První pololetí tohoto roku bylo obdobím, ve kterém jsme se rozhodně nenudili. V lednu ještě doznívaly pozitivní tendence ze závěru roku minulého, potom však převládly negativní vlivy a akciové trhy se trochu zadrhly. Únorové a březnové korekce poslaly akcie prudce dolů, i když ekonomiky rozhodujících zemí, především v USA a v Číně stále vykazovaly růstový trend. Květen již přinesl výrazné oživení, ale červen byl opět ve znamení vysoké volatility na finančních trzích. Producenti ropy se v červnu rozhodli navýšit denní těžbu o jeden milion barelů. Motivy byly dva. Za prvé – ropné zásoby poklesly na historické minimum a za druhé – vydělávali málo peněz. Finanční trhy reagovaly okamžitě a skokově rostly. Záhy však přišlo prudké ochlazení vyvolané nastupující obchodní válkou, kterou rozpoutal prezident Trump uvalením cel, po kterém následovaly odvetné kroky ze strany Číny a EU.
Globální ekonomika podle předběžných odhadů rostla v prvním pololetí cca o 4,5%, což je více, než bylo očekáváno.

Spojené státy

USA vykazují stále dobrou kondici svého hospodářství, nízkou nezaměstnanost a na dobrých číslech se drží i osobní spotřeba. Centrální banka reagovala zvýšením základních úrokových sazeb. Ke konci sledovaného období začala růst i inflace a blíží se k cílovým hodnotám. Negativně na akciové trhy působí především neprůhledná a zmatečná politika prezidenta Trumpa, kdy nikdo neví, co přijde zítra. Přehmatů, které vyvolaly nesouhlas a nejistotu, bylo mnoho a Trump se pomalu ale jistě dostává do mezinárodní izolace. Příkladem budiž jeho postoje na schůzce G7, vystoupení USA z Organizace pro lidská práva, odstoupení od jaderné dohody s Íránem, návrh na opětovné vzetí Ruska do skupiny G7, necitelná imigrační politika, a především rozpoutání obchodní války, která má ambice oslabit světovou ekonomiku na řadu měsíců či let a proto se řadí mezi největší současné hrozby. V závěru června dokonce začal vyhrožovat vystoupením z Mezinárodní obchodní organizace WTO.

Jsou však i další rizika. Nevíme zatím, jak se na ocenění aktiv projeví utahování měnové politiky, pokud Fed zvýší úrokové sazby letos ještě dvakrát. Rostoucí úrokové sazby přilákají zpět do USA kapitál a tato skutečnost dolehne především na rozvíjející se země. Posilující dolar jim zdraží splácení úvěrů a to může zabrzdit současný dobrý ekonomický růst.
V závěru měsíce poslal Trump akciové trhy dolů po svém rozhodnutí omezit čínské investice ve Státech a svojí výzvou, aby ostatní státy ukončily dovoz ropy z Íránu. Nejistota kolem íránské ropy vyhnala ceny této komodity zpět na vysoké hodnoty.
Pozitivem je zahájení rozhovorů o jaderném odzbrojení s KLDR.

Evropa

Evropské země na začátku roku trpěly nejistotou ohledně sestavování vlády v Německu, na konci pololetí pak výrazně vzrostla nejistota po vítězství populistů v Itálii a následně se vyhrotila situace kolem migrační krize. Ukazuje se trvalá neschopnost evropských orgánů, kdy ani po třech letech není schopna dohodnout a přijmout účinný model pro migrační politiku. Spolkový ministr vnitra Seehofer, pravicově orientovaný rakouský kancléř Kurz a nový italský nacionalistický ministr Salvini nyní rozhýbali v Evropě debatu o migrační politice natolik, že evropské orgány snad konečně začnou něco konkrétního dělat. Přidal se bulharský premiér a tradičně tvrdí muziku i země V4. Snad se konečně rýsuje model, který zabrání nekontrolované migraci stovek tisíc ekonomických migrantů a lenochů do Evropy. Jednání evropských lídrů v závěru měsíce června tomu dává opatrnou naději.
Evropská centrální banka ohlásila postupné ukončování kvantitativního uvolňování. Ekonomické prognózy se obávají obchodní války s USA a důvěra v ekonomický progres se proto oproti počátku roku výrazně snížila. Tempo růstu ekonomiky se rovněž mírně snížilo. Největší obavy v současné době panují okolo italské ekonomiky. Země má velké dluhy, nízké tempo růstu a nikdo neví, jakým směrem ji pošle nová vláda. Panuje nejistota nejen kolem možných vážných ekonomických problémů, ale množí se také obavy z tendencí opustit Evropu podle britského modelu.
Pozitiva můžeme hledat v růstu britské ekonomiky, pokračujícím vysokém růstu zemí střední Evropy včetně ČR a stabilizaci hospodářské situace v Řecku a ve Španělsku, doprovázené i poklesem nezaměstnanosti. Řecko obdrželo poslední půjčku 15 mld. Euro a od 1.8.2018 bude program podpory ukončen. Mezinárodní výbor věřitelů je přesvědčen, že přijaté reformy jsou dostatečné a Řecko již může stát ekonomicky na vlastních nohách. Celkem přijalo pomoc ve výši 274 miliard Euro, ale zahájení splátek bylo posunuto až na rok 2033, takže ochranný polštář je dostatečný a země má dost času na konsolidaci a nastartování trvalého hospodářského růstu.

