Uplynulý týden byl velmi zajímavý a přinesl události, které leckoho zvedly ze židle. Klíčovou a velmi očekávanou událostí bylo zasedání výboru amerického FEDu. Ponechání základní úrokové sazby na současné výši se vcelku očekávalo. Velkým překvapením je ale sdělení, že FED se letos vůbec nechystá sazbu zvedat a pro rok 2020 očekává nejvýše jedno zvýšení a to maximálně o čtvrt procentního bodu. Takové oznámení je bezesporu revoluční událostí a myslím, že nikdy v historii žádná centrální banka neoznámila tak jasně své úmysly na tak dlouho dopředu. Po prvním přečtení této zprávy jsem jenom nevěřícně zíral, vždyť to je fatální chyba! Ale je to opravdu tak?

Základním úkolem každé centrální banky je řízení monetární politiky, tedy udržení inflace v rozumných nebo předem stanovených mezích a stabilita domácí měny. To platí i pro americký FED a to tím spíše, že americká ekonomika je tou nejvýkonnější a její výsledky a očekávaná výkonost do budoucna mají zásadní vliv na globální ekonomiku a tím také samozřejmě na akciové trhy. Jedním ze základních instrumentů, které má banka k dispozici pro plnění těchto úkolů, je určování výše základních úrokových sazeb, tedy repo a lombardní sazby. Pokud se FED dobrovolně a předem vzdal tohoto nástroje, musíme si nutně položit otázku, proč to udělal a co tím sledoval.

V obdobích, kdy ekonomika roste, se snižuje nezaměstnanost, a to stimuluje růst mezd. Nejvýstižnějším příkladem je naše republika v posledních dvou letech. Lidé více utrácejí a proto obchodníci zvedají ceny. Inflace roste. To je čas, aby zasáhla centrální banka a zvedla úrokové sazby. Stejně, ale opačně to funguje, když ekonomika prochází recesí. Firmy mají méně zakázek a proto propouštějí, roste nezaměstnanost a snižuje se domácí spotřeba i poptávka po úvěrech. Obchodníci zlevňují na úkor svých ziskových marží, aby udrželi obrat. Inflace klesá. A opět nastupuje centrální banka, snižuje úrokové sazby, aby zlevnila úvěry a podpořila tak investice, které zaměstnají lidi a kolotoč pokračuje. Je to nepřímé pumpování peněz do ekonomiky.

FED se nyní předem vzdal tohoto nástroje. To, co se na první pohled zdá jako hloupost, musí mít nějaký skrytý nebo hlubší smysl. Ve FEDu přece nesedí žádní nazdárkové, ale renomovaní ekonomové a finančníci. Jak si tento krok vyložit?

FED tím vlastně říká, že v tomto a příštím roce neočekává posilování domácí ekonomiky a proto nebude potřeba sazby zvedat. Ale neuvažuje ani o snížení, což znamená, že nevidí blízkou možnost nástupu silnější recese – a to je pro nás investory to klíčové sdělení. Jak tak o tom přemýšlím, dospívám k názoru, že tento nezvyklý tah je vlastně geniální, protože na dlouho dobu dopředu zakotvuje jednu ze základních ekonomických veličin a dává tak prostor firmám i domácnostem lépe plánovat další kroky ve finanční politice.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
FED překvapil
Souhrn
FED  překvapil
Jméno článku
FED překvapil
Popis
Uplynulý týden byl velmi zajímavý a přinesl události, které leckoho zvedly ze židle. Klíčovou a velmi očekávanou událostí bylo zasedání výboru amerického FEDu. Ponechání základní úrokové sazby na současné výši se vcelku očekávalo.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:            

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..