V minulých dílech našeho miniseriálu jsme se věnovali veteránům finančního světa, kteří si svoje renomé vydobyli již před mnoha lety a jejichž znalosti, umění a cit byly prověřeny časem. Dnes se podíváme na mladšího manažera, který je ale již dnes velice uznávaným a přezdívá se mu nový Warren Buffett. Je to Bill Ackman.

Narodil se v roce 1966, není to tedy žádný mladík, ale muž v nejlepších letech, alespoň co se týče investic. V tomto věku má dostatek zkušeností, vědomostí a nepotřebuje si již nic dokazovat a proto neblázní. V roce 2004 založil fond Pershing Square Capital Management. Je to hedgeový fond a má vynikající výsledky. Nejen vynikající, ale přímo neuvěřitelné a mně osobně se stále nedaří pochopit, jak je něco takového vůbec možné. Jeho fond má výkonnost desetkrát větší, než srovnávací index!!!

A největším hitem je způsob, jakým těchto výsledků dosahuje. Popírá totiž to, co jsem se učil a všude slýchal a co je bráno v širokém konsensu jako dogma. Totiž fakt, že nejlepší způsob snížení rizika je široká diverzifikace. Ackman drží v portfoliu svého fondu jen několik málo titulů.

Jeho stěžejní investicí je společnost Allergan, která vyvíjí a vyrábí generika, tedy léky a přípravky, které zmírňují příznaky stárnutí. V Pershing Square má zastoupení asi třetinové. Druhou významnou investicí je firma Air Products and Chemical s podílem asi 18 %, která dodává plyny a chemické přípravky pro průmysl.

V těchto dvou firmách drží Ackman tedy zhruba polovinu svých aktiv!!! Když jsem před lety poprvé četl tuto informaci, říkal jsem si: „…ten chlap je asi blázen!“. Ale není.

Dalšími významněji zastoupenými formami jsou Canadian Pacific Railway, která provozuje rozsáhlou železniční síť a její vlaky spojují atlantické a tichomořské pobřeží, potom je to firma Zoetis, která se zaměřuje na léky a vakcíny pro zvířata.

Ostatní Ackmanovy investice nebudu vyjmenovávat, to si každý může najít na internetu. Jenom shrnu, že ve zhruba sedmi nebo osmi společnostech má nainvestováno přes 90 % majetku fondu. To se zdá být neuvěřitelně riskantní! Pokud by jedna či dvě významně zastoupené firmy měly potíže, bude mít velké propady celý fond!

Když jsem před dávnými lety začínal s prací investičního konzultanta, učil jsem se a slýchal od všech možných autorit našeho oboru o nutnosti diverzifikace, poměru akcií a dluhopisů, balancovaných či vyvážených fondech a podobně. Věřil jsem tomu, praktikoval tyto zásady a moji klienti měli zisky. Ale poměrně nedávno jsem se začal zabývat otázkou, proč investovat do dluhopisů, které nenesou zisk. Bylo to v době masivního akciového růstu a v době, kdy sazby centrálních bank byly na nule či dokonce v záporu. Dluhopisy prostě vydělávat nemohly a já se stále více a více orientoval na akcie. A Bill Ackman je člověk, který mě potvrdil, že mám asi pravdu. On postupuje stejně. V jeho fondu nenajdete ani dluhopisy ani zlato a jiné třídy aktiv. Investuje do akcií, ale velmi promyšleně. Vybírá si obory, které mají atraktivitu pro budoucnost.

Světová populace stárne, tedy Allergan, lidé chtějí cestovat, tedy železnice. Lidé bohatnou a pěstují si či chovají domácí mazlíčky, Ackman nakoupí Zoetis atd. A největší kouzlo spočívá ve faktu, že Ackmanovi stačí sledovat několik málo firem a nepotřebuje analyzovat desítky či dokonce stovky titulů. Ukazuje nám, že při promyšleném a logickém přístupu je možná a výnosná i investice složená jen z několika položek.

Legendy investičního světa: Warren Buffet

Legendy investičního světa: Ray Dalio

Legendy investičního světa: Jeremy Grantham

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Legendy investičního světa: Bill Ackman
Souhrn
Legendy investičního světa: Bill Ackman
Jméno článku
Legendy investičního světa: Bill Ackman
Popis
V minulých dílech našeho miniseriálu jsme se věnovali veteránům finančního světa, kteří si svoje renomé vydobyli již před mnoha lety a jejichž znalosti, umění a cit byly prověřeny časem. Dnes se podíváme na mladšího manažera, který je ale již dnes velice uznávaným a přezdívá se mu nový Warren Buffett. Je to Bill Ackman.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..