Říjnová akciová houpačka
Michal Valíšek: Říjnová akciová houpačka, foto: Jiří Meitner

Říjen je nevyzpytatelný měsíc. Z historie víme, že akcie v tomto měsíci velmi často trpí zvýšenou volatilitou, a protože celý tento rok je docela turbulentní, jsme právem zvědavi, co nám letošní říjen přinese.

Začal dobře, podepsání obchodní dohody USA s Kanadou dalo akciím nový impuls. Již dříve byla podepsána dohoda USA s Mexikem a kompletuje se tak dohoda s názvem USMCA, která nahradí dřívější ujednání NAFTA. Prezident Trump si tak připsal dosud největší úspěch a splnil jeden ze svých klíčových předvolebních slibů.

Po rozhodnutí zemí vyvážejících ropu, že nezvýší těžební kvóty a v souvislosti s platností sankcí vůči Íránu, pokračoval růst cen ropy a nahrával tak posilování hodnot akcií v tomto segmentu ekonomiky. Dalším dobrým momentem byla dohoda o urovnání sporu majitele Tesly Elona Muska s americkým regulátorem akciového trhu, po kterém akcie Tesly vyletěly opět vzhůru, a to o celých 17 %! Pak se již trhy těšily na záplavu makrodat a vyhlížely zahájení výsledkové sezóny za třetí čtvrtletí.

První říjnové zklamání přinesl evropský index nákupních manažerů (PMI), ze kterého je čitelný pokles nových objednávek, a to napříč Evropou včetně České republiky. U nás je zcela již zřejmé, že průmysl dosáhl současné hranice svých produkčních možností, a protože pracovní síla není (a nebude), nezbývá než cesta zvyšování produktivity pomocí robotizace a nových technologických postupů s využitím nových materiálů.

Druhé zklamání přinesl závěr prvního týdne, kdy akcie výrazněji oslabily a zcela smazaly předchozí zisky. Dolů je táhly především technologické tituly, silně klesal Facebook, Alphabet i Apple. Další důvod vidí analytici v růstu dluhopisů, které dosáhly nejvyšších hodnot od roku 2011. Ceny dluhopisů rostly vlivem velmi příznivých dat z amerického trhu práce, který vytváří stále vysoký počet nových pracovních míst a obav z růstu úrokových sazeb.

Druhý týden byl ovšem ještě divočejší. Akcie nejprve korigovaly své ztráty, potom se však nechal slyšet prezident Trump, který obvinil FED, že zvyšuje úrokové sazby zbytečně rychle a brzdí tak americkou ekonomiku. Trump tak znovu potvrdil svoji ignoranci a ekonomický diletantismus. FED svá rozhodnutí ohledně zvyšování sazeb pečlivě zvažuje a prakticky všichni ekonomové se shodují, že jeho dosavadní kroky byly opodstatněné. Dalším impulsem bylo varování MMF, který zasedal na Bali, ohledně zhoršujících se podmínkách obchodu ve světě a růstu zadlužení. Akcie začaly prudce padat a během dvou dnů odepsaly více než 5 %. Okamžitě se objevily spekulace, že se jedná o definitivní konec býčího trendu a začátek hluboké korekce. Ale po dvou dnech se akcie vrátily na růstovou křivku a posilovaly. Přesto se jedná o jedno z největších týdenních oslabení za několik posledních let. Obrat táhnul technologický sektor a k oživení přispěly také banky Citigroup a JP Morgan, které presentovaly lepší, než očekávané výsledky.

Evropa, která také ztrácela pod vlivem vývoje v USA, byla navíc zneklidněna informací, že Německo koriguje svůj odhad růstu HDP na 1,7 % a to je pořádný rozdíl oproti původním predikcím. K tomuto oznámení došlo i přesto, že průmysl v eurozóně za srpen vykázal lepší čísla, než bylo očekáváno. Vlivem všech těchto událostí jsme se dočkali vysokých intradenních kolísáních, která nejsou obvyklá. To jen ukazuje v jak složitém období se akciové trhy nacházejí.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Říjnová akciová houpačka
Souhrn
Říjnová akciová houpačka
Jméno článku
Říjnová akciová houpačka
Popis
Říjen je nevyzpytatelný měsíc. Akcie v tomto měsíci velmi často trpí zvýšenou volatilitou. Co nám letošní říjen přinese? Přečtěte si článek Michala Valíška.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                            

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..