Asie

Vrásky na čele nyní dělá investorům především Čína. Její ekonomika sice stále ještě vykazuje slušné parametry, ale množí se varovné signály. Jeden z rozhodujících akciových indexů Shanghai Compozite nastoupil silný medvědí trend a od počátku roku hodně ztratil. Protože obavy ze zpomalení ekonomiky jsou silné, předpokládá se další oslabování. Čína omezila své investice ve Spojených státech, prodává dříve nakoupené americké dluhopisy a chystá se na obchodní válku s USA. Následkem toho oslabuje i čínská měna.
V politické oblasti byl svět mírně zneklidněn dalším utužením moci čínského představitele Si-tin-pchinga, který se stal prakticky neomezeným vládcem a zrodila se nám tak další zastřená diktatura.

A nyní to nejdůležitější, tedy výsledky. Nejdůležitější americký akciový index S&P 500 za první pololetí posílil o 1,7 %, což je rozhodně málo a nenaplňuje představy většiny investorů o zisku. Druhý významný index DJIA, který mapuje výsledky a hodnotu třiceti největších společností, dokonce ztratil 1,8%. Za zmínku stojí vyřazení firmy GE (General Electric) z tohoto indexu. Radost nám tak dělají pouze technologie. Index Nasdaq Compozite za sledované období rostl o 8,8% a to je bezesporu skvělý výsledek. Evropské indexy dopadly hůře. Celoevropský Euro Stoxx 50 oslabil o 3,1 % a německý DAX ztratil dokonce 4,7 %. Tato čísla dokumentují nejlépe současné evropské problémy i negativní výhled.
Čínský Shanghai Composite oslabil o 16,1%, jen za červen ztratil tento index více než 8%. Japonský Nikkei 225 oslabil o 2%.
Připomínám, že toto jsou výsledky důležitých akciových indexů. Výsledky konkrétních podílových fondů, do kterých my investujeme, budou tedy odlišné. Co však zůstává, je trend a ten není dobrý.

Nyní nastává období, kterému jsme zvyklí říkat okurková sezóna. Po dobu letních prázdnin a dovolených se toho ani na akciových trzích většinou moc neděje, ale nemyslím si, že by tomu tak bylo i letos. Jistě poklesne objem obchodů, ale důležité události, které budou trhy ovlivňovat, budou probíhat i přes léto.
Pro druhé pololetí bude rozhodující, jak se vyhrotí obchodní války s USA a v Evropě to bude ještě navíc řešení či neřešení migrační krize.

A na úplný závěr ještě jedno doporučení. Je možné, že mnozí investoři budou po přečtení tohoto článku zklamaní. Je možné, že letošní rok nedopadne z hlediska výsledků dobře. Je možné, že se globální ekonomika dostane pozvolna, asi během dvou let, do útlumu. Ale je nutné, abychom si všichni znovu připomněli základní investiční principy. Investujeme dlouhodobě a občasné negativní výkyvy chápeme jako příležitost, ne jako hrozbu. Máme za sebou téměř deset let nepřetržitého akciového růstu, při kterém jsme realizovali vysoké zisky, někteří klienti za tu dobu zdvojnásobili svůj investiční majetek. Akciové trhy budou v dlouhodobém výhledu vždy ziskové.

Všem přejeme hezkou dovolenou, krásné počasí a mnoho příjemných oddychových zážitků a načerpání energie a optimismu.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Výsledky prvního pololetí na akciových trzích
Souhrn
Jméno článku
Výsledky prvního pololetí na akciových trzích
Popis
Výsledky prvního pololetí na akciových trzích dle Michala Valíška na Centrum investic. První pololetí tohoto roku bylo obdobím, ve kterém jsme se rozhodně nenudili. V lednu ještě doznívaly pozitivní tendence ze závěru roku minulého, potom však převládly negativní vlivy a akciové trhy se...
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..