Před týdnem se sešly členské a partnerské státy sdružení OPEC, aby jednaly o výši produkce v situaci, kdy cena ropy začala zvolna klesat. Důvodem pro tento pokles byla skutečnost, že největší světový odběratel Čína, výrazně snížil své nákupy. Čínská ekonomika ochromená karanténami celých měst prostě moc ropy nepotřebuje. Ale jednání skončilo neúspěchem. Rusové, jejichž hospodářství je na vývozu ropy existenčně závislé, odmítli omezit těžbu nebo snížit ceny. A tak se Saudská Arábie odhodlala jednostranně k bezprecedentnímu kroku a sama snížila cenu s cílem přetáhnout významné odběratele na svou stranu.

Jaký dopad toto opatření může mít? V každém případě nejvíce zasáhne americkou produkci. Těžba z břidlic je finančně dosti nákladná a americké těžařské firmy jsou mimo hru. Rusko hodlá tuto cenovou válku vydržet, protože přeci jenom nějakou ekonomiku má, kdežto Saudové financují z těžby a prodeje ropy celý stát a jiné zdroje v podstatě nemají. Zato však na rozdíl od Ruska mají ohromné zásoby peněz. Jak tento souboj na dálku dopadne, lze jen těžko odhadovat.

V každém případě však tento boj výrazně ovlivnil obchodování. Cena ropy spadla o 30% během dvou dnů a významně přispěla k pádu akciových trhů. Analytici odhadují, že není vyloučen scénář z roku 2016, kdy cena spadla až ke 30 dolarům za barel. Pro náš vnitřní trh by to mělo znamenat cenu benzínu někde kolem 25 korun za litr. Bylo by to sice hezké, ale hodnoty akciových trhů jsou pro nás investory důležitější a tak rozhodně není důvod se radovat.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Ropná válka

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..