Michal Valíšek - Akciím se v dubnu dařilo?
Michal Valíšek: Akciím se v dubnu dařilo

Duben bývá na akciových trzích již tradičně jedním z nejlepších měsíců a tak investoři s napětím očekávali, zda tomu bude tak i letos a zda se akciím podaří zastavit klesající trend, kterého jsme byli svědky v únoru a v březnu. Určitého zlepšení valuací jsme se dočkali, ale není to nic, nad čím bychom mohli jásat. Tentokrát nad hospodářskými výsledky nabyl vrchu politický vývoj. Zejména závěr měsíce dubna byl přímo nabitý vrcholnými politickými událostmi. Nejvíce bylo sledováno setkání vůdců Severní a Jižní Koree, které přineslo určité uklidnění. Byly vysloveny velmi nadějné sliby, ale víme, že tomu bylo v minulosti již několikrát a budeme si muset počkat, zda budou skutečně tyto přísliby realizovány. Pokud si však uvědomíme, že ještě v únoru byly ze strany Kim-Čong-una slyšet slova o možném jaderném úderu na Spojené státy, je současný stav bezesporu pokrokem. O to nadějnější může být setkání severokorejského vůdce s prezidentem Trumpem, ale bude velmi zálež

et na diplomatických schopnostech amerického prezidenta. Že jimi zrovna neoplývá, ukázal při setkáních s francouzským prezidentem Macronem a německou kancléřkou Merkelovou, které následovaly krátce po sobě. Sotva se tak uklidnila situace v jedné části světa, můžeme očekávat další problémy. Brzy vyprší dočasná celní výjimka pro země EU a Trump se chystá vypovědět jadernou smlouvu s Íránem a v obou případech to bude mít závažné důsledky. Finanční trhy tedy budou i nadále pod tlakem rozjitřené mezinárodní politické situace. Nic dobrého pro akcie!

Akciové trhy reagují na současné politické dění velmi citlivě a tak trochu v pozadí zůstala probíhající výsledková sezóna. Prezentované výsledky firem jsou docela slušné, i když výsledky nejsou v porovnání s loňskými čísly nijak oslnivé. Jsou však pozitivní a drží akcie nad vodou. Americké indexy si za duben připsaly zisky jen v desetinách procenta. Uklidňující je proto jenom ten fakt, že po dvou měsících ztrát se vývoj otočit do kladných hodnot. Výhled americké ekonomiky je nadále hodnocen jako pozitivní, i když očekávání manažerů i analytiků ohledně dalšího vývoje je nejnižší za několik posledních let. Osobně se domnívám, že tento postoj je spíše odrazem politické nestability než ekonomických možností.

Zato evropské tituly se ukázali v příznivějším světle. Index Eurostoxx 50 si polepšil o 5,2  %, německý DAX připsal 4,3 %. Můžeme z toho usuzovat, že Evropa není již až tak závislá pouze na vývoji německé ekonomiky jako tomu bylo v minulosti a že na růstu se podílejí i další evropské země. A to je velmi pozitivní zjištění.

Další vývoj na akciových trzích je velmi obtížné odhadovat. Kladně vyznívají ekonomické fundamenty, proti tomu bude stále působit nejistota ohledně politické situace a obavy z následků amerických celních bariér nebo dovozních kvót. Která z těchto tendencí nakonec převáží, ukáže až další vývoj. Nejvíce očekávané budou výsledky schůzky Trumpa s Kim-Čong-unem, která je plánována na konec května. Než se potvrdí další směřování trendu, budou akcie nejspíše oscilovat kolem současné úrovně. To bude nahrávat spíše dluhopisovému trhu, ale nelze zde očekávat nějaké velké zisky. Hodně bude také záviset na dalším vývoji cen ropy.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Akciím se v dubnu dařilo
Souhrn
Akciím se v dubnu dařilo
Jméno článku
Akciím se v dubnu dařilo
Popis
Michal Valíšek ve svém článku hodnotí vývoj na akciových trzích za měsíc duben 2018 z geopolitického hlediska a vypichuje zásadní události, které ovlivňovaly vývoj finančních trhů.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..