Již dlouho nepamatuji období dvou týdnů, kdy se prakticky nedělo nic významného a přiznám se, že tentokrát přemýšlím docela marně, o čem budu vlastně psát.

První polovina června v ekonomické oblasti nepřinesla žádné kurzotvorné události a hladinu čeří jen stále přítomné politické nejistoty. Ve Spojených státech je stále tématem číslo jedna rozpoutaná obchodní válka. Mariášnickou mluvou se dá říci, že karty byly rozdány a nyní se čeká na licitaci, která může zahrnovat trochu blafování a pak je otázkou, jak se s kartami, které mají hráči v ruce, dá zahrát.

Analytici se zatím předhánějí v různých studiích, která strana může více získat a která více ztratit. Každý ekonom ví, že silný protekcionismus je na škodu a nepřinese efekt. V dlouhodobém horizontu je vždy na škodu a ekonomice neprospívá. Trump to zřejmě neví nebo to nehodlá respektovat. Má ale trochu svázané ruce, protože se blíží presidentské volby a v těchto dnech již byla zahájena kampaň. Trump si proto nemůže dovolit ekonomický neúspěch. Nikdo by nevolil presidenta, za jehož vlády vzrostly díky clům ceny a nikdo by nedal hlas presidentovi, jehož kroky vedly k oslabení zisků amerických firem nebo dokonce ke ztrátě pracovních míst. A tak se dá očekávat, že ve druhé polovině roku přijdou nějaká smířlivá řešení. Něco snad již napoví setkání lídrů zemí G20, které proběhne v závěru měsíce června.

V Evropě se největší pozornosti těší boj o místo britského premiéra a zatím má největší šance Boris Johnson. Já mu říkám „anglický Trump“, protože mluví stejně útočně, bojovně a nekompromisně, ale pragmatická a přijatelná řešení nenabízí. Dalším důležitým tématem je hledání nových evropských lídrů. Tito lidé budou rozhodovat o tom, kam se starý kontinent v dalších letech bude ubírat, a to by nás mělo velice zajímat.

Nás však nejvíce zajímají výsledky finančních trhů a jsem rád, že po květnovém propadu mohu tentokrát přinést dobrou zprávu. Akciové trhy se oklepaly a postupně snižovaly svoje ztráty. Není to až tak překvapivé, protože snad již všichni známe osvědčenou a prokázanou pravdu, že akciové trhy mají tendenci konvergovat ke svému dlouhodobému průměru.

Americký index DJIA za první polovinu června posílil o 5,1 %, širší S&P 500 přidal rovných 5 % a technologický Nasdaq Composite rostl o 4,6 %.
Evropský Euro Stoxx 50 posílil o 3 % a německý DAX přidal 3,2 %. Trochu překvapivé je mírné oslabení čínského indexu Shanghai Composite o 0,6 %. Japonský Nikkei 225 posílil o 2,5 %. Možná, že na čínských firmách se trochu začíná projevovat americké embargo na vyspělé technologie a dovozy strategických surovin, ale je možné, že to nijak nesouvisí, to ukáží až další měsíce.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Letní radování na akciových trzích
Souhrn
Letní radování
Jméno článku
Letní radování
Popis
Již dlouho nepamatuji období dvou týdnů, kdy se prakticky nedělo nic významného a přiznám se, že tentokrát přemýšlím docela marně, o čem budu vlastně psát. První polovina června v ekonomické oblasti nepřinesla žádné kurzotvorné události a hladinu čeří jen stále přítomné politické nejistoty. Ve Spojených státech je stále tématem číslo jedna rozpoutaná obchodní válka. Mariášnickou mluvou se dá říci, že karty byly rozdány a nyní se čeká na licitaci, která může zahrnovat trochu blafování a pak je otázkou, jak se s kartami, které mají hráči v ruce, dá zahrát.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                            

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..