je seznam firem, které od poslední krize v letech 2008 – 2009 prodělaly největší skok směrem vzhůru. Aby to bylo zcela jasné, připomínám, že v USA mají ve zvyku oddělovat tisíce čárkou, nejedná se tedy o desetinné číslo, ale o tisíce. Konkrétně GGP, firma na čele našeho přehledu, zhodnotila od března 2009 o 7 723%!!! Jedná se o realitní trust, jehož akcie se v březnu 2009 prodávaly jen za 25 centů. Nejlepší desítka vyskočila o více než 2 000%. To je až neskutečné. Druhá v pořadí je biotechnologická INCYTE s nárůstem 6 633%. V přehledu je mnoho firem, jejichž jména vám nic neřeknou, ale také společnosti velmi dobře známé. NETFLIX, AMAZON, APPLE a také NVIDIA dnes patří na technologické výsluní a jejich tržní kapitalizace je obrovská. Známe také DELTA AIR LINES a řetězec rychlého občerstvení STARBUCKS.

Zcela jistě by se mohl sestavit i seznam naprostých propadáků, tedy firem, které za popisované období mnoho ztratily nebo dokonce zmizely v propadlišti dějin. Tím se ale stresovat nebudeme. Víme, že toto nebezpečí existuje, a právě proto investujeme nikoliv přímo do jednotlivých akciových titulů, ale do podílových fondů, jejichž obrovský majetek dovoluje vysokou diverzifikaci a tím také razantní snížení takového rizika. Chci tímto článkem jen dokumentovat, že právě po hlubokých krizích nastává období prudkého růstu a investice do akciových podílových fondů je v dlouhodobém horizontu ta správná cesta.

Zdroj: MarketWatch

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Co dokážou akcie
Souhrn
Co dokážou akcie
Jméno článku
Co dokážou akcie
Popis
Dnes, kdy zažíváme více nervozity, než je nám milé, není na škodu podívat se na to, co akcie dokážou v příznivých dobách.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..