Rozhovor s Radomírem Eliášem, první část

2019-03-08 – Interview s Radomírem Eliášem
2019-03-08 – Interview s Radomírem Eliášem

V dnešním článku vám přinášíme exkluzivní rozhovor s jednou z nejvýznačnějších tváří české krypto scény Radomírem Eliášem. Sešli jsme se v pátek v předvečer v klubu District X, což je slovy Radomíra „takovej slušnej undergroundovej pajzl“. Rozhovor s Radomírem byl příjemný a uvolněný, Plzeň pitelná.

Radomíre, jak si se vlastně dostal ke kryptoměnám?

Martin Švadlenka byl jednoho dne u nás na chatě, myslím, že to byl rok 2011, mi říkal o Bitcoinu, Wikileaks, a že si to mám vygooglit, já jsem mu oponoval, že je to nějaká píčovina, Bitcoin – že to nemůže fungovat.

Martin říkal, „sedni na net, posaď se na zadek a přečti si white paper. Sedl jsem, přechroupal jsem to, jednou, po druhé, po třetí a to už jsem se zapojoval dokomunity v Čechách Od té doby vlastně znám Fillnera, znám Ondru Nováka, co se týče tradingu.

Trejdoval jsem, zkoušel co a jak si vlastně mohu dovolit, zkusil jsem si rozběhnout i těžbu.

Pak jsem na chvíli šel vyzkoušet trejdovat klasické akcie a přišel na to, že je potřeba nejenom ta technická analýza.., si nakreslit pár čar, ale zjistil jsem že je potřeba  fundament. Kdo, co, proč.., ČEZ měl průser zrovna někde v Bulharsku, Rumunsku, a najednou propad o dost procent. Pamatuji si to velmi dobře protože jsem zrovna seděl na dovolené v divadle.. a ten studený pot, když mi to padalo před očima.

Pak někdy, psal se rok 2015, jsme se potkali s Vlastíkem Olomouckým ( celou dobu znám jenom nick) a začali jsme přemýšlet o kryptoměnové bráně…

Přes zimu jsme nějak dopracovali a na jaře 2016 jsem uspořádal první kryptoměny Olomouc, první a jediný. Tam jsem se seznámil s Bobem Coufalem, pro kterýho jsem chvilku pracoval a spolu jsme rozběhli BPS  (bitcoin pay system) Navrhl jsem platební systém, bránu, poskládal tým, sehnal programátora, za ani ne tři měsíce jsme to měli naprogramovaný, daný dohromady jako proof of concept a dalo se platit v letním kině Hoblina.

Mimochodem Bobovi dlužím ještě flašku za sázku, kterou jsem nevyhrál.

Jseš spíš vizionář, než někdo, kdo by dokázal dotahovat věci do konce?

Pár let zpátky jsem chtěl být vizionář, ale k tomu potřebuje člověk další hromadu věcí,než jen vize a nápady. Ty má kde kdo. Dáš si pár piv, špeka, a hned máš nápad, co chceš dělat. Ale tu vášeň, zatnout zuby a jít do toho, makat a dřít na tom, potit krev a stát si za tím co považuješ za správné oproti rodině, přátelům, tak to prostě spousta lidí nedá. A potom, až je všechno připravený, naskládaný, tak potom můžeš přijít a začít to prodávat. Obchodníkovi musíš dát něco, co už je uchopitelný. Myšlenka to rozhodně není. Jo, jako, dá se prodat i MYŠLENKA, ale dělá se to set sakra těžko. To je takovej mokrej sen startupisty prodat nápad.

Tu myšlenku musí někdo pochopit, musí být reprodukovatelná…

Jo, přesně tak, a teď si představ, jsme tady v České republice, sice máme 21. století, ale většina lidí je tady vychovaná ještě v postkomunistickým světě. Lidi nemyslí out of the box, jakákoliv inovativnost trvá. Například, ta kampaň, kterou jedu na Linkáči, po čtyřech letech, má úplně diametrálně odlišný výsledky. Jsem dal jeden blbej příspěvek, ve stylu „Kdo by chtěl platební bránu na krypto?“, všichni ví, že jich je hromada, všichni ví, že celá ta hromada platebních bran má nějakej problém, nesplňuje nějaké parametry, a já vím, že prostě jsem schopnej tu platební bránu udělat tak, že bude splňovat všechny zákonné parametry, aby ten obchodník v daným státě mohl přijímat Bitcoin tak, aby s tím prostě neměl žádnej problém. Přijme jako cokoliv jinýho.

Ta platební brána to konvertuje automaticky na koruny?

Může.

