Kryptoměna Ripple si dnes odepsala 36 % hodnoty

Ripple výprodej, povánoční korekce
Ripple logo




Bublina jménem Ripple praská. Praská? Ripple dnes zažil významnou korekci, kdy ztratil více než třetinu nabyté hodnoty. Druhé místo na kryptoměnovém trhu si bere zpět populární Ethereum.

Co je Ripple




Ripple je internetová digitální měna vzniklá v roce 2012. V současné době má po Bitcoinu a 3. největší tržní kapitalizaci. Na krátkou dobu dokonce XRP sesadil ETH z pozice kryptoměnové dvojky. Pozici jedničky v tržní kapitalizaci stále drží , nejznámější a nejdůvěryhodnější kryptoměna vůbec.

Důvody poklesu digitální měny Ripple

Někteří anylitici se domnívají, že důvod poklesu kryptoměny Ripple je nepochopení investorů. Tak to alespoň ve svém článku uvádí sever kurzy.cz:

Podle některých analytiků je ale růst  respektive  postaven na mylných předpokladech. Kupující zřejmě spekulují na to, že koupí XRP si do budoucna zajistí podíl na celém businesu mezibankovních mezibankovních převodů. Takové smýšlení je ale údajně zcestné, protože je jen těžko představitelné, že by banky k něčemu takovému nechaly dojít a do tak citlivé oblasti by chtěli vpustit „bezejmenné spekulanty zvenčí“. Z toho důvodu XRP nikdy v oficiálním mezibankovním prostředí fungovat nebude.

Jaké jsou hlavní  důvody poklesu ceny Ripple

Argumenty zveřejněné některými analytiky, na které se odkazuje server Kurzy nejsou zcela nesprávné. Pokud by totiž investoři kupovali Ripple z toho důvodu, aby vydělávali na mezibankovních převodech, tak je jasné, že kdyby se provalilo, že na nich vydělávat nebudou, půjde kurz XRP dolů. Ale stalo se opravdu tomu tak? Předpokládají něco takového spekulanti/investoři? Domnívám se že nepředpokládají. Chápou investoři/spekulanti Ripple – zde musím souhlasit. Ve velké většině investoři těmto technologiím nerozumí. V začátcích kryptoměn byli investoři zpravidla zapálení do technologie, první pizza koupená za bitcoiny stála 10.000 BTC. Dnes by si pizzu za více než 3 miliardy Kč nedopřál ani Viktor Kožený. A nemohl by si jí dovolit ani František Procházka, pokud ovšem těch půl miliardy, které v roce 2007 v rámci krádeže století ukradl svému zaměstnavateli G4S, nepřevedl po roce 2009 do Bitcoinů.



Server Kurzy použil tzv. argumentační klam, nebo se ho dopouští chytří analytici:

  1. Dovolává se anonymní autority (někteří analytici, přičemž není jasné, kteří přesně, jsou to ti, o kterých následně píše?).
  2. V hlavní řadě se ale jedná o podsunutý argument (straw man), ať už ze strany těch „některých analytiků. Podstatou argumentace straw man je totiž nalezení velmi hloupého argumentu, který by mohla protistrana zastávat (ale který přitom nezastává), a ten demonstrativně rozcupovat.

Důvod, proč investoři kupují měnu Ripple není totiž to, že by chtěli participovat na mezibankovních transakcí. Investoři zřejmě vidí následující:

  1. Experimenty některých bank s Ripplem ale berou jako určitou garanci stability své investice, že se bude zhodnocovat, když se měna bude ve velkém používat v bankovním prostoru. Problém alternativních kryptoměn často bývá totiž to, že krátce zasvítí a zhasnou.
  2. Většina investorů do měny Ripple investuje z důvodu toho, že má kryptoměna Ripple silný marketing, opředený pohádkami o tom, že se právě ona stane tou měnou, kterou banky budou mezi sebou používat. Pravdou ovšem je, že jí některé banky testují.
  3. Vidí šanci ve zhodnocení své investice při prodeji. Ripple je velmi levná kryptoměna, alespoň ve srovnání s Bitcoinem nebo Litecoinem, Ripplu můžete koupit velké množství.
  4. Investoři vidí, jak se za léta zhodnotil Bitcoin a vůbec je nezajímají technické detaily. Většina těchto investorů není technickými nadšenci, spíše gamblery. Tito spekulanti Ripple nakupují ne kvůli jeho filozofii, která je od kryptoměn typu Bitcoin či Litecoin odlišná (mincí Ripple je obrovské množství, většinu drží stejnojmenná firma, která jí založila, jedná se de facto centralizovaný systém, digitální měna Ripple se na rozdíl od Bitcoinu a Litecoinu netěží, ale je prostě vygenerovaná) ale prostě chtějí zalevno nakoupit a za draho prodat a mít něco v ruce, čím více, tím lépe. Protože když je něco skoro zadarmo, tak toho můžete koupit velké množství a mohou se z vás snadno stát multimilionáři, když to raketově poroste.

Odlehčíme mým oblíbeným židovským vtipem.

Kohn potká Roubíčka. A jak že se má. „No vědí, kšeft nejde, peníze nejsou“, povídá Roubíček. Kohn na to – „nevadí, mám pro nich skvělej kšeft. Celej vagon svíček, jen po koruně.“ Dojdou na nádraží, Roubíček neveřícně kouká – svíčky nemají knoty. Kohn jen vrtí hlavou -„No tak Roubíček, rozmyslej se. Chtěl obchodovat, nebo svítit?!“

Jakou hodnotu má Ripple?

Ripple je velmi levná kryptoměna, alespoň ve srovnání s Bitcoinem nebo Litecoinem. Jeden Ripple koupíte již za 0.00016061 Bitcoinu například na burze kraken.com Když se podíváme na Litecoin, tak cena jedné digitální mince LTC je 104 XRP. Aktuální cena Ripplu a výrazné výkyvy v poslední době může být limitující pro reálné nasazení v mezibankovních převodech, a to i přes to, že převody měny Ripple díky jinému způsobu potvrzování transakcí jsou v současné době výrazně rychlejší, než u největší kryptoměny BTC. Ripplu tedy nejvíce škodí samotní spekulanti. Vzhledem k centralizované povaze Ripplu je možné, že výkyvy kurzu při posilování měny mohou být řešeny uvolňováním mincí, které vlastní startup Ripple (a jich mají mnohem více, než je na burzách). Tím však bude docházet k inflaci měny Ripple, nebo k zastavení zhodnocování. Vydělají na tom samozřejmě majitelé firmy Ripple. V jejich zájmu ale není uvolňovat Ripple najednou, ale určitým tempem, aby byly právě eliminovány výkyvy kurzu. Nicméně mohou uvolňovat jak a) při poklesu, a tím měnu položit a zbavit důvěry, b) tak aby zastavili zhodnocování spekulantů.

Možná si říkáte, proč by se mohli rozhodnout uvolnit najednou při poklesu veškeré zásoby Ripple do oběhu? Například když banky odstoupí od spolupráce na mezibankovních převodech a startupu bude jasné, že tady pšenka nepokvete. Budou se snažit rychle zachránit co se dá a prodat a inkasovat zisk za měnu, která by se mohla stát jinak bezcennou. Tuto informaci budou vědět dříve, než kdokoliv jiný. Prodají navrcholu, zruší startup a třeba si založí nový startup Triple, vydají novou kryptoměnu a pojedou vesele dál. A nebo investují do akcií, nemovitostí a budou užívat získaného obrovského bohatství. V druhém případě, při růstu ceny, mohou být právě banky používající Ripple ti, kteří budou tlačit na startup, aby uvolňoval mince rychlejším tempem do objehu a brzdil tak výkyvy kurzu a tím spekulace investorů.

V dlouhodobém horizontu díky obrovskému množství mincí Ripple, které jsou předtištěny, nebude docházet k zhodnocování. Tím se však zmaří vyhlídky investorů, kteří spekulovali na astronomický růst této digitální měny. Korekce u této měny můžeme očekávat, ať už klasické tržní, jak je u kryptoměn zvykem, tak i právě ze strany vypouštění nových mincí Ripple do oběhu.



Aktuální korekce ale nemusí a pravděpodobně neznamená prasknutí Ripple bubliny v tuto chvíli, možná hvězda Ripple teprve v letošním roce ukáže, jak se umí rozzářit, než definitivně zhasne,

Pro spoustu spekulantů je pokles ceny příležitost koupit Ripple se slevou 36 %. Je pravděpodobné, že cena v blízkém horizontu opět poroste a bude nadále velmi volatilní. Přeji vám tedy příjemné nakupování a povánoční výprodeje.

Aktualizace 9. 1. 2018

Prudký pád některých kryptoměn včera vyvolal web CoinMarketCap

Web CoinMarketCap, který je oblíbený pro statistiké pohledy na virtuální měny včera ze statistiky vyřadil některé jihokorejské burzy. Jižní Korea a Asie obecně je typická tím, že se tam alternativní měny typu Ripple těší větší oblibě a že není možné na některých burzách kryptoměny směňovat za fiat měny (zejména zahraničním obchodníkům). Digitální měny typu Ripple jsou tam tím pádem hodnotnější než jinde, protože ty je možné přes hranice posílat velmi snadno. Vyřazením z globálních statistik těchto trhů investoři znejistěli a začali vyprodávat za sníženou cenu. Vyvolaná panika byla skvělou příležitostí nakoupit.



Pokud si nebudete vědět s něčím rady, kontaktujte nás na facebooku nebo v linkdedin skupině.

Doporučení: dejte si do záložek naší čtečku novinek a sledujte přes ní, co píší jinde, ať vám nic neuteče:

Právě píší jinde

Did you like this?
Tip Jiří Meitner with Cryptocurrency

Donate Bitcoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some bitcoin:

Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send bitcoin:

Donate Ethereum to Jiří Meitner

Scan to Donate Ethereum to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Ether:

Donate Litecoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Litecoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Litecoin:

Donate Monero to Jiří Meitner

Scan to Donate Monero to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Monero:

Donate ZCash to Jiří Meitner

Scan to Donate ZCash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some ZCash:
Ripple dnes se slevou 36 %?
Tagy:                        

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..