Dnes zveřejňuji článek, který vyšel na Investičním webu a oznamuje změny v začlenění některých firem do jiných sektorů či oborů a v návaznosti na to i do akciových indexů. Pro většinu z vás to nebude zajímavé, ale pro zkušenější investory nebo pro ty, kteří sledují výkonnost jednotlivých segmentů akciového trhu, to význam mít bude. Změnou zatřídění se totiž poruší dosavadní časové řady a také grafy vzniklé z těchto čísel budou mít podstatně jiný tvar.

V indexu S&P 500 se poprvé od roku 1999 mění kategorizace technologických společností. Sektor telekomunikačních služeb bude nahrazen novým sektorem komunikačních služeb, změny ve složení se ale budou týkat hned několika odvětví a ovlivní zařazení některých největších technologických společností. Jaký to bude mít vliv na akciový trh a investory?

Pro pořádek, současný GICS (Global Industry Classification Standard), vyvinutý společnostmi MSCI a S&P v roce 1999, nyní zahrnuje 11 sektorů, 24 průmyslových skupin, 68 skupin odvětví a 157 podskupin odvětví. 11 sektorů tvoří energie, materiály, průmysl, zbytné a nezbytné spotřební zboží, zdravotní péče, finance, informační technologie, telekomunikační služby, veřejné služby a nemovitosti.

28. září 2018 firmy S&P Dow Jones indices a MSCI zavedou nový sektor nazvaný komunikační služby, jenž nahradí současný sektor telekomunikačních služeb. Nepůjde o pouhou změnu názvu, nový sektor bude zahrnovat společnosti poskytující platformy pro komunikaci, jež působí v různých oblastech médií. Budou v něm tedy i společnosti, které patří do podskupin média a internet & retailový přímý marketing, jež dnes patří do sektoru zbytného spotřebního zboží, a některé firmy ze sektoru informačních technologií. Podle Wells Fargo se tak stane největším sektorem v indexu S&P 500 s váhou kolem 10 %. Na grafu jsou změny v sektorech a skupinách jasně patrné.

Potřeba změny je dána tím, že pro mnohé firmy, které v době vzniku standardu GICS ani neexistovaly, je současné zařazení v sektorech a skupinách nevyhovující. Například u Facebooku není jasné, zda jde o čistě sociální síť, nebo zda jako jeden z největších distributorů novinek a zpráv nepatří mezi média. Nová klasifikace GICS se tedy soustředí zejména na to, z jaké činnosti firmy generují největší část příjmů a zisků.

„Hranice mezi tím, co jsou média, komunikace nebo obsah, jsou rozmazané. Je načase zohlednit toto překrývání služeb, které mnohé společnosti poskytují,“ míní David Blitzer ze společnosti S&P Dow Jones Indices.

Dobrým příkladem z nedávné minulosti může být zavedení nového sektoru nemovitostí. V září 2016 byly některé realitní firmy a investiční trusty (REITS) přesunuty ze sektoru financí do nově vzniklého odvětví. Tento nový sektor do poloviny letošního srpna dosáhl výkonu +0,5 %, přičemž finanční sektor přidal bezmála 40 %. Škatulata, hejbejte se.

Změny se budou týkat i největších firem, jako jsou například Facebook a Alphabet. Obě firmy se přesunou ze sektoru informačních technologií do nového odvětví komunikačních služeb. Změní také podskupinu, a to z internetového softwaru a služeb na interaktivní média a služby.

Další velkou firmou ze skupiny FAANG je Netflix, který se přestěhuje ze sektoru zbytného spotřebního zboží (kam patří například i firmy jako McDonald’s nebo Ralph Lauren) do nového sektoru. Podobně se přesunou také Walt Disney nebo 21st Century Fox. Netflix se přesune i v rámci podskupin, a to z koše internet & retailový přímý marketing do skupiny filmy a zábava.

Vliv na trhy a ETF

Investoři na akciovém trhu naštěstí změny v indexu S&P 500 až tolik nepocítí. Váha samotných společností se měnit nebude, takže investoři, kteří si sestavují portfolia na základě jiných než sektorových kritérií, nemusejí nic řešit.
Trochu jinak na tom budou společnosti, které mají v nabídce sektorově orientované ETF a jiné nástroje. Například společnost Vanguard na změny reagovala tak, že klientům vytvořila dočasné speciální benchmarky, které kopírují tři její ETF, a to Vanguard Consumer Discretionary Index Fund, Vanguard Information Technology Index Fund a Vanguard Telecommunication Services Index Fund (poslední se přejmenuje na Vanguard Communication Services Index Fund). „Tyto změny však od klientů nic nevyžadují,“ tvrdí společnost.

Firma BlackRock, další velký emitent ETF, zase změní název svého iShares Global Telecom ETF na iShares Global Comm Services ETF. Podle Chrise Harveyho z Wells Fargo možná některé méně obchodované firmy ze sektoru telekomunikací kvůli změnám pocítí větší zájem manažerů fondů, ale nepůjde o nic dramatického.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Technologická škatulata u S&P 500
Souhrn
Technologická škatulata u S&P 500
Jméno článku
Technologická škatulata u S&P 500
Popis
Dnes zveřejňuji článek, který vyšel na Investičním webu a oznamuje změny v začlenění některých firem do jiných sektorů či oborů a v návaznosti na to i do akciových indexů.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..