Co dělat, když akcie padají?
Michal Valíšek: Co dělat, když akcie padají?

Zažíváme letos období, kdy akcie po téměř deseti letech permanentního růstu prošly určitou korekci a již delší čas trpí vysokou volatilitou. Investoři ukolébaní stálým růstem již tak trochu odvykli takovým jevům a ztratili ostražitost i schopnost emočně odolávat silným výkyvům akciového trhu.

Není proto s podivem, že nyní se projevy nejistoty a nervozity objevují stále více a častěji. Vidím to jasně na množství telefonátů i mailů, které dostáváme a kde se množí dotazy na další vývoj a na správný postup v příštích měsících. Naši klienti jsou již trochu odolnější a mají určitou úroveň znalostí i nutné disciplíny, protože s nimi neustále aktivně pracujeme. Ale jiní nebo noví investoři, kteří nejsou v pravidelném kontaktu se svým finančním poradcem nebo i někteří čtenáři tohoto webu třeba uvítají možnou diskuzi na toto téma a pár dobrých rad.

Především je třeba si uvědomit, že kolísání akciových trhů je běžnou a nedílnou součástí každé investice. Finanční trhy sice již nerostou a nepadají s dříve běžnou pravidelností, ale stále jsou a vždy budou cyklické.

Vývoj na akciových trzích je z principu navázán na vývoj ekonomiky a k tomu je ovlivňován politikou centrálních bank, geopolitickou situací a reaguje také na přírodní katastrofy, vyjádření vrcholných politiků a třeba také – bohužel – na poplašné zprávy. Je toho mnoho, co ovlivňuje vývoj trhů a chování investorů. Pokud se tedy na trzích objeví sestupná tendence, je třeba v první řadě zachovat chladnou hlavu a nepanikařit. Dále je nutné posoudit, zda se jedná o momentální nebo třeba sezónní výkyv. Pokud by se mělo jednat o dlouhodobější trend, musí být přítomny indikátory, které tento sestupný trend ospravedlňují. Tyto ekonomické indikátory jsou zjevné, dají se spočítat a mají důvod. Pokud přítomné nejsou, nebude se jednat o dlouhodobý trend, ale třeba jen o „blbou“ náladu investorů, přítomnost určitého nebezpečí nebo jiné okamžité či krátkodobé faktory a potom netřeba ztrácet hlavu. Takovou momentální nejistotu zažívají finanční trhy každou chvíli. Do hry vstupují události, které mají nebo mohou mít globální dopad, v nedávné minulosti to byla třeba určitá nejistota, když se v Německu pět měsíců nedařilo dojednat novou vládní koalici, vyhlášení cel na ocel a hliník presidentem Trumpem nebo průšvih Facebooku s únikem dat. Facebook je krásný příklad. Když se skandál provalil, akcie firmy šly okamžitě o 13 % dolů. Včera bylo oznámeno, že tato firma zvýšila meziročně zisk o 63 % a můžete si být jisti, že její akcie rychle posílí.

Výše zmíněné racionální chování, tedy zkoumání příčin a analýza situace nás uchrání od emočně zbrklého chování. Dalším krokem je zachovat si víru ve své dlouhodobé cíle. Okamžité krátkodobé výkyvy trhu naše dlouhodobé cíle nenarušují. Pokud si toto uvědomíte, vyhnete se dalšímu nebezpečí, které mnozí nezkušení nebo labilní investoři ke své škodě podstupují. A to je rozhodování se pod tlakem. Pod psychickým tlakem se dobré rozhodnutí neudělá, protože racionalita je potlačena negativními emocemi.

Svým klientům vždy radíme, aby se dokázali oprostit od vlastnických vztahů ke své investici a dívali se na ni z nadhledu jako na cizí peníze. Jako kdyby oni sami byly investičními poradci a měli klientovi poradit další postup. Je to těžké, ale velmi účinné. Dostatečný odstup od problému a určitý nadhled totiž podporuje ty oblasti mozku, které mají na starosti racionální myšlení a tím jsou potlačeny oblasti mozku, které produkují emoce.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Co dělat, když akcie padají?
Souhrn
Co dělat, když akcie padají
Jméno článku
Co dělat, když akcie padají
Popis
Michal Valíšek se ve svém dnešním článku zabývá tím, co dělat, když akcie padají. Navazuje tím na svůj dřívější článek Zvládání emocí. Pro investora je velmi důležité, aby si zachoval nadhled. Autor vám ve svém článku prozradí jeden trik, jak si nadhled při správě svého finančního portfolia udržet.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..