První akciové ztráty po devíti letech
První akciové ztráty po devíti letech

Světové akcie od roku 2009 nepřetržitě rostly, navyšovaly svoji valuaci a investoři si užívali druhého nejdelšího růstového období v dějinách obchodování. Až letošní první čtvrtletí tento „stereotyp“ poněkud narušilo. Leden tohoto roku byl ještě velmi dobrý, ale v únoru se odehrála dlouho nevídaná korekce a také březnové obchodování skončilo v červených číslech. Investory i ty, kteří se o dění na akciových trzích zajímají, bude jistě zajímat, co se stalo a proč byla růstová etapa přerušena.

Počátek byl až k neuvěření komický. Práce špičkových portfolio manažerů, stratégů a analytiků je velmi drahá, protože to jsou všechno velmi dobře placení specialisté. Technologický pokrok zasáhl již před několika lety i obor financí a tak některé velké investiční společnosti, penzijní fondy a banky nasadily na obchodování s cennými papíry – roboty! Takový investiční robot je prostě jen velmi výkonný počítač, který má zadány nějaké algoritmy, bariéry typu stop-loss a další, celých 24 hodin prohledává informace a čísla ze všech světových burz, vyhodnocuje je a obchoduje. Zřejmě se stalo, že nějaký ten robot chybně vyhodnotil nějakou informaci a začal prodávat obrovské množství akcií. Toho se „chytly“ i další stroje a spustili lavinu výprodejů, která zapříčinila hluboký propad cen. Na tyto signály reagovali i menší investoři a začali rovněž prodávat. Chvíli se zdálo, že tato korekce bude pouze ozdravný krok, protože akciové trhy se poměrně brzo vzpamatovaly a začaly umazávat své ztráty. Ale situace se dále vyhrotila v březnu vlivem souběhu několika dosti nešťastných událostí.

Tou první bylo vyhlášení dovozních cel na ocel a hliník ze strany Spojených států. Po několika dnech byly uděleny výjimky pro země EU (dočasná výjimka), Austrálii, Kanadu a další země, takže bylo zřejmé, že opatření je namířeno především proti Číně, se kterou mají USA velmi nepříznivou obchodní bilanci. Čína reagovala dle očekávání a uvalila dovozní cla na 128 komodit dovážených z USA. Obchodní válka je za dveřmi.

Dalším průšvihem byl únik ohromného množství dat ze společnosti Facebook, když se provalilo, že britská společnost Cambridge Analytica využila osobní údaje uživatelů Facebooku k ovlivňování voličů před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Fakt, že osobní data milionů lidí nejsou dobře zabezpečena a je možné je zneužít k nekalým praktikám, poslala akcie Facebooku o 13 % dolů a to s sebou stáhlo celý technologický sektor, který se již začínal po únorovém propadu opět vzmáhat.

Ke všemu se velmi zostřila politická situace po otravě bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Anglii, ze které viní Velká Británie Rusko a nelze se divit, protože to není první případ. Před pár lety Rusové zlikvidovali svého bývalého agenta Litviněnka poloniem rovněž na území Británie. Následné vzájemné vypovídání diplomatů vede k závěru, že izolace Ruska jako nespolehlivého a nebezpečného partnera graduje a opravdu se může zdát, že nová studená válka je na obzoru. Obchodu to samozřejmě neprospěje.

A nyní již ke konkrétním číslům a výsledkům. Americký index DJIA ztratil za čtvrtletí 2,5 % a hlavní akciový index S&P 500 oslabil o 1,2 %. Technologický index Nasdaq Compozite však přidal 2,3 % a znovu ukazuje, který obor je tahounem vývoje akciových trhů. Jak z čísel vidíte, nic tak hrozného se nestalo, ale musíme brát v úvahu, že tyto přijatelné ztráty jsou ovlivněny krásnými výsledky měsíce ledna. Za únor a březen americké akcie oslabily kolem 7 %. Nicméně americká ekonomika nedává žádné signály ekonomické recese a výhled na další měsíce tak může být stále opatrně optimistický. S pokračující vysokou volatilitou však musíme počítat, denní výkyvy o 2 % nahoru či dolů jsou téměř běžné.

Evropský index Euro Stoxx 50 oslabil za kvartál o 4,1 % a třeba čínský Shanghai Compozite ztratil 4,2%. Jak vidíte, poklesy jsou opravdu globální, stejně jako současná ekonomika a žádný trh není izolovaný od těch ostatních.

Očekáváme proto pokračování této výbušné situace, neboť pozitivních signálů se zatím nedostává nebo jsou zatlačeny do pozadí těmi negativními. Trhy budou sledovat především vývoj americko – čínských obchodních vztahů a zde se obáváme dalšího vyhrocení, neboť ignorant v Bílém domě není zjevně schopen racionálního jednání. Zlepšení by mohlo nastat s příchodem výsledkové sezóny, na to si ale budeme muset ještě chvíli počkat.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
První akciové ztráty po devíti letech
Souhrn
První akciové ztráty po devíti letech
Jméno článku
První akciové ztráty po devíti letech
Popis
Michal Valíšek ve svém článku rozebírá aktuální situaci na akciových trzích, a rozebírá důvody. V článku se můžete těšit na investiční roboty, americko-čínské vztahy, dovozní cla, Cambridge Analytika, Facebook, varování před další studenou válkou a jiné. Nenechte si ujít a vyjádřete se v komentářích
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..