Za ta léta, co se věnuji investičnímu poradenství, jsem nikdy neměl tolik rozhovorů a mailů se svými klienty jako za uplynulé dva týdny. A s potěšením musím konstatovat, že vůbec nikdo nepanikaří, nezmatkuje a nemaluje čerty na zeď, i když – samozřejmě – ze současného vývoje nikdo radost nemá. Někteří dokonce nešetřili humorem. Jeden z dlouholetých klientů mi napsal, že si připadá jako když jde z hospody domů přes les. Všude tma jako v pytli, cestu nevidět a jen tuší, že by měl jít někudy tímto směrem. Je to docela trefné přirovnání.

Situace se od poloviny března moc nezměnila. Trhy jsou ovládány koronavirem a reagují snad jen na údaje o počtu nemocných, který stále dramaticky roste. Ekonomická makrodata nikoho moc nezajímají a není divu, protože současné odstávky celých firem nebo alespoň značná omezení výroby a obchodu nedovolují doufat v pozitivní čísla jak na firemní, tak i na státní úrovni. Tato situace bude trvat zřejmě po celý měsíc duben, kdy se dá očekávat nějaký zlom, vrchol pandemie. Jakmile se dostaneme na klesající křivku, budou pozitivně reagovat i finanční trhy. Za docela nadějný považuji celkem všeobecný konsensus v názorech, že světová ekonomika se rychle postaví na nohy. Například Paul Jones, významný a známý investor, se nechal slyšet, že po odeznění nákazy se trhy vrátí na dřívější úroveň během tří až pěti měsíců. To by bylo jistě velmi hezké, ale takový optimista já nejsem. Na druhou stranu je nutno vidět, že po zvládnutí současné pandemie se alespoň nakrátko dostaví úžasná euforie, která se na valuacích silně projeví. Jenže ani euforie, ani panika nejsou pro akciové trhy to správné. Podstatná budou pouze ekonomická čísla a my musíme vidět, že globální ekonomika bude otřesena do základů. Faktem ale zůstává, že po počátečním propadu se akcie oklepaly a ve dnech 23. – 26. března vyskočily o 17 až 20% nahoru a výrazně tak korigovaly předchozí ztráty. Mnoho investorů totiž současnou situaci vnímá ne jako katastrofu, ale jako příležitost. Nicméně současné turbulence nedovolují jakoukoliv fundamentární analýzu.

Ale máme již mnoho informací, které dovolují mírný optimismus. V Číně již továrny obnovují výrobu, vlády chystají ekonomické balíčky na podporu průmyslu a centrální banky hodlají na trh nasypat ohromné množství stimulačních prostředků. Americký FED oznámil podporu ekonomiky ve výši 2,2 bilionu dolarů. Budou to zase jen „natištěné peníze“, ale budou potřeba. Dluhy nyní nikdo neřeší. Světová banka dokonce odhaduje, že díky pandemii ztratí letos globální ekonomika jen jedno procento. A to by bylo velmi příznivé, jenom se obávám, že to tak nebude. Ale uvidíme.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Akciové tápání

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..