Jako dlouhodobé investory nás bude samozřejmě zajímat, jaké globální trendy budou působit v dalších letech a ovlivňovat výkonnost našich investic.

Podle analytiků z UBS to bude v první řadě deglobalizace. Usuzují, že globalizace již dosáhla svého vrcholu a nyní nastává období, kdy bude působit opačný trend. Jako příčinu uvádějí ochranářská opatření, kdy jednotlivé státy budou pod hrozbou ekonomické recese preferovat domácí výrobu a spotřebu, celní válku mezi USA a Čínou a brexit, který značně pocuchá dosud existující evropskou ekonomiku, ať již jednání mezi EU a Velkou Británií dopadnou jakkoliv. To nezní moc dobře. Světový obchod má na celkovém GDP podíl zhruba 57% a jeho pokles by znamenal oslabení akcií v mnoha segmentech, protože snížení objemu obchodní výměny bude znamenat rovněž oslabení kapitálových toků.

Stárnutí populace je další hrozbou. V příští dekádě se prudce zvýší počet lidí odcházejících do důchodu a stále méně bude těch, kteří do pracovního procesu vstupují. Úbytek pracovní síly pociťujeme již nyní včetně naší republiky. Pokud se nepodaří úbytek pracovníků nahradit automatizací a robotizací, bude produkce firem nižší a akcie to pocítí.

Přerozdělování bohatství je sice jen teorie, ale zajímavá. Odhaduje se, že v současné době je majetek 0,1% nejbohatších lidí roven majetku 90% těch nejchudších. Koncentrace bohatství je na vrcholu. Proto zaznamenáváme stáĺe silnější snahy levicových a populistických politiků o zvýšení daní bohatých lidí a firem. Je jedno jak se to jmenuje a vidíme to i u nás doma. Solidární daň, komunisté tradičně volají po vyšších daňových sazbách pro bohaté nebo snahy o zdanění velkých internetových firem či jiná antimonopolní opatření a k tomu přistupuje zvyšování důchodů, minimální mzdy a sociálních dávek. Naše paní ministryně Maláčová rozhazuje miliardy bez ohledu na díry ve státním rozpočtu a podobně to bude i v jiných zemích. Registrujeme i snahy o zkrácení fondu pracovní doby. Pokud tyto snahy zesílí, povede to k nižším ziskům firem a následně k oslabení akcií.

Silným trendem poslední doby je ochrana klimatu a není to již jen politický program zelených. Zdá se, že i vrcholní politici to začínají brát vážně. Berou to vážně voliči a proto politici – chtějí-li být příště zvoleni – musí také. Financování enviromentálních opatření bude stát neskutečné peníze. Kde na to vlády vezmou zdroje? Stačilo by snížit rozpočet na zbrojení o polovinu, ale to žádná vláda neudělá. Zvýší se daně? Nikdo by takového politika již nezvolil. Zvýší se věk odchodu do důchodu? Těžko, podívejte se, jak odbory nyní ve Francii šílí a místo smysluplné práce marní tisíce hodin na demonstracích. Budou to velké a silné firmy, které vytvoří nové obory a nová pracovní místa. Takže na jedné straně obrovské výdaje, na druhé straně nové šance pro akciové trhy.

Posledním, avšak velmi důležitým trendem, jsou technologie. Čtvrtá průmyslová revoluce povede k lokalizaci dodavatelských řetězců. Složitá zařízení, jako jsou samořízená auta, se stanou samozřejmostí a souběh nových technologií, jako jsou 5G, velká data a umělá inteligence, povede k tomu, že budeme mít „inteligentní všechno“. Některé technologie, jako jsou například kvantové počítače a pokroky v genové terapii, mohou redefinovat hranice lidských možností. Vzhledem k výše uvedenému, vesměs negativnímu, jsou technologie jediným pozitivním trendem a také naší jedinou nadějí pro akciový růst.

zdroj: volně dle materiálů UBS

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Trendy příští dekády

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..