První polovině února dominovaly dvě události. Tou první byl impeachment, tedy proces odvolání Trumpa z presidentského úřadu. Nestává se příliš často, aby k tomuto procesu došlo, v celé historii Spojených států to bylo potřetí, je to tedy nezvyklá, a proto významná událost, která by měla mít na finanční trhy velice silný negativní dopad. Protože však bylo od počátku jasné, že republikáni bez ohledu na fakta svého prezidenta podrží, akciové trhy prakticky nereagovaly. Po zamítnutí žaloby nastala likvidace osob, které svědčili v procesu proti Trumpovi a celý americký národ je nyní rozpolcen na dvě nesmiřitelné poloviny – zastánce a odpůrce současného presidenta.

Druhou skutečností je řádění koronaviru především v Číně. Fakta všichni dostatečně znáte z médií, ale nás zajímají ekonomické důsledky. Aniž bychom věděli, kdy epidemie skončí, kam až se rozšíří a kolik států významněji zasáhne, je již nyní jasné, že způsobí vážný hospodářský propad. V důsledky odstávky mnoha továren a karantény zaměstnanců se prudce snižuje spotřeba ropy, jejímž je Čína největším odběratelem, mnoha firmám ve Státech i v Evropě začínají chybět komponenty dodávané čínskými podniky, automobilky hlásí propad prodejů v Číně až 90 % oproti stejnému období loňského roku. Zatím se odhaduje sumární dopad na čínskou ekonomiku ve výši celého jednoho procenta HDP a to je velice významné číslo, které bude mít vliv i na globální světovou produkci. Jak se s tím globální akcie vyrovnají v celoročním vyjádření zatím samozřejmě nikdo neví.

Akcie ale v první polovině měsíce února tuto hrozbu zcela ignorovaly pod vlivem velice příznivých makrodat, ovšem s výjímkou těch asijských. Dobré výsledky má i pokračující výsledková sezóna, a především technologické firmy jsou stále na výsluní. Zatím se snižující se cena ropy a ropných produktů příliš neprojevuje ani v petrochemickém segmentu. Za první polovinu měsíce akcie výrazně posilují a obávám se, že zaznamenaný růst není přirozený a překračuje rozumnou a hlavně zdůvodnitelnou mez. Velice se obávám, že se tady nafukuje bublina, která dříve či později praskne, a to prasknutí bude hodně slyšet.

Můžeme konstatovat, že americké indexy za první dva únorové týdny posílily o 4 % resp. 4,8 % u DJIA a S&P 500, Nasdaq Composite přidal 6,3 %. Celoevropský Eurostoxx 50 posílil o 5,5 % a německý DAX přidal 5,9 %. Takže kromě pochopitelné korekce lednových propadů se jedná o významný nárůst, jehož výše je ovšem vzhledem ke krátkému časovému horizontu deseti obchodních dní nepřirozená a postrádá ekonomický fundament. Musíme proto ve druhé polovině února očekávat téměř jistě nějakou korekci.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Podivný únor

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..