Obchodní válka USA vs svět
Obchodní válka USA vs svět, Michal Valíšek zodpovídá dotazy

Není asi v současné době téma, které by více zaměstnávalo politiky, ekonomy i analytiky akciových trhů, než možná a také velmi pravděpodobná obchodní válka jako důsledek cel vyhlášených prezidentem Trumpem. Co by komu přinesla a jaké by byly její důsledky na ekonomiku jednotlivých zemí a tím pádem na hodnoty akciových trhů?

Obchodní válka

Dostal jsem na toto téma několik dotazů, a tak se je pokusím alespoň stručně zodpovědět. Ale obecně musím nejprve připomenout starou a známou pravdu, že obchodní válka nemá vítěze, jen poražené. Nevíme také, zda k ní opravdu dojde. Země EU, Kanada a Mexiko podaly žalobu k Mezinárodní obchodní organizaci (WTO) a ta někdy a nějak rozhodne. Nedělám si iluze, že by Trump rozhodnutí respektoval, pokud by bylo v jeho neprospěch. Ale stejně tak je možné, že americký prezident jako zkušený a mazaný obchodník jen vypustil testovací balónek a čeká, co se stane. Někdy je možné válku vyhrát, když se pohrozí nebo ukáže tvrdá ruka a odhodlání k boji. Osobně si nemyslím, že by to byl tento případ, ale kdo ví? A nyní již k vašim otázkám.

Závislost USA vs EU

Je víc závislé USA na Evropě, nebo obráceně? Cla na suroviny z EU zvednou v USA výrobní náklady. EU by uvalila také cla, například na elektroniku z USA, což by znamenalo, by se určité zboží zdražilo i v Evropě (iphony, některé počítače).

Nemá cenu zkoumat, kdo je na kom více závislý. Vzájemné obchodní vazby jsou globálně tak rozsáhlé a spletité, že každé větší narušení ať již v důsledku cel, embarga, dovozních limitů či jiných regulačních opatření, má vždy vážné následky. Cla na suroviny z EU nezvednou výrobní náklady, ty zůstanou stále stejné, ale clem zatížené výrobky nebudou na americkém trhu konkurence schopné. To může znamenat ztrátu trhu a snížení zisku. To může být tak významné, že se prostě nevyplatí do USA dovážet – to je také smysl celních bariér. Zdražit dovoz a dát marginální výhodu domácí produkci. A případná odvetná opatření EU zase zdraží americké zboží v Evropě a dá větší šanci domácím producentům nebo jiným dovozcům. Pokud tedy Trumpova cla pomohou tamním ocelářům, poškodí jiná odvětví americké ekonomiky.

Vliv obchodní války na měny

Posiloval by dolar vůči euru nebo obráceně? Co koruna vůči € a $?

To je otázka, kterou si netroufnu zodpovědět a obávám se, že v tuto chvíli to neví nikdo. Obecně platí, že rozhodující je ekonomická síla. Růst hospodářství USA je podstatně větší než ten evropský. Také americké technologie jdou rychleji dopředu díky velmi silné výzkumné a vývojové kapacitě. To mluví ve prospěch dolaru. Na druhou stranu, pokud bude úsilí EU, Kanady a Číny jednotné a trvalé, nemá dolar moc šancí se prosadit. Naše koruna vůči Euru bude asi nadále posilovat, protože naše ekonomika roste minimálně dvakrát rychleji než průměr Evropy a bude to tak i v následujících letech. Vývoj koruny k dolaru pak bude výslednicí všech trendů a faktorů.

Vliv obchodní války na akciové trhy

Ovládli by akciové trhy na dlouhou dobu medvědi? Je reálné, že by investoři hledali bezpečný přístav ve zlatu?

Současná globální ekonomika stále roste a v některých regionech, konkrétně v USA nebo v Číně, roste zatím rychleji, než se očekávalo. Je jisté, že obchodní válka by znamenala řadu problémů, na druhou stranu Evropa může své exporty alespoň částečně přesměrovat do Číny, kam zatím vyváží zatím více než dvakrát méně než do USA, nebo do jiných asijských zemí. Podobně si „poradí“ i další země. Nemyslím si, že by došlo k masivnímu nebo dlouhodobému poklesu akciových trhů, protože všechny současné i předstihové makroekonomické ukazatele recesi prakticky vylučují. Medvědi budou sice bručet, ale zůstanou v norách. A zlato, jak jsem psal nedávno, žádným bezpečným přístavem není. Jistě, někteří investoři se ke zlatu uchýlí, ale nebude to silný nebo všeobecný trend.

Vliv obchodní války na kurzy kryptoměn vůči fiat měnám

Mohlo by to znamenat posilování kryptoměn vůči fiat měnám?

Myslím, že nikoliv. Kryptoměny jsou při vší současné oblibě stále jen fiktivní měnou, která nemá reálný ekonomický fundament. Jejich vysoká tržní volatilita je neopravňuje stát se mírou hodnoty pro mezinárodní obchod a proto vůči fiat měnám zřejmě posilovat nebudou.

