10 let od světové finanční krize
10 let od světové finanční krize

Možná nebude na škodu připomenout si fakt, že právě v těchto dnech uplyne již deset let od finanční krize, která zacloumala veškerým finančním světem. Byl to okamžik, který změnil svět financí, vyvolal celou řadu změn a opatření a změnil poměr sil v globální ekonomice.

Příčinou tehdejší krize byla realitní bublina. Americké banky v dobách ekonomického růstu zcela ignorovaly rozumné poměry půjček a vlastního kapitálu a půjčovaly téměř všem. Půjčky a hypotéky přinášely bankám ohromné zisky, které ukolébaly ostražitost jejich managementu. Pak se situace ne najednou, ale docela rychle změnila a nastal problém. Ceny nemovitostí začaly klesat, tím se znehodnotily i zástavní tituly a realitní cenné papíry byly dobré tak akorát na … Ekonomika zpomalovala a někteří klienti najednou měli problémy se splácením. Vše vyvrcholilo krachem banky Lehman Brothers, tehdy tuším čtvrté největší banky v USA. Pád této banky je dodnes symbolem tehdejší krize. Jenže ona to nebyla jen bankovní krize. Finančních ústavů, které se svezly na vlně krachů, bylo více, a protože banky jsou srdcem finančního systému, nastala hospodářská krize a šířila se do Asie i do Evropy a rychle zasáhla celý svět. Byla to globální krize. Bank, které nepřežily, bylo asi dvě stě! Zkrachovaly i jiné složky finančního systému, pojišťovny, penzijní fondy. Následovaly kolapsy mnoha firem, důsledkem bylo propouštění. O práci přišly miliony lidí. Banky logicky přestaly „slabým“ firmám půjčovat a těm scházel nejen investiční, ale i provozní kapitál. Jenže banka, která nepůjčuje, nemá sama peníze. Byl to začarovaný kolotoč zmaru. A nejen ekonomický, neméně důležité bylo, že padla důvěra v celý finanční systém.

Bylo třeba rychlé a rázné řešení. Do situace vstoupila americká vláda, zavedla tvrdé restrikce a převzala kontrolu nad několika společnostmi. Dodnes se debatuje, proč některé obdržely finanční injekci a jiné ne a jak se to rozhodovalo. Ale to není podstatné. Důležité bylo, že FED a další centrální banky změnily pravidla hry, zavedly nová pravidla kapitálové přiměřenosti, byly nařízeny pravidelné zátěžové testy a postupně byla zavedena opatření, která by zabránila opakování této situace v budoucnosti.

Státy musely zachránit to nejdůležitější, tedy velké firmy, banky, pojišťovny i za cenu vlastního horentního zadlužení. FED přišel s modelem kvantitativního uvolňování a začal nakupovat za stovky miliard dolarů dluhopisy a pumpovat do ekonomiky obrovské peníze. Americká ekonomika se postupně také vzpamatovala, Evropě to trvalo déle a navíc se na scéně objevil problém s krachem Řecka a potíží, které si vyžádaly intervence, bylo více.

Dnes jsou finanční trhy stabilizované na mnohem vyšší kvalitativní úrovni, než tomu bylo v roce 2008. Od konce roku 2009 začala ekonomika růst a v některých zemích, například v Číně, se jednalo o růsty dvouciferné. Dnes, po deseti letech, stále ještě zažíváme období hospodářského růstu a tomu odpovídá i růst akciového trhu. Na konci roku 2008 měl hlavní americký akciový index hodnotu 903,25 bodu. Letos ke konci srpna dosahovala hodnota tohoto indexu 2 901,52 bodů. Více než třikrát tolik. Vyjádřeno v procentech, byly jsme svědky posílení o 221 %.

V současné době máme signály určitého zpomalení růstu ekonomiky napříč světem. Objevují se medvědí prognózy, které věští krach akciového trhu a dovozují, že některé situace jsou stejné nebo podobné jako před deseti lety a že to stejně tak dopadne. Jenže tyto hlasy se ozývají již asi pět let a pokaždé, když se jejich varování nenaplní, říkají – no dobře, ale příští rok se to již určitě stane. Nevěřím jim. Globální ekonomika se může dostat do recese, je to koneckonců přirozený jev, ale vždy se zvedne. Pokud tak gigantická krize jako ta z roku 2008, odezněla během dvaceti měsíců, není důvod nevěřit, že ta další bude trvat déle. A my jako zkušení investoři víme, že na krizi se dá i vydělat, protože finanční trhy jsou nesmrtelné.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Deset let od poslední světové finanční krize
Souhrn
Deset let od poslední světové finanční krize
Jméno článku
Deset let od poslední světové finanční krize
Popis
V těchto dnech si připomínáme deset let od finanční krize, která zacloumala veškerým finančním světem. Byl to okamžik, který změnil svět financí.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                            

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..