Květen začal oslabením hlavních indexů poté, co investory zklamal závěr zasedání měnového výboru FEDu a komentář jejího šéfa Powella. Někteří investoři bláhově doufali ve snížení úrokových sazeb, což se samozřejmě nestalo, protože inflace se stále drží pod 2 % a není tedy žádný důvod se sazbami nějak hýbat.

Většímu poklesu zabránily jen velmi dobré výsledky, které oznámila firma Apple. Příznivou zprávou pak bylo oznámení o dalším poklesu počtu nezaměstnaných na hodnotu 3,6 % a to USA ještě snad nepamatují. Jasně to svědčí o pokračujícím příznivém vývoji v ekonomice. Tato i další makroekonomická data akciím opět pomohla, ale jen na krátkou dobu.

Ke konci prvního týdne prezident Trump opět prokázal naprostý nedostatek inteligence a rozvahy, když během úspěšně se rozvíjejících jednání s čínskou stranou, oznámil zavedení 25 % celní sazby na čínský dovoz. Novou celní sazbou bylo zatíženo zboží za cca 200 miliard dolarů a to znamená, že již prakticky veškerý dovoz z Číny bude podroben clu. To samozřejmě zdraží čínské výrobky na americkém trhu, to je ostatně smyslem celních sazeb, ale na druhé straně to prudce sníží ziskovost amerických firem závislých na dovozech komponentů z Číny, zdraží čínské výrobky pro americké domácnosti a nejvíce to postihne firmy, které do Číny exportují, protože tento neuvážený krok bude mít samozřejmě reciproční reakci. Nejvíce bude postižen technologický sektor, a to je vlajková loď americké ekonomiky.

Akcie to logicky srazilo dolů a především firmy, které jsou na exportu do Číny dosti závislé, zaznamenaly u svých akcií výraznější propad. Na začátku tohoto týdne akcie oslabily skokově až o 6%, a přesně jak výše uvedeno, nejvíce ztrácejí technologické firmy. Tím zřejmě na nějakou dobu – netroufám si tipovat, na jak dlouhou – končí od počátku roku trvající růstové období.

Všechny další informace včetně pokračujících prezentací výsledků amerických firem a makroekonomických ukazatelů se ztratily v nezájmu odborníků i laické veřejnosti, všichni jen probírají cla a jejich možné následky. Přesto však se postupně prosadila příznivá makrodata, která potvrdila dobrou kondici americké ekonomiky a nadějné zprávy dostala i Evropa. Německý HDP rostl v prvním čtvrtletí meziročně o 0,4 %, což není žádný zázrak, nicméně každá kladná desetinka dává naději a vzdaluje nás nebezpečí recese. Je to povzbuzující informace i pro naši domácí ekonomiku, která potřebuje rostoucí Německo jako sůl. Překvapivě dobré zprávy přišly i z Velké Británie, kde si ekonomika přes brexitové tápání vede poměrně slušně a také z Francie, kde klesá nezaměstnanost.

I přes skutečnost, že akcie se na závěr první poloviny května vrátily do plusu, nebylo toto období příznivé. Hlavní indexy od počátku měsíce vykazují pokles o cca 3,5 %. Osobně jsem velmi zvědav, zda v dalším vývoji převáží dlouhodobý trend nebo okamžitá skepse. Věřím v první možnost, hezké výsledky dala např. Alibaba a především Alphabet a další technologické firmy a jsem přesvědčen, že se to pozitivně projeví ještě tento měsíc.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Akcie jako na houpačce
Souhrn
Akcie jako na houpačce
Jméno článku
Akcie jako na houpačce
Popis
Květen začal oslabením hlavních indexů poté, co investory zklamal závěr zasedání měnového výboru FEDu a komentář jejího šéfa Powella. Někteří investoři bláhově doufali ve snížení úrokových sazeb, což se samozřejmě nestalo, protože inflace se stále drží pod 2 % a není tedy žádný důvod se sazbami nějak hýbat.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..