Akciové trhy zahájily letošní rok růstem. Podporu našly v očekávání dohody o celních bariérách mezi Čínou a USA. Ukazuje se tak, že prosincová korekce nemá oporu v silném oslabení ekonomiky a medvědí trend není zatím trvalý. To je pro nás investory velmi důležité zjištění, i když nelze dělat závěry z tak krátkého období.

Hitem a nejvíce probíranou událostí se na začátku ledna stal tzv. shutdown, tedy neschválení státního rozpočtu USA. Senát ovládaný demokraty nedal Trumpovi peníze na jeho zeď na mexických hranicích a Trump zákon nepodepsal. V důsledku toho nemělo 800 tisíc státních zaměstnanců výplaty, zavřena byla muzea, veřejné knihovny, přírodní parky a další státní instituce.

Postupně jsme dostávali mnoho zpráv a statistik hlavně z evropských zemí. Byly zveřejněny předběžné výsledky zahraničního obchodu, stavy na trhu práce, platební bilance atd. Nic z toho nevyznělo vysloveně špatně, zklamal však předběžný výsledek růstu německé ekonomiky za rok 2018, pouhých 1,7 %. Varující bylo také oznámení spolkové vlády, že letos očekává růst ve výši pouhého 1 %. To by pro naši ekonomiku, silně navázanou na tu německou, bylo velice špatné. Naopak výsledek německého státního rozpočtu je impozantní – více než 11 miliard € do plusu.

Nejvíce sledovanou událostí však bylo v polovině měsíce hlasování britského parlamentu o „rozvodové“ dohodě s Evropskou unií. Vše ukazovalo na možnost, že dohoda nebude schválena, avšak výsledek šokoval všechny – 202 hlasů pro, 432 proti. To ukazuje, že i mnoho vládních poslanců se proti dohodě postavilo, a to je pro britskou premiérku, která do poslední chvíle bojovala a odváděla fantastický výkon, hořká kapka. Je zřejmé, že mnozí poslanci dali přednost svým korytům či stranickým zájmům před ekonomickou stabilitou vlastní země, a to je hrozné zjištění. Další zde nebudu probírat, všichni jste v médiích jistě slyšeli či četli mnoho komentářů, rozhovorů a analýz s politiky i ekonomy na téma, co teď bude dál.

Co však zmínit musím, je fakt, že období nejistoty neskončilo, a to je pro akcie nedobré konstatování.

V reakci na výsledek hlasování britského parlamentu zařadily evropské akcie, které si celou první polovinu měsíce vedly výborně, zpátečku a začaly klesat. Stejně jako těm americkým ublížil oznámený prudký propad čínského vývozu za prosinec a začalo se horečně spekulovat, zda je to signál o vzrůstajících potížích čínské ekonomiky. Oslaboval především technologický sektor, který je na vývozu do Číny existenčně závislý. Následně však Čína nabídla Spojeným státům, že do roku 2024 vyrovná vzájemnou obchodní bilanci a prozatímním kompromisem byl odblokován shutdown. To byl pro akcie opět růstový signál.

Poslední lednový týden se však zpočátku na trhy vrátila blbá nálada a nervozita. Ve Státech to byly některá negativní čísla začínající výsledkové sezóny a v Evropě vzrůstající obavy z dalšího hlasování britských zákonodárců o brexitové smlouvě. V důsledku toho akcie mírně korigovaly své předchozí růsty. V samém závěru měsíce bylo důležité zasedání amerického FEDu, který ponechal základní úrokovou sazbu na dosavadní výši a v doprovodném komentáři zaznělo, že nebude s dalším zvyšováním sazeb spěchat. To byl klíčový moment pro vývoj v několika dalších měsících. V podstatě se tím říká, že FED je spokojen se současným stavem ekonomiky, nehodlá jej dusit dalším utahováním a ponechává větší prostor pro budoucí růst. Reakce byla okamžitá. Index Dow Jones poskočil o 400 bodů nahoru hned následující den. Přidaly se pozitivní výsledky presentované některými firmami především z technologického sektoru. Nezklamal Microsoft, dobrá čísla oznámil Apple, skvělý byl Boeing a Alibaba. Za zvláštní pozornost stojí Facebook, který překonal očekávání v oblasti zisku a nepotvrdila se obava z velkého odlivu jeho uživatelů. Akcie Facebooku vyletěly o závratných 11 %.

Můžeme si tak presentovat celkové velice pozitivní měsíční výsledky. Index DJIA za leden rostl o 7,2 %, širší S&P500 posílil o 7,9 % a technologický Nasdaq Composite posílil dokonce o 10,6 %.
V Evropě Eurostoxx50 přidal za leden 5,3 % a německý DAX 5,8 %. Z asijských trhů uvedeme čínský Shanghai Composite s výsledkem plus 3,6 %.

Můžeme být tedy spokojeni. Jistě, jedná se „jen“ o nápravu prosincového pádu, ale stejně je to potěšitelné. Především proto, že se korekce neprohlubuje, ale naopak vyrovnává. To svědčí o tom, že globální ekonomika přes všeobecně očekávané zmírnění má stále růstový trend a je možné proto očekávat pozitivní vývoj i na akciových trzích. Další měsíce ukážou, jaká bude skutečnost.

(Upozorňujeme, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů v budoucnosti a že návratnost investovaných aktiv není zaručena. Tento text má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení.
Na celkový výnos mají vliv přítomná rizika a poplatky placené investorem. Bližší informace o investičních službách, nástrojích, rizicích s nimi spojených a možných zajištěních proti nim jsou uvedeny třeba na internetových stránkách http://www.vhi.cz/)

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Lednový vývoj na akciových trzích
Souhrn
Lednový vývoj na akciových trzích
Jméno článku
Lednový vývoj na akciových trzích
Popis
Akciové trhy zahájily letošní rok růstem. Ukazuje se tak, že prosincová korekce nemá oporu v silném oslabení ekonomiky a medvědí trend není zatím trvalý.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..