Kolaps Facebooku, ztratil 119 miliard $

Jestliže se o prázdninových měsících říká, že jsou poklidné, o letošním červenci se to rozhodně říci nedá. Vývoj akciových trhů měl ke klidu tentokrát hodně daleko a korunu tomu nasadila firma Facebook, jejíž akcie se 26. července propadly o 19% a ztráta tržní kapitalizace tak dosáhla hodnoty 119 miliard dolarů.

Zkusme se podívat na důvody, které k tomuto kolapsu vedly. Již několik měsíců čelí firma problémům s masivním únikem dat, který její pověst náramně pošramotil, to víme. Po zveřejnění hospodářských výsledků za druhé čtvrtletí letošního roku, které byly horší, než prognózy analytiků, však nastala panika a hromadný výprodej. Komentáře odborných médií uvádějí, že …“investoři ztratili víru v budoucí zisky“. Ale není přece nic tak neobvyklého, že nějaká firma presentuje za kvartál horší, než očekávané výsledky. Nejdůležitější je totiž znát skutečnost, proč k tomu došlo. Pokud firma investovala, odepsala rezervy či se předzásobila materiálem, není to nic špatného. Jsem toho názoru, že sama tato skutečnost nemohla vést k tak masivní ztrátě a osobně se domnívám, že důvod je třeba hledat někde jinde.

Za prvé je třeba přiznat, že technologický sektor jako celek, ztrácí již nějakou dobu dech. A za druhé, vidím hlavní důvod v psychice investorů. Říkám již dlouhou dobu, že investoři jako celek mají chování stáda. Jedna kráva začne utíkat a ostatní ji následují, aniž vědí, proč utíkají. Na akciových trzích je to stejné. Jeden začne prodávat a ostatní se přidají. Výsledkem je pak hromadný výprodej, který může slabší firmu položit. A další faktor, kterým disponuje investorské stádo, je nedostatek racionálního myšlení. Stejně jako v minulosti masy investorů zcela nekriticky věřily v zářnou budoucnost, nyní – opět zcela nekriticky – Facebook šmahem zavrhly.

Je zřejmé, že náklady Facebooku na zlepšení ochrany uživatelských dat a přizpůsobení se nové evropské směrnici, budou značné a firma sama varovala investory, že několik příštích kvartálů, budou hospodářské výsledky slabší. Na jejích ziscích se negativně projeví i možnost uživatelů omezovat reklamu. Prostě nastala nová situace, Facebook se s ní musí vyrovnat a to chce čas. Ale pořád zůstává firmou s dobrým potenciálem.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Kolaps Facebooku
Souhrn
Kolaps Facebooku
Jméno článku
Kolaps Facebooku
Popis
Kolaps Facebooku. Jestliže se o prázdninových měsících říká, že jsou poklidné, o letošním červenci se to rozhodně říci nedá. Korunu tomu nasadila firma Facebook, jejíž akcie se 26. července propadly o 19% a ztráta tržní kapitalizace tak dosáhla hodnoty 119 miliard dolarů.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..