Od září se vždy hodně očekává, protože to bývá měsíc, jehož výsledky často predikují vývoj v posledním čtvrtletí. Letošní září nám předvedlo to, čemu se říká houpačka.
Počátek měsíce se nesl ve znamení poklesů. Oslaboval především technologický sektor a nejvíce ztrácel Facebook. Projevily se obavy z hurikánů, které zasáhly nejvíce Severní Karolínu a v Mexickém zálivu muselo být uzavřeno několik těžebních plošin. Hurikán Florence a napáchal škody, jejichž odstranění bude trvat dlouho a bude stát nemalé peníze. Ekonomické škody dané výpadkem výroby a obchodu budou jistě značné. Ceny ropy proto silně stoupaly a Brent dosáhl hranice 80 $ za barel. Vývoj za oceánem stáhl dolů i evropské indexy.

Famózní byla celá druhá dekáda, kdy akcie stoupaly strmě vzhůru. Pomohla k tomu velmi dobrá americká makrodata, ze kterých je zřejmý silný růst firemních investic, stále vysoká spotřeba domácností a některé další příznivé ukazatele. Jsem velmi zvědav na oficiální výsledky za třetí čtvrtletí, ale zatím to vypadá na roční růst HDP okolo 3 % a to je více, než jsme mohli očekávat. Akciové trhy vytvořily nová historická maxima a nezabrzdilo je ani vyhlášení dalších cel na čínské dovozy, které Trump vyhlásil jen pár dnů poté, co pozval Čínu k jednání. Nepochopitelné! Třetí dekáda byla zase úplně jiná.

Poslední dekáda a hlavně poslední týden pak opět přinesly ztráty. Oslaboval především technologický sektor, který táhl dolů zase Facebook a nově také Tesla, jejíhož majitele obvinil americký regulátor z manipulací. Potvrdil se tak známý fakt, že na akciovém trhu nikdy nevíte, jak bude vypadat následující období a které vlivy nabydou vrchu. Centrální banka USA zvýšila podle očekávání základní úrokovou sazbu do rozpětí 2,0 – 2,25 %, ale nechala beze změny výhled, což bylo vzhledem k výsledkům americké ekonomiky zklamáním. Trhy tak oslabovaly, protože investoři začali redukovat svoje rizikovější pozice. Současnou nejistotu ohledně dalšího vývoje dokládá i skutečnost, že rychle roste objem tzv. shortů, tedy krátkých pozic.
Řečí čísel to vypadá následovně. Index DJIA posílil za září o 1,9 % a hlavní akciový index S&P500 o 0,4 %. Technologický Nasdaq Compozite ztratil 0,8 %. Zajímavější čísla jsou ovšem za celé třetí čtvrtletí. DJIA posílil o 9 % a S&P500 vzrostl o 7,2 %. Nasdaq Compozite přidal 7,1 %. To jsou báječná čísla a byli bychom spokojeni, kdyby to byly roční výsledky.

Zatím potěšující je také vývoj čínské ekonomiky. Byly oznámeny výsledky za srpen a uvádějí, že průmyslová výroba rostla o 6,1 % a maloobchodní tržby dokonce o 9 %. Pokud jsme se na začátku roku právem obávali zmírnění ekonomického růstu v důsledku provádění nutných fiskálních a ekonomických reforem, tato čísla dávají naději, že to tak hrozné nebude. Ale konec roku je ještě daleko, a tak si na celkové zhodnocení musíme ještě počkat.

Evropa prožívala docela dramatické protestní akce v německém Chemnitzu a dá se bez rozpaků říci, že migrační resp. protimigrační tematika je současné politické téma číslo jedna. Ukázaly to i švédské volby. Severské země byly po dlouhé roky vzorem tolerance, politické korektnosti a stability, ale i zde se situace mění. Dokládá to výrazný úspěch protimigrační strany Švédská demokracie, po kterém bude ve Švédsku následovat politický pat. A politická nestabilita akciím nesvědčí.

Turecko zvýšilo úrokovou sazbu o 6,5 % na 24 %. To je číslo! Pokud jej srovnáme třeba s naší tuzemskou sazbou, je to neuvěřitelné, v jak rozdílných podmínkách fungují ekonomiky „jen“ na druhém konci Evropy.

Evropské akcie silněji oslabovaly po celý první týden a ani pětidenní růst ve druhém týdnu tuto ztrátu nedohnal. Ale evropské akcie pokračovaly v růstu a ve druhé dekádě, rostly nepřetržitě deset dnů v řadě a umazaly podstatnou část svých dřívějších ztrát. Ale poslední týden opět nezačal dobře, akcie klesaly pod váhou nových cel na čínské zboží a kvůli očekávání, že FED zvýší úrokové sazby. Úrokové sazby zvýšila i naše centrální banka o 25 setin procentního bodu a nechala si prostor pro ještě jedno zvýšení v samotném závěru roku. Stav naší ekonomiky i inflace, která se již dostala nad inflační cíl ČNB, tento krok plně ospravedlňuje.

Čísla za Evropu nejsou ani zdaleka tak dobrá jako u amerických akcií. Celoevropský index Euro Stoxx 50 za září navýšil jen o 0,2 % a celé čtvrtletí zakončil s nulou. Oslabují především německé akcie a zpomalující růst ekonomiky a obavy investorů z dalšího vývoje v Evropě nedovolují akciím vyšší tempo.

(Upozorňujeme, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů v budoucnosti a že návratnost investovaných aktiv není zaručena. Tento text má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení.)

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Jak se akciím vedlo v měsíci září
Souhrn
Jak se akciím vedlo v měsíci září
Jméno článku
Jak se akciím vedlo v měsíci září
Popis
Jak se akciím vedlo v měsíci září? Od září se vždy hodně očekává. To letošní nám předvedlo, čemu se říká houpačka. Oslaboval zejména technologický sektor,
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..