Červenec byl vcelku klidný měsíc, i když rozhodně nebyl nudný. Investoři nějak pominuli všechny varovné zprávy a akcie silně posilovaly. Na konci července jsme mohli zaznamenat tyto výsledky:

DJ posílil o 2,38 %, což je vcelku běžné číslo, ale širší S&P500 přidal neskutečných 15,51 % na hodnotu 3271,12 bodů, což je více než před propadem o 25 % v únoru a březnu. Nasdaq Composite růstem dokonce o 16,87 % na hodnotu 10 745,27 bodů nejenže vyrovnal jarní propad o 16,5%, ale dosáhl svých historických maxim. Za měsíce duben – červenec posílil o neuvěřitelných 34 %!!!

Evropský Eurostoxx50 oslabil o 1,85 %. Zde vyprchal optimismus, který byl patrný po úspěšné dohodě o rozpočtu EU na další rozpočtové období a dohodě o dotacích a úvěrech na sanaci a oživení ekonomiky evropských zemí po škodách, které napáchal koronavirus. Jenže nástup druhé vlny nákazy, na konci července již zřetelně patrný, veškerý optimismus zase utlumil. Německý DAX, který za duben – červen své jarní ztráty také vymazal, se udržel za červenec na kladné nule.

Rozdílně se dařilo asijským burzám. Zatímco japonský Nikkei si připsal ztrátu 2,6 %, čínský Shanghai Composite za červenec přidal 10,9 %.
Za zmínku stojí také oslabení dolaru, jehož následkem spolu s ekonomickými výsledky by razantní růst ceny zlata. Po několika hubených letech cena této komodity poslední červencový den poprvé v historii překonala mez 2000 $ za trojskou unci.

Začátku srpna pak vévodily informace o výkonnosti jednotlivých ekonomik za druhé čtvrtletí a nebylo to hezké čtení. Nemá cenu uvádět mnoho čísel, ale stačí konstatování, že propad o 10 % i více byl běžný a nebylo mnoho výjimek. Výsledek naší ekonomiky byl jeden z těch lepších. Nicméně ode všech hlav států zní unisono, že další „vypínaní“ ekonomiky již nebude. To je sice hezké předsevzetí, ale jak to zařídit, pokud nákaza nabere velkých rozměrů, to nikdo neřekl. Následovala výsledková sezóna firem, z nichž některé utrpěly hrozné ztráty. Ovšem u řady z nich akcie posílily, což je věc zhola nepochopitelná. Jako by ekonomika již nehrála žádnou roli a vše se řídilo pouze náladou investorů. Pak se ovšem nesmíme divit, pokud někdy nastane stejně nepochopitelný propad.

Americká centrální banka FED provedla v srpnu několik operací, aby intervenovala proti posilujícímu dolaru a zajistila dostatečnou likviditu na finančním trhu. Velice se FED angažoval na trhu dluhopisů, kde začal nakupovat i firemní bondy s nižším ratingem. To vše v situaci, kdy vládní deficit USA dosáhl již 3,3 bilionu dolarů a celkový dluh amerických firem činí 10,5 bilionu dolarů.

Na akciovém trhu pokračovala uvolněná nálada a optimismus, který investoři brali čert ví odkud. V důsledku rostoucích valuací dosáhlo nadhodnocení amerických akcií podle některých studií již téměř 50 % (PE bylo na hodnotě 27,3 oproti dlouhodobému průměru 18,3), což jasně naznačovalo možnost silnější korekce v blízké budoucnosti nebo v lepším případě alespoň pomalejší růst.

Ekonomika pokračovala v trendu posledních měsíců. Některá odvětví nadále profitovala ze současné koronavirové krize, především farmacie a technologie. Boom zažívají firmy jako Apple. jehož tržní kapitalizace překonala saúdskou ropnou Saudi Aramco. Výrazně lepší výsledky presentoval také Amazon, Facebook, Netflix a další, protože lidé v karanténě nedávají počítače, tablety a chytré telefony z rukou a tráví spoustu času na sociálních sítích. Na druhém pólu živoří aerolinky a celý obor cestovního ruchu, automobilky, těžební a energetický sektor. Mnohé firmy musejí propouštět, což destabilizuje trh práce a negativně ovlivňuje domácí poptávku. Pokud třeba jen United Airlines propustí deset tisíc zaměstnanců, je to bomba. Nejen americké firmy, ale podniky po celém světě dnes řeší základní dilema. Propustit zaměstnance a za nějaký čas je zase pracně shánět nebo raději omezit investice a riskovat, že ztratí konkurenceschopnost?

Přesto však mezi lidmi všeobecně panuje opatrný optimismus, že brzy bude k dispozici vakcína proti Covidu, situace se uklidní a postupně vrátí k normálu a po čase i k prosperitě. Na celém světě se dnes vyvíjí 157 očkovacích látek, z toho 30 je ve fázi klinického testování. Rusko a Čína již očkují vlastním preparátem, který však neprošel řádnými klinickými zkouškami. Z těch věrohodných nejlépe vypadá výzkum americké firmy Moderna a německé BioTech. Johnson & Johnson oznámila, že v září zapojí do finálního testování své vakcíny 60 tisíc lidí. To je naděje, ke které se mnozí upínají. Na druhé straně zklamáním bylo oznámení firmy AstraZeneca, která vyvíjí očkovací látku ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Zde bylo testování pozastaveno po prudkém zhoršení zdravotního stavu jednoho z pacientů, kterým byly látka podána. Musíme prostě počkat a doufat.

Akcie za srpen mají tyto výsledky: DJ posílil o 7,57 %, hlavní index S&P500 přidal 7 % a překonal hranici 3 500 bodů. Další úžasný skok předvedl technologický Nasdaq Composite se ziskem 9,58 %. Evropský Eurostoxx50 posílil o 3,09 %. Japonský Nikkei225 přidal 6,58 % i přes rezignaci premiéra Ita. Čínský Shanghai Composite rostl o 2,58 %.

Výsledky velice hezké, ale jsou to nepřirozené růsty, které hrozí nějakým pádem, protože nemají ekonomický základ. Nemám rád taková nepodložená krásná čísla. Uvidíme v září, kdy se již v USA naplno rozhoří kampaň před presidentskými volbami.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Akciové léto

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..