Máme za sebou měsíc, na který nebudeme vzpomínat v dobrém. Únor skončil velice neslavně a paradoxem je fakt, že ukončení dlouhého růstového období způsobil malinkatý virus.

Kdyby to nebyla rána pro naše portfolia a lidská tragédie, snad bych se tomu i zasmál. Všichni experti již zhruba dva roky spekulují, kdy přijde ekonomická recese a co bude její příčinou, a nakonec pád akciových trhů zapříčiní choroba, která má ambice stát se světovou pandemií. A navíc je docela možné, že ta recese nastane, a to v důsledku karantén, omezení obchodu, obrovského výpadku turistického ruchu a s tím souvisejícím propadem letecké přepravy. Pláčou hoteliéři, taxikáři, průvodci a další profese navázané na turistiku. Vše završuje drastické omezení výroby, alespoň v nejvíce postižené Číně. MMF a světová banka vydávají první prognózy, nakolik koronavirus ovlivní světovou ekonomiku v letošním roce a nejsou to veselá čísla.

Analytici přišli ještě s jedním důvodem a týká se amerických akcií. Tamní trhy byly negativně ovlivněny také úspěchem demokratického kandidáta na presidentský úřad Bernieho Sanderse, který slavil na začátku primárek několik úspěchů. Až volební superúterý tento týden vrátilo do hry očekávaného favorita Joa Bidena. Jak jste z mých článků jistě poznali, nemám Trumpa rád. Ale kdyby se měl stát jeho nástupcem Sanders, kříženec marxisty a utopického socialisty, byly by to katastrofa. Jeho podivné ekonomické teorie nemají s realitou co dělat.

Víc psát asi netřeba a snad to ani nejde. Nikoho dnes nezajímají výsledky amerických firem, nikdo se nestará o ekonomické fundamenty, všichni jen čekají, kolik mrtvých a kolik nakažených ohlásí úřady za další den. Nejde s tím nic dělat. Nikomu nejsou nic platná sebelépe sestavená portfolia. Berme tedy situaci tak, jak je. Naší silnou zbraní je čas a dlouhodobost investice. Epidemie někdy skončí. Vědci najdou vakcínu nebo časem odezní sama. Morové rány ve středověku také nikdo neléčil a přece skončily samovolně. Do té doby budeme nakupovat za příznivé ceny a budeme odměněni ziskem, až se akcie vrátí na růstovou vlnu.

Pro ilustraci jen pár čísel. Americký hlavní index S&P500 oslabil za únor o 8,4 %, technologický Nasdaq Composite se držel lépe a ztratil „jen“ 6,4 %. Podobně je na tom Evropa i Asie. Nelze předvídat, jak dlouho a jak rychle bude sestupná tendence pokračovat.

Takže, přátelé, pečujte o své zdraví, myjte si ruce, nechoďte na mejdany a nejezděte do rizikových oblastí. Bude lépe.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Únorový výplach

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..