V březnu se odehrály tři události, které měly velice negativní dopad. Akcie koncernu Bayer oslabily o více než 12 % po rozhodnutí amerického federálního soudu, že výrobek Roundup způsobuje rakovinu. Tento všem dobře známý přípravek vyráběla firma Monsanto a Bayer ji vloni koupil. Teď toho možná lituje.

Google dostal od Evropské unie další obří pokutu ve výši téměř 1,5 miliardy Euro za zneužívání dominantního postavení v oblasti reklamy.

Pád letadla společnosti Boeing, způsobený špatným softwarem letounu, měl za následek odstavení celé flotily typu 737 Max a škody, které bude muset americký výrobce uhradit, budou velmi citelné, nehledě na ztrátu dobré pověsti.

Jinak se ovšem prakticky celý březen nesl na pozitivní vlně. Rostoucí výnosy amerických vládních dluhopisů posílily bankovní sektor, vzrůstající cena ropy zase podpořila růst hodnoty akcií petrochemických společností. Zvýšila se i obecná důvěra a očekávání manažerů, kterou živí stále dobré vyhlídky na smírné řešení obchodních vztahů s Čínou. Na makroekonomické úrovni se jinak nedělo nic převratného, některé informace vyzněly kladně, některé byly horší, ale žádná nepřinesla zvrat v pozitivní náladě investorů. Jediným škraloupem je stále viditelněji se zhoršující kondice evropské ekonomiky. K běžnému cyklickému oslabení se přidává neblahé působení problémů kolem brexitu, kde se stále nedaří najít řešení. Německá ekonomika se jen tak tak drží v kladných číslech a je jasné, že případný tvrdý brexit ji zřejmě pošle do recese. Je proto jistým překvapením, že i evropské akcie se stále drží na růstové vlně.

Březen samotný přinesl velmi dobré výsledky a završil tak jeden z nejlepších kvartálů za poslední roky.

Americký index DJIA za první čtvrtletí posílil o 11,2 % a jen těsně zaostal za hranicí 26 000 bodů. Širší S&P 500 rostl dokonce o 13,1 % a usadil se celkem pevně nad hranicí 2 800 bodů. Největší nárůst zaznamenal technologický index Nasdaq Composite, jehož růst o 17,4 % překonal veškerá očekávání.
Evropský index Euro Stoxx 50 zhodnotil za první čtvrtletí o 11,7 %, což znamená, že udržel krok s růstem amerických titulů a to se rozhodně na začátku roku nečekalo. Německý index DAX posílil o 9,2 %. Těmito výsledky byly smazány ztráty z loňského roku a my můžeme opatrně doufat v kladný vývoj i v dalších měsících.

Podporu tomuto očekávání dávají i výsledky největších asijských ekonomik, kde i přes zpomalení růstu v Číně dosáhly tamní akciové indexy rovněž dobrých výsledků.
Čínský Shanghai Composite posílil o více než 5 %, mírný růst zaznamenal také japonský Nikei 225. Na druhé straně si musíme uvědomit, že tyto výsledky se nemohou opakovat. Jsou to čísla, která bychom brali všemi deseti, kdyby to byly roční výsledky. Takto strmý růst za jediný kvartál neznamená nic jiného, než se musí nutně dojít k určité korekci, i kdyby to bylo jen setrvání na současných úrovních.

( Upozorňujeme, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů v budoucnosti a že návratnost investovaných aktiv není zaručena. Tento text má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení.)

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
První čtvrtletí se vydařilo
Souhrn
První čtvrtletí se investorům vydařilo
Jméno článku
První čtvrtletí se investorům vydařilo
Popis
První čtvrtletí se na akciových trzích investorům vydařilo, a to i přes to, že se v březnu se odehrály tři události, které měly velice negativní dopad. Akcie koncernu Bayer oslabily o více než 12 % po rozhodnutí amerického federálního soudu, že výrobek Roundup způsobuje rakovinu. Tento všem dobře známý přípravek vyráběla firma Monsanto a Bayer ji vloni koupil. Teď toho možná lituje.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                                                        

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..