Americká ekonomika stále šlape a výsledky amerických firem i státu jako celku jsou zatím velmi dobré. Bez nadsázky lze říci, že po poklesu růstu v Číně a dalších asijských zemích a také v Evropě, je americká ekonomika v současnosti tahounem globálního růstu. A segmentem, který vládne, jsou technologie. Již dávno se vžilo označení FAANG, které zahrnuje firmy Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google, tedy technologické giganty. Přidejme ještě Microsoft a máme celou špici pelotonu. Tyto firmy dosáhly tržní kapitalizace přes bilion dolarů a jejichž bilance jsou na úrovni, že mnohé státní rozpočty takových hodnot ani nedosahují. Pokud americké akcie stále rostou, lví podíl na této skutečnosti mají právě zmiňované společnosti. Je proto otázkou, co se stane, pokud to začne skřípat i v oboru technologií.

Mnozí z vás, kteří se problematice investic do akcií věnují již delší dobu, si jistě pamatují kolaps z konce devadesátých let minulého století. Tehdy byly akcie technologických firem také na výsluní a táhly akciový růst. Jenže ten růst neměl ekonomický fundament a akcie tehdejších firem byly mnohonásobně nadhodnocené. Investoři podlehli bláznivému nadšení a kupovali akcie za nesmyslné ceny. Pak přišel pád, při kterém byly ztráty ve výši 70 % hodnoty zcela běžné. Aktuální otázkou nyní je, zda se situace může opakovat. Mnohé skutečnosti jsou totiž s tehdejší situací více než podobné.

Tržní hodnota dnešních technologických gigantů se za několik posledních let více než ztrojnásobila. Také jejich valuace dosahují hodnot, které nedávají smysl. Jestliže je průměrná hodnota P/E firem z indexu S&P 500 někde kolem 17, ocenění výše uvedených společností je podstatně vyšší, pohybuje se kolem hodnoty 37, a to nedává smysl. A jako ekonom nemohu ustoupit od tvrzení, že ekonomická čísla by smyl dávat měla. Na druhou stranu je třeba uznat, že hodnoty dosahovaného zisku firem ze skupiny FAANG jsou impozantní a tyto firmy mají k dispozici volné cash flow v řádech miliard dolarů a měly by tak být vůči otřesům dobře vyzbrojené. Jenže jak ukázal nedávný výrazný propad akcií Facebooku, nemusí to být vždy pravda. Na akciových trzích totiž nevládne racionální myšlení, ale nálada investorů, to musíme mít vždy na paměti. A technologie současnosti jsou tak trochu „na vodě“. My starší jsme zvyklí vidět za ziskem nějaký výrobek. Prodám auto, mám zisk. Ale dnes je situace podstatně jiná. Největším dopravcem se stává společnost Uber, která nevlastní ani jedno auto. Největším mediálním gigantem je Facebook, který neprodukuje ani jediný článek, ani jedno vlastní slovo. A ve světě globální a totální digitalizace, která se stále více vkrádá do našich životů a každodenních činností, to tak bude stále běžnější. A nedávné skandály ukázaly, jak je toto prostředí zranitelné. Mám na mysli Snowdenovu aféru, únik dat Facebooku, ovlivňování voleb pomocí internetu a mnohé další.

I technologie mění svou tvář a mění i svou starou podstatu. Jdou dopředu úžasným tempem a jejich produkty jsou mnohdy až fascinující. Ale nemohu se zbavit dojmu, že se stávají z hlediska investora rizikovější právě proto, že jejich vlastní prostředí, které samy vytvářejí, umožňuje jejich napadnutí a zneužití v míře, která je nebezpečná. Budou to i nadále dobré investiční příležitosti, ale s vyšší mírou rizika.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Technologie vládnou, bude to tak i nadále?
Souhrn
Jméno článku
Technologie vládnou, bude to tak i nadále?
Popis
Přečtěte si článek Michala Valíška o akciích technologických firem. Nakolik je investování do akcií technologických firem bezpečné? V čem vidí rizika?
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                        

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..