Dnes píšu článek, který se mi vůbec psát nechce. Vlastně jsem doufal, že takový článek nikdy nebudu muset psát. Ale nedá se nic dělat, mám povinnost informovat úplně a pravdivě.

Nechci a nebudu používat bombastické výrazy, jako je krach nebo pád na dno a podobně. To jsou výrazy novinářů. Faktem ale je, že se nacházíme v hluboké krizi, jejíž příčiny jsou všem celkem jasné. Je to koronavirus a vše, co se kolem toho děje. Odstávky výroby, karantény celých měst nebo oblastí, uzavírání továren nebo alespoň omezení provozů, hluboký pokles domácí spotřeby. Lidé nakupují potraviny a léky a nezajímá je nákup spotřební elektroniky nebo letošní dovolená v cizině. Je to řetězec problémů a průšvihů, který se na hodnotě akciových trhů napříč celým světem nutně musel projevit.

Stav v polovině měsíce března byl následující: Americké indexy oslabily – Dow Jones o 20,5 %, S&P500 o 19,2 % a Nasdaq Composite o 19,4 %. Evropský Eurostoxx50 a německý DAX ztratily shodně 26,4 % a podobně je na tom Asie. Ztráty našich investičních fondů jsou obdobné. Když se nyní podíváte na denní výsledky akciové burzy třeba na Wall Street, neuvěříte svým očím. Denní propad o 12%? Nic nemožného. Denní nárůst o 10%? Ale klidně. A to se stane hned dva po sobě jdoucí obchodní dny!

Taková jsou fakta. Co dál? V žádném případě teď nemá cenu prodávat aktiva, to by znamenalo ztrátu. Naopak, kdo chce a může, radím realizovat jednorázovou investici a nakoupit za velice příznivé ceny. Pokud se k jednorázové investici neodhodláte nebo není ve vašich možnostech, v klidu investujte na měsíční bázi tak jako doposud. Nákaza označovaná jako Covid-19 se v Číně rozeběhla v polovině prosince a v polovině března již začala výrazně slábnout. Podobně se vyvíjí situace v Jižní Koreji. Horší to bude v Itálii, kde to na počátku hrubě zpackali, zcela vágně v tomu přistupují ve Francii. Ale obecně snad můžeme říci, že ta krizová doba trvá čtvrt roku. Osobně se nejvíce bojím situace ve Spojených státech, kde současný president zrušil Obamovu zdravotnickou reformu, v důsledku toho miliony Američanů nemají přístup ke zdravotní péči a tamní odborníci proto předpokládají, že se nakazí několik desítek milionů lidí. Pokud takovou ránu dostanou dvě největší světové ekonomiky, musí se to projevit v silném poklesu průmyslové i zemědělské produkce. Také v Evropě je to podobné. Nejvíce zasažené jsou nejvýznamnější státy, tedy Německo, Itálie, Francie a Španělsko. Mnoho firem bude mít finanční problémy, někteří to neustojí a zkrachují. Mnoho lidí přijde o práci. Státy mají obrovské výdaje na mimořádná opatření.

Návrat do prosperity bude obtížný. Trochu překvapivě proto vyznívá predikce některých uznávaných ekonomů, kteří publikovali názor, že se světová ekonomika po odeznění pandemie rychle vzpamatuje. Kéž by měli pravdu.

Závěrem snad jen toto. Báli jsme se hospodářské recese, ale úder přišel odjinud. Báli jsme se, že akcie jsou přeceněné, že je to nafouknutá bublina, která praskne. Už se bát nemusíme. Vyčkejme tedy v klidu, beze zmatků a nepodléhejme emocím. Naší silnou stránkou je dlouhodobá strategie.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Akciové trhy procházejí krizí

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..