Bylo by asi již otřelým klišé, kdybych tuto úvahu začal tvrzením, že v letošním roce budou akciové trhy čelit mnoha hrozbám, které mohou výrazně ovlivnit výkonnost trhu. Je to sice pravda, ale to platí přece pro každý nový rok. Nepamatuji, že by někdy byla prognóza namalovaná růžovou čarou a investoři neměli k obavám žádné důvody. Co nás tedy letos čeká?

V politické rovině bude hrát znovu prim otázka jednání o vzájemných celních bariérách mezi USA a Čínou. První fáze je úspěšně za námi, problémem bude, že president Trump chce další jednání nechat až po volbách a ty jsou v listopadu, takže celým rokem se nejistota a pochyby o výsledku budou negativně promítat do úvah investorů. Dalším problémem je vyhrocená situace v Íránu. I zde budou vyhlášená embarga tlumit ekonomiku, brzdit obchod a ovlivňovat cenu ropy. Byl nastartován proces impeachmentu, kterého si zatím akcie moc nevšímají, ale boj mezi presidentem a Sněmovnou representantů bude s blížícími se volbami gradovat. Posledním krokem byl zákon, který omezuje Trumpovu pravomoc vojenského řešení ohledně Íránu. Demokratická vůdkyně Sněmovny Nancy Pelosiová pro tento krok získala i některé republikány, kteří vidí, že Trump je jako neřízená střela a jeho neuvážená rozhodnutí by mohla přivést celý svět do velmi vážné situace. Ostatně celý Blízký východ je již dlouho problémovým územím a ještě dlouho bude. Tam, kde náboženský fanatismus má navrch před pragmatismem, ani nemůže být jinak.

Evropa bude kromě přetrvávajících problémů jako je migrace řešit ekonomickou rovinu brexitu. Budou se dohadovat podmínky a zásady, za kterých bude Velká Británie po ukončení přechodného období účastna ekonomické spolupráce a především obchodu se státy EU.

Globální ekonomika se nachází v pozdní fázi svého růstového cyklu, bude dále zpomalovat a mnozí ekonomové budou stále hovořit o hrozící recesi. Víme, že samotná délka hospodářského cyklu není důvodem k nástupu recese, nicméně jsou zde faktory, které její hrozbu zvyšují. Jsou to především obchodní a celní války, které již významně a zřetelně ovlivňují výkon dvou nejsilnějších ekonomik, tedy USA a Číny. Růst HDP v USA se tento rok odhaduje na 1,8%, jedná se tedy o pokles ze současné úrovně kolem 2%. Čína oznámila růst HDP za minulý rok ve výši 6,1% a pro ten letošní to bude ještě méně. FED již oznámil, že nebude letos podporovat ekonomiku dalším snižováním úrokových sazeb, ocenění akcií je velmi vysoké, a tak akcie nebudou mít mnoho prostoru pro svůj další růst. Na druhou stranu není mnoho důvodů pro výrazný pokles. V americké ekonomice je spousta volných peněz, které mohou být investovány za příznivých podmínek, tedy při poklesu cen, a mohou tak dynamicky vyrovnávat cenovou hladinu akcií. Můžeme proto očekávat nejspíše stagnaci s možnými vysokými turbulencemi jako reakci na silné a negativní impulsy. V žádném případě nelze očekávat tak skvělé výsledky jako v loňském roce.

Evropa se podle mého názoru rovněž recesi vyhne. Bude pokračovat kvantitativní uvolňování ze strany ECB, které sice ztrácí na významu, ale nějaký malý efekt snad ještě mít bude. Inflace by měla zůstat pod kontrolou, a tak rozhodující bude, zda vlády jednotlivých zemí najdou a zrealizují potřebné fiskální stimuly, které by pomohly ekonomický růst znovu nakopnout. Budeme zvědavi, jak se do výkonu ekonomiky promítnou poslední trendy, jako například masivní zavádění sítí 5G, útlum jádra při výrobě elektřiny nebo zrychlené tempo elektromobility. To vše mohou být velké možnosti, ale také skryté hrozby. To bude realizováno především ve vyspělých evropských zemích, ale tahounem ekonomiky celé Evropy budou i letos opět středoevropské země.

Bude se pravděpodobně dále dařit rozvíjejícím se zemím. Svědčí jim uvolněná měnová politika, ale bude záležet na tom, jak zvládnou splácení ohromných státních dluhů a kolik jim zbyde na rozvoj, tedy modernizaci, robotizaci a společensky zodpovědné investice, což je nový moderní termín pro investice do zelené ekonomiky.

Investoři by v letošním roce měly upřednostnit aktivně spravované fondy, které lépe zohledňují odlišnosti jednotlivých regionů a segmentů trhu a kvalitně diverzifikovat svá portfolia. Potom je dobrá šance, ž

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Výhled pro rok 2020

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..