Poměrně nedávno jsem psal o technologiích jako o dobré investiční příležitosti pro další období. Proč si to myslím? Jednoduše proto, že nové technologie udávají směr dalšího vývoje, svými produkty ovlivňují ekonomiku ostatních oborů a svými výsledky rozhodujícím způsobem stimulují nebo naopak tlumí vývoj cen akciového trhu. Dnes bych vám chtěl krátce představit společnosti, které zaujímají čelní místa podle své tržní kapitalizace tak, jak se o nich píše ve světovém tisku.

APPLE

Firma je leadrem ve svém oboru. Většinu současných tržeb generuje prodej iPhonů a smartphonů a všichni známe i počítače s logem nakousnutého jablka. Apple disponuje obrovskou hotovostí, která umožňuje další výzkum, vývoj nových technologií a výrobků i masivní odkupy vlastních akcií, což zpětně zvyšuje jejich cenu na kapitálovém trhu. Nebýt soudních sporů se Samsungem, řeklo by se, že prožívá krásné období. Její tržní kapitalizace letos překročila jeden bilion dolarů!

AMAZON

Firma zaměřená původně na internetový prodej se dnes již zaměřuje i na široce poskytované služby zákazníkům a pošilhává i po oblasti bankovnictví. Rozšiřuje cloudové služby, vlastní podíly ve firmách, které působí v oblasti hlasově ovládaných zařízeních i v dalších oborech. Těsně stíhá Apple ve výši své tržní kapitalizace.

ALPHABET

Společnost vlastní známý vyhledávač a také platformu YouTube, která přiláká přes třetinu reklamních procesů a generuje tak vysoké, vlastně beznákladové zisky. Kromě zaměření na média se již věnuje i obnovitelným zdrojům energie a hledá další perspektivní obory pro své investice.

MICROSOFT

Patří k těm starším a dobře známým firmám. Kromě tradičních produktů jako jsou notebooky a software, se dnes zaměřuje na cloudové služby a herní konzole. Její růst již dávno není strmý, ale udržuje si po dlouhou dobu své postavení.

FACEBOOK

Tomuto gigantu se letos příliš nedaří. Problémy s úniky dat, vyšetřování a nová pravidla, které mu nastavila Evropská unie i další státy, se výrazně podepsaly na opakovaném silném propadu jejích akcií. Společnost oznámila, že několik příštích kvartálů nebude generovat zisk a sníží výrazně své tržby. Stále je však na druhém místě v poskytování on-line reklamy a její kapitálová síla ji udrží ve hře.

INTEL

Intel je po dlouhá léta asi nejvýznamnějším výrobcem počítačových čipů. Vyrábí také flash paměti. Svoji budoucnost vidí v oboru umělé inteligence, kde se začíná výrazně angažovat. Má také období, kdy zrovna nezáří, ale je to stálice, která má svoji cenu.

CISCO SYSTEMS

To je firma, o které se příliš často nemluví, ale má podle mě velkou budoucnost. Její prodeje síťových komponentů, routerů a systémů na analýzu dat rostou a firma zvyšuje svoje tržby i zisk. To jí umožňuje investovat a etablovat se v dalších oblastech, ke kterým patří systémy strojového učení a stejně jako u Intelu umělá inteligence.

ORACLE

Tato společnost hraje nejvyšší ligu v oblasti správy databází. Angažuje se rovněž v cloudových systémech a blockchainových řešeních, ale letos se jí moc nedaří.

NVIDIA

Tato firma je zaměřena na výrobu a distribuci grafických čipů, grafických karet a herních počítačů a konzolí. Také ona vidí svoji budoucnost v cloudových službách, ke kterým vyvíjí datové analyzátory a autonomní zařízení. Letos si vede nad očekávání dobře.

IBM

Naši desítku uzavírá stará a stále dobrá IBM. Firma s nejdelší historií, která stála bez nadsázky u zrodu počítačů. Nevím, kdo z vás si pamatuje její boje o trh s dnes již neexistující Sperry Rand Corp. To bylo v dobách, kdy elektronkový počítač byl velký jako dvoupatrový barák a já byl ještě mladý. Dnes se orientuje na blockchainová řešení pro finanční instituce a vládní organizace a vede si dobře.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
TOP 10 v technologickém sektoru
Souhrn
TOP 10 v technologickém sektoru
Jméno článku
TOP 10 v technologickém sektoru
Popis
TOP 10 v technologickém sektoru u Centrum investic dle Michala Valíška. Poměrně nedávno jsem psal o technologiích jako o dobré investiční příležitosti pro další období.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                        

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..