Co bude dál, kdy to bude, jak nás to zasáhne? Toto a mnohé další jsