Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl šestý - Zvládání emocí
Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl šestý – Zvládání emocí

Seriál Základní principy investování pro drobné investory, díl šestý – Zvládání emocí

Možná se budete divit, možná tomu nebudete věřit, ale mějte prosím na paměti, že tím naprosto základním, co rozhoduje o vašem úspěchu či neúspěchu v investování je zvládání vašich emocí. A je úplně jedno, zda se jedná o emoce negativní, což je strach, panika a frustrace nebo pozitivní, tedy naděje, nadšení a totální euforie.
Emoce prožíváme každý, lišíme se jen tím, jak je zvládáme a do jaké míry dovolíme, aby ovlivňovaly náš logický úsudek a naše racionální chování. Pod tlakem emocí totiž všichni děláme chyby. Chyba pod tlakem pozitivních emocí má nebo může mít stejně fatální následky jako chyba pod vlivem negativních emocí.

Největší nepřítel každého investora je panika. Pokud vás ovládne, dopustíte se téměř určitě chyb, kterých budete později litovat, ale které již nebude možné napravit. Víme, že trhy podléhají výkyvům, protože na ně působí množství různých vlivů. Docela často se na kapitálových trzích objeví pohyb směrem dolů, který nemá jasné příčiny. Investory prostě jen popadla blbá nálada nebo skepse. Mějte na paměti, že investoři se bohužel a ke své škodě chovají jako stádo. Jeden začne utíkat a ostatní se přidají, i když nevidí nebezpečí. Vyčleňte se z tohoto stáda.

Jak zvládat emoce

Pokud budete mít pocit, že začínáte panikařit, zavřete počítač, zahoďte noviny s burzovními zprávami a běžte na procházku nebo do fitka.

Vyhněte se také časování trhů, o kterém jsme psali ve třetím díle našeho seriálu. Ti odvážnější však mohou zkusit „jít proti proudu“, tedy kupovat, když ostatní prodávají a naopak. Podmínkou je omezené množství peněz a dlouhodobost záměru.

Jak tedy své emoce zvládat? Je to prosté a obtížné zároveň. Nikdo se neubrání pocitům, ale vždy je nutné si uvědomovat, že kolísání finančních trhů je běžnou a přirozenou součástí jejich vývoje. A to zvláště dnes, kdy na volatilitu mají vliv nejen fundamentální faktory, tedy ekonomické výsledky firem, ale také zásahy centrálních bank a také výroky politiků. Pokud třeba americký prezident řekne něco, co naznačuje určité problémy, akcie oslabí o pár procent. Pokud šéfka Mezinárodního měnového fondu oznámí pozitivní zprávu, akcie stoupnou. Z ekonomického hlediska není pro jejich pohyb žádný důvod, ale přesto reagují. Zásahy centrálních bank byly v minulosti málo významné, dnes, kdy banky významným způsobem ovlivňují monetární a nepřímo i fiskální politiku nejen firem, ale i celých států, jsou důležitým faktorem. A musíme si uvědomit, že některé centrální banky ne vždy provádějí zrovna ideální zásahy (viz třeba kvantitativní uvolňování).

A protože každá rada musí být zcela konkrétní a jasná, dovolím si vám na závěr tohoto dílu doporučit několik zásad, jejichž dodržování se mě osobně a rovněž našim klientům velice vyplácí. Pokud se jimi budete řídit, budou vaše investice bezpečnější a vy se dočkáte zisků.

Tyto zásady jsou:

  • mít jasný cíl
  • zvolit vhodný investiční horizont
  • myslet dlouhodobě
  • nepanikařit
  • diverzifikovat
  • nesnažit se časovat trh
Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Zvládání emocí
Souhrn
Zvládání emocí pro investory
Jméno článku
Zvládání emocí pro investory
Popis
Michal Valíšek se v šestém dílu seriálu o základních principech investování věnuje tématu Zvládání emocí. Rozhodují emoce o úspěchu či neúspěchu?
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy: