Narazil jsem v Hospodářských novinách na zajímavý článek. Byl v něm uveden přehled kapitálově nejsilnějších firem a hodnocení je v miliardách Eur. Vypadá to následovně:

Saudi Aramco(SA)ropa1 702
Apple(USA)technologie1 119
Microsoft(USA)technologie1 068
Alphabet(USA)technologie841
Amazon(USA)maloobchod799
Facebook(USA)technologie529
Alibaba(Čína)maloobchod507
Berkshire Hathaway(USA)finance495
Tencent(Čína)technologie414
JPMorgan Chase(USA)finance387

Saudi Aramco je saudskoarabská společnost, kterou ovládá rodina vládnoucích šejků a vloni ji z ryze soukromé firmy proměnili na akciovou společnost. Její IPO (první uvedení na burzu), tedy úpis akcií akcionářům, vyneslo 25,6 miliardy dolarů, což je nejvíce v celé historii burzovní činnosti a těžko může být někdy překonáno. Možná se ptáte, co je na tom seznamu až tak zajímavého. Pokusím se to trochu osvětlit.

Spojené státy mají v první desítce hned sedm firem a v první stovce 56 zástupců. Je zde pouze jediná automobilka, Toyota na 30. místě s kapitalizací 210 mld. €. V první stovce jsou jen dvě německé firmy, softwarový gigant SAP (49.místo – 147 mld. €) a Siemens (98. místo – 100 mld. €). Z evropských firem se ve stovce umístila ještě jen švýcarská NESTLE na 14. místě.

Co z toho plyne? Pouze závěr, že investice budou nejvýhodnější do segmentů, které hrají prim, tedy technologie, maloobchod a finančnictví, až již bankovní nebo investiční. A z regionů jsou na tom nejlépe USA a Čína. To neznamená, že nebudeme investovat i jinam, ale nejsilnější zastoupení by měly mít ty výše zmíněné. Silná společnost je totiž stabilnější a lépe zvládá případné otřesy či krize.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Top firmy dle tržní kapitalizace
Souhrn
Top firmy dle tržní kapitalizace
Jméno článku
Top firmy dle tržní kapitalizace
Popis
Narazil jsem v Hospodářských novinách na zajímavý článek. Byl v něm uveden přehled kapitálově nejsilnějších firem a hodnocení je v miliardách Eur.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..