Vliv obchodní války na vůdčí postavení dolaru v mezinárodním obchodu

Pokud by byl hodnota dolaru hodně kolísala, nakolik je pravděpodobné, že by ztratil pozici měny v mezinárodním obchodu, například s ropou, a mohl by na jeho místo být akceptován bitcoin, nebo jiná digitální měna?

Dolar kolísat může a bude. Koordinované odvetné sankce proti USA velmi pravděpodobně vyvolají jeho oslabení, to ale bude znamenat marginální výhodu pro americký export. Kdoví, zda to celé není jen skrytým záměrem amerických ekonomických stratégů – oslabit dolar, zlevnit export a zlepšit tak pasivní obchodní bilanci. V žádném případě ale nebude oslabení dolaru tak výrazné, aby ztratil svoji dominantní pozici a žádná kryptoměna jej nemůže nahradit. Americký FED si jistě dá pozor a pozici dolaru ohlídá.

Diverzifikace akcií v obchodní válce

Pokud by investor chtěl zůstat u akcií, doporučil byste mu jít spíše do Amerických, Evropských, nebo do rozvíjejících se trhů?

Moudrý investor u akcií v každém případě zůstane, je jenom otázkou, jaké procentní zastoupení budou v jeho portfoliu mít. Americké? Ano, je to největší ekonomika s obrovským vývojovým a výzkumným potenciálem, mnohé americké firmy jsou na svém trhu dominantní a určují trend. Na amerických trzích se točí největší objem peněz a v ziskovosti jsou americké firmy daleko před Evropou a Asií. Evropské? Ano, Evropa sice nyní trochu šlápla na brzdu, ale evropské akcie jsou proti americkým docela levné, což je jejich marginální výhoda. Rozvíjející se trhy? Ano, mají do budoucna největší růstový potenciál. Platí stále zásada, kterou jsem ve svých článcích opakovaně zmínil – diverzifikovat!

Celní válka a její vliv na inflaci a deflaci

Znamenala by celní válka v konečném důsledku pro ČR inflaci nebo deflaci?

Svaz průmyslu a dopravy ČR odhadl přímé ztráty naší ekonomiky z vyhlášených cel na ocel a hliník na jednu miliardu CZK. To není nic moc, i když naši oceláři s tím souhlasit rozhodně nebudou. Daleko větší ztráty můžeme očekávat v důsledku přesměrování dovozu oceli a hliníku na evropské trhy z jiných, cly postižených zemí. Naše firmy tak mohou ztratit některá odbytiště a mít menší zisky, případně dojde k omezení produkce, možná k propouštění. To vše ale není pro českou ekonomiku zásadní. Pokud se podíváte na objemy a strukturu našeho exportu, není ocel a hliník ani uprostřed seznamu. Na celkovou inflaci to proto nebude mít zásadní vliv, o deflaci se v žádném případě jednat nemůže.

Reakce akciových trhů na obchodní válku a ohrožení kryptoměn

Nemám z Trumpa dobrý pocit a obávám se, že nás čeká Druhá velká hospodářská krize. Myslím, že by to znamenalo konec i naprosté většiny kryptoměn, ze kterých by se zachránili jen ty nejznámější.

Ani já nemám z Trumpa dobrý pocit, respektive již od doby jeho zvolení vím, že namyšlený sebestředný hlupák v čele světové velmoci nepřinese nic dobrého a těším se, až mu skončí mandát. Většina lidí se zatím domnívala, že ani Trump nemůže být takový trouba, aby ohrozil americkou ekonomiku, ale nyní se zdá, že ano. Je ale s podivem, že akciové trhy dosud na možnou obchodní válku prakticky nereagovaly. Jak jsem ale uvedl výše, v současné době globální ekonomika roste, čísla za první pololetí odhadují růst až o 4,5% a to je mnohem více, než bylo pro letošní rok očekáváno. Recese není na obzoru, jestli tak možná za dva tři roky a proto není na místě se bavit o „Druhé velké hospodářské krizi“. Takže ani kryptoměny nějak zásadně ohroženy nejsou.

Mohlo by vás zajímat:

Akcie – co musíte o akciích vědět

První akciové ztráty po devíti letech

Zlato – mýty a skutečnost

Zlato – mýty a skutečnost (pokračování)

Diverzifikace investičního portfolia

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Obchodní válka USA versus SVĚT
Souhrn
Obchodní válka USA versus  SVĚT
Jméno článku
Obchodní válka USA versus SVĚT
Popis
Michal Valíšek v dnešním díle zodpovídá dotazy čtenářů ohledně téma obchodní válka USA se světem: závislost USA na EU, rozebírá vliv obchodní války na kurzy měn, akciové trhy, kryptoměny, vůdčí postavení amerického dolaru ve světovém obchodu, vliv celní války na inflace a deflace, a jiné.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                        

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..