Konec května ve znamení ztrát
Konec května ve znamení ztrát

Druhá polovina tohoto měsíce začala stejně jako končila ta první. Na trzích pokračovala nejistota vyvolaná eskalací obchodní války mezi Čínou a USA. Nic na tom již nezměnil ani konec výsledkové sezóny, která v celkovém vyznění dopadla docela dobře. Prezident Trump stávající nedobrou situaci ještě vyšperkoval prohlášením, že čínská firma Huawei je pro USA nebezpečná a velké technologické firmy, které dodávají klíčové komponenty přistoupily k omezení či zastavení dodávek svých výrobků do Číny. Je proto nasnadě, že největší ztráty sčítá technologický sektor.

A protože od prvního června vstoupila v platnost odvetná celní opatření čínské strany, reagovaly americké a potažmo i světové akcie celkem pochopitelně dalším výrazným propadem. Nejhorší je, že s tím nejde nic moc dělat. Pokud bude v čele světové velmoci hlupák a ignorant, který vše řeší silou, nebudou mít akcie na růžích ustláno a nic na tom nemění ani fakt, že Trump má v mnoha ohledech pravdu. Čína skutečně krade technologické patenty nebo je alespoň ignoruje, manipuluje s vlastní měnou ve snaze získat výhodu pro svůj export, v masivním měřítku provádí politickou i průmyslovou špionáž a zaměstnává armádu hackerů, kteří se snaží ze všech sil něco zajímavého najít a přivlastnit. Je samozřejmé, že těmto čínským metodám se ustupovat nesmí, ale tvrdý postup může mít své místo v politice, ale ne v obchodě. Tady je třeba jednat a oprávněné požadavky vymáhat ve spolupráci se Světovou obchodní organizací, Světovou bankou a ruku v ruce s dalšími silnými státy. Pak by byla šance na úspěch.

Velikou pozornost na sebe strhávalo rovněž dění ve Velké Británii. Britská premiérka Theresa Mayová oznámila svoji rezignaci a vůbec se jí nelze divit. Pracovala jako o život, udělala, co mohla, ale s takovým parlamentem jako je v současné době ten rozpolcený britský, nic více udělat nemohla. Ihned se rozhořely debaty o možném nástupci, ale obávám se, že ať to bude kdokoliv, obecně či alespoň většinově přijatelné východisko z patové situace stejně nenajde. Za jednoho z největších favoritů konzervativní strany je považován Boris Johnson, jeden z iniciátorů referenda o vystoupení z EU a největší zastánce rozchodu. Pokud se jeho ambice naplní, je téměř jistý odchod bez dohody, tedy to, co nikdo nechce a co by přineslo největší ekonomické problémy a ztráty.

Politická scéna byla především v Evropě rozjitřena ještě demisí vlády v Rakousku, náznakem vládní krize v Německu a ostatní květnové události zůstaly ve stínu. I tak toho bylo dost a dost. Všichni asi chápeme, že v takto rozbouřené politické situaci se akciím dařit nemůže a nebude. Budeme tedy čekat, zda nějaké uklidnění přinese další měsíc nebo pak alespoň nástup letních dovolených, kdy si i politici dopřávají pauzu.

Za celý měsíc květen všechny klíčové indexy výrazně oslabily. DJIA o 6,7 %, S&P 500 o 6,6 % a Nasdaq Composite dokonce o 7,9 %. Evropský Euro Stoxx 50 odepsal 6,7 %, německý DAX 5 %. Poklesům se nevyhnuly ani asijské indexy a tak nezbývá, než počítat ztráty. Květen prostě nebyl dobrý měsíc.
My však jako vzdělaní a disciplinovaní investoři víme, že to tak prostě bývá a výkyvy jsou přirozenou a nedílnou součástí investování. Víme také, že po propadech nastává růst a budeme si jen přát, aby to bylo co nejdříve.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Konec května ve znamení ztrát
Souhrn
Konec května ve znamení ztrát
Jméno článku
Konec května ve znamení ztrát
Popis
Druhá polovina tohoto měsíce začala stejně jako končila ta první. Na trzích pokračovala nejistota vyvolaná eskalací obchodní války mezi Čínou a USA.
Autor
Vydavatel
Centrum investic
Logo vydavatele
Tagy:                                                                    

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..