Občas se ve svých článcích zmiňuji o faktu, že pro pozitivní ekonomický vývoj je nutná politická stabilita. To vyžaduje, aby politici mezi sebou uměli mluvit, poslouchali argumenty opozice a vážili si i názoru svých politických protivníků. Je to ostatně jeden z principů demokracie. To není možné bez korektnosti a slušnosti. Zdá se však, že muži to moc neumějí a proto je dobré, když mezi nimi fungují i ženy. Ony totiž jaksi kultivují dravé politické klima a málokterý politický dravec si dovolí k ženě výrazy, kterými bez rozpaků častuje svoje mužské kolegy. Není proto na škodu si připomenout, jak v současné době roste počet žen a že mnohé z nich si vydobyly i čelné funkce.

V čele Evropské komise stanula matka čtyř dětí Ursula von der Leyenová, kde nahradila Donalda Tuska. Je to v podstatě nejvyšší politická pozice v Evropské unii a já osobně jsem velmi zvědav, jaký kurz nastolí. Je nejen velmi vzdělaná, ale má i osobní šarm, kterého jistě využije k dosažení politických cílů.

Charismatická Zuzana Čaputová, dosud nevýznamná regionální politička, dokonale využila nespokojenosti lidí se stávajícími lídry politické scény a rozhořčení lidí s pomalým vyšetřováním vraždy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, které sice jen částečně, ale přece jen odhalilo silné vazby zločineckého prostředí na vysoké politiky, a vyhrála presidentské volby na Slovensku.

Christine Lagardeová není neznámou tváří. Byla ministryní financí ve Francii, potom vedla Mezinárodní měnový fond a nyní nově usedla do křesla šéfky Evropské banky. Je tak stále na spíše ekonomickém postu, ale daleko více bude ovlivňovat i politickou scénu v Evropě.

Poměrně novou osobností, ale o to více slyšitelnou, je psychicky narušená Greta Thurnbergová. Nelze však popřít, že i její zásluhou se nyní politici začínají vážně bavit o klimatických hrozbách.

V současné době je velice populární šéfka Sněmovny representantů v americkém Kongresu Nancy Pelosiová. Je nejen výraznou tváří demokratické strany, ale dokázala spustit proces impeachmentu na Donalda Trumpa, který ale bohužel neskončí odvoláním presidenta, protože republikáni mají v Senátu většinu.

Velmi půvabná Sanna Marinová se ve věku pouhých 34 let stala novou finskou premiérkou a ve své vládě má dalších 12 žen, což je jistě světový unikát. Naše tři ministryně se s tím nedají ani srovnat. Premiérku mají také v Dánsku, Belgii a někde v Pobaltí, jenom si teď nemohu vzpomenout kde.Greta Thunberg

Jsou také ženy, které z politické scény odešly nebo na ní hrají velmi negativní roli. Na prvním místě je třeba jmenovat Theresu Mayovou, která sice vyjednala s Bruselem dohodu o brexitu, ale nedokázala ji prosadit doma ve Velké Británii a musela rezignovat. Symbolem nenávisti je správkyně Hongkongu, politická loutka Pekingu, Carrie Lamová. Našly by se i další ženy, které v politice nehrají kladnou roli, ale to necháme být.

Tak uvidíme, zda se ženám podaří politickou scénu trochu kultivovat.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Ženy v politice
Souhrn
Ženy v politice
Jméno článku
Ženy v politice
Popis
Občas se ve svých článcích zmiňuji o faktu, že pro pozitivní ekonomický vývoj je nutná politická stabilita. To vyžaduje, aby politici mezi sebou uměli mluvit, poslouchali argumenty opozice a vážili si i názoru svých politických protivníků.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..