Co kdyby obchodník chtěl přijímat Bitcoin, a chtěl by ho nějakou dobu mít u sebe, je to možný?

Je to možný, bude mět normálně účet,  bude tam zanesený kurz, ve kterým to přijal, tady je prostor se pobavit o tom, podle čeho bude určovanej ten kurz, to už jsou ale maličkosti.

Co když to podá s úplně jiným kurzem?

To už je zase jeho věc.

Třeba tam bude mít zisk třeba 50 %, který bude muset danit.

Ano, to bude muset potom danit jako jakýkoliv jiný příjem. Nevím, jestli ten systém to v tuto chvíli dokáže, ale mohl by do budoucna. (Mimochodem opravdu vaše zisky z krypta zdaňte)

Můžeš říci, jaký užitek by ta platební brána mohla přinést třeba nějakému drobnému řemeslníkovi, nebo obyčejným lidem?

Jo, můžu. Když vezmu drobného řemeslníka, ti mají teď žně, protože jich je málo, většina z nich je vytížená, takže budu brát jako řemeslníka někoho, kdo dělá nějakou speciálku třeba bubny, tak pro tu speciálku potřebuje globální trh aby se uživil  Něco, co ho dostane automaticky na globální trh.
V dnešní době to už není dolar, a není to ani euro. Dolar byl super do nedávný doby, ale když chceš oslovit vzdělanou mladou generaci do čtyřiceti let, a můžou to být třeba i starší ajťáci, tak ti kryptoměny umožňují oslovit svět. Protože o Bitcoin a ICO je fenomén fungují tady věci jako Coinmap, Local Bitcoins, Bitperia.

V okamžiku kdy příjmáš btc tak se můžeš zaregistrovat třeba na coinmap, takže ta propagace v rámci tý komunity funguje, ale už tím, že začneš přijímat ty kryptoměny, jako je Bitcoin, Litecoin, cokoliv  dalšího, tak se dostáváš na tu hladinu tohohle nového vesmíru a začínáš s ním interagovat.
Už jenom to, že je začne přijímat, je věc, která se dá velice dobře zpropagovat a použít jako marketingovej nástroj. Dokonce jsem se bavil o tom s několika markeťákama, a ti mi dali za pravdu, že když se to dobře použije,…

Potom další věc, co tam bylo hodně zajímavé, jsou dary. Normálně ti lidi dávaj DARY. Nevím, jestli je to fenomén tý komunity, když opravdu prostě můžeš, něco se ti líbí, nebo máš nějakej hezkej příspěvek, tak si řeknou, tak prostě tam dám pár Satoshi. Právě proto s platební bránou mířím i na neziskový sektor.

Neupadá to v poslední době?

Hele já nevím, já to asi budu testovat na nějakých pár projektech, které budou vycházet příští měsíc.

Poslední dobou jsem žádný dar nedostal :-).

Ona byla kryptozima…

Myslíš, že by se to letos mohlo stabilizovat, že bychom mohli dosáhnout třeba osmi tisíc dolarů za Bitcoin, nebo deset?

Já si myslím, že bychom mohli, nebo dokonce že bychom měli. Protože toho, co se udělalo za minulej rok, o čem se napsalo, bylo hodně, ale ten trh na to nereagoval,  byl přepálenej. Tam nebyl nějakej prostor, nebo to možná trošku zpomalilo ten pád. Vytvořila se hromada projektů, které pro ten kryptosvět obecně, pro blockchainovou a kryptoměnou technologii, budou mít velký vliv, budou mít možnost ukazovat tempo a směr.

Myslim, ze bychom měli dosáhnout osmi, deseti tisíc dolarů úplně bez problémů. Teď, když se pohybujeme kolem 3-4 tisíc dolarů, jsme na dně a například OTC obchod nedává tak velký smysl, jako dával v době, kdy hodnota byla podstatně vyšší.

Co to je to OTC?

Over-the-counter – obchod mimo burzu. OTC si  můžeme udělat tady spolu, ty dotáhneš prostě balík peněz, já vytáhnu tady peněženku nadupanou Bitcoinama nebo Litecoinem, Ethereem, to je jedno, pošlu ti to, ty mi dáš kufřík s milionem, dvěma, třema, a každej půjdeme svou cestou.

V čem je to pro ty lidi výhodnější, než burza?

Můžou jít s cenou prostě níž, když chtějí třeba nakupovat a mají takovýhle objemy, na burze by to udělalo najednou prostě nějakej peak, takže tam se to potom nakonec nevyplatí, protože to pohne s trhem. Tadyk máš někoho, kdo nakoupil Bitcoin před XY lety a prostě ten člověk nechce, aby to šlo přes burzu. Když to jde přes banku, stejně ty věci jsou všude zaznamenaný.  Jde o to, že o tom neví ostatní trh.

