Investoři jsou již zvyklí, že akcie kolísají, je to jejich přirozená vlastnost. Ale to, co se odehrávalo v první polovině tohoto měsíce, nebývá obvyklé, byly to prostě kotrmelce.

Začalo to hned první říjnový obchodní den, kdy se projevilo rozčarování z projevu amerického prezidenta na zasedání Valného shromáždění OSN, ve kterém se velice nevybíravě, jak je ostatně jeho zvykem, opřel do Číny a Íránu. Následovaly slabší makroekonomické údaje z americké ekonomiky a vzápětí Senát nastartoval „impeachment“, tedy proces směřující k odvolání prezidenta Trumpa z úřadu. Důvodem byla jeho „žádost“, aby Ukrajina vyšetřila aktivity syna jeho demokratického rivala Joe Bidena. To vše investory natolik znervóznilo, že akcie jely dolů jak po horské dráze. Hlavní americký index S&P 500 odepsal jen za první dva říjnové dny 3 %!

Další dva dny následovalo posílení o více než 2 %, ale v následujících dvou dnech byly tyto růsty zase smazány. Taková intradenní volatilita je až kuriózní, ale zřejmě si budeme muset zvyknout a brát to jako nový standard. Alespoň po dobu, co bude v Bílém domě sedět Trump. Jeho charakter se naplno projevil na konci první dekády, když zcela bez skrupulí „odepsal“ Kurdy, své dosavadní spojence v Sýrii, stáhnul americké jednotky z nárazníkového pásma u tureckých hranic a dal tak volnou ruku Turecku pro jeho ofenzivu proti Kurdům. Ti, kteří se asi nejvíce zasloužili o porážku Islámského státu na území Sýrie, byli najednou sami proti obrovské síle turecké armády. Následující zvěrstva jste asi všichni viděli v televizi.

Jenže tyto lidské tragédie se na akciových trzích neprojevily. Investory zřejmě nezajímá zabíjení, pokud je dostatečně daleko. Akcie se vydaly na cestu vzhůru a rychle umazávaly ztráty ze začátku měsíce. Podnětem pro tento vzestup bylo oznámení o dosažení částečné dohody mezi USA a Čínou v problematice cel.
Pozitivně se na finančních trzích projevily docela slušné reporty amerických firem, ze kterých je možné zmínit např. bankovní sektor a některé technologické firmy.

Akciím se tak v polovině měsíce podařilo zakončit se ziskem, byť nijak oslnivým. Jednalo se většinou o desetiny procenta, vyjma indexu Nasdaq Composite, který od září posílil o 1,9 % a německého DAXu, který přidal 1,6 %. Hlavní americký akciový index S&P 500 se na hranici 3 000 bodů sice stále ještě dívá odspodu, ale je již velice blízko. Je až s podivem, že v této velice turbulentní době dokážou akcie ještě růst.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Říjnová akciová houpačka
Souhrn
Říjnová akciová houpačka
Jméno článku
Říjnová akciová houpačka
Popis
Investoři jsou již zvyklí, že akcie kolísají, je to jejich přirozená vlastnost. Ale to, co se odehrávalo v první polovině tohoto měsíce, nebývá obvyklé, byly to prostě kotrmelce.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..