Tady jsou potom dva trhy. Burza, a ten skrytej, to OTCčko, který se občas nějakým způsobem dotkne tý burzy. Cena toho Bitcoinu, nebo toho krypta na tom skrytým je odvozovaná z ceny na tom veřejným trhu. Přičemž na tom skrytým se obchodujou mnohonásobně větší částky, protože kdybys to obchodoval na tom veřejným, tak by Bitcoin prostě už musel mít úplně jinačí hodnotu. Kdyby proběhly všechny ty obchody, který probíhají teďka, nebo o kterých vím, tak třeba Bitstamp by měl za den desetinásobně větší objem. A to jako si myslím, že se držím při zemi.

Myslíš tedy že ty skrytý obchody s kryptoměnami činí 9/10 z těch standardních objemů?

Jako můžou. Takhle, ještě větší sranda je, že dost těch obchodů se ti nepodaří udělat. Protože ti lidi si nevěří. Je to o tý důvěře.

Říkal si, že by to mohli používat třeba běžný řemeslníci, osobně si myslím, že by to mohlo být zajímavý třeba pro nějakou uměleckou scénu… Pro ty, co dělají třeba muziku, že by mohli prodávat mezinárodně, distribuovat hudbu…

Hele, muzika, umění, návrhy, architektura, hudební nástroje, cokoliv co si vymyslíš a víš, že se potřebuješ dostat do globálního povědomí, a kdy ti ten českej rybník  nebude rozhodně stačit. A nechceš jít tím stylem, že budeš pracně, velmi pracně budovat tady nějakou komunitu, a potom následně ju rozvíjet dál. Ne ty chceš zacílit co nejšiřší spektrum, ať si ti lidi vyberou,  a pak následně to jakoby rozšiřovat k těm obtížnějším. Takže vyzobat z toho globálního, co je nejjednodušší. Jeden můj známej říká, že jsou to low hanging fruits – nízko visící ovoce. Prostě to posbíráš a máš.

Můj otec je malíř obrazů, myslíš že by mu mohlo pomoct přijímat Bitcoiny?

Hele mám kamaráda, kterej je malíř, a my jsme  si s touhle myšlenkou pohrávali, a dokonce jsem to chtěl kombinovat i s rozšířenou realitou. Takže ano, věřím tomu. Dejme obrazy prostě do nějaký galerie, uděláme k tomu prostě „Bitcoinová galerie“ a pojďme. Nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat jako cokoliv jinýho.

Rozšiřuje se hodně okruh míst, kde se dá přijímat Bitcoin?

Jo, rozšiřuje, nedávno jsem dělal pro Kryptomagazín fundamentální analýzu toho, co se děje s trhem, tak se násobně zvedl počet míst, kde se dá platit Bitcoinem, jak v Česku, tak ve světě. A dokonce na mapě, když se podíváš na Bitcoinmap, tak tam je vidět, že ta střední Evropa, že mi Češi v tom jako fakt jedeme. I Anglie, část Německa s Holandskem, Švýcarsko, Amerika v některých místech. Je to poměrně zajímavý.

A co třeba Japonsko, Jižní Korea? Taky?

Já bych se musel podívat na mapu…(dívá se do mapy), ano jižní Korea a Japonsko taky.

Dáme chviličku pauzu.

Jak pokračoval rozhovor po dalším pivu si dočtěte příště.

S Radomírem Eliášem o kryptoměnách (2)

Did you like this?
Tip Jiří Meitner with Cryptocurrency

Donate Bitcoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some bitcoin:

Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner

Scan to Donate Bitcoin Cash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send bitcoin:

Donate Ethereum to Jiří Meitner

Scan to Donate Ethereum to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Ether:

Donate Litecoin to Jiří Meitner

Scan to Donate Litecoin to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Litecoin:

Donate Monero to Jiří Meitner

Scan to Donate Monero to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some Monero:

Donate ZCash to Jiří Meitner

Scan to Donate ZCash to Jiří Meitner
Scan the QR code or copy the address below into your wallet to send some ZCash:
S Radomírem Eliášem o kryptoměnách (1)
Souhrn
S Radomírem Eliášem o kryptoměnách (1)
Jméno článku
S Radomírem Eliášem o kryptoměnách (1)
Popis
V dnešním článku vám přinášíme rozhovor na téma kryptoměny s Radomírem Eliášem, známou tváří české krypto scény.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                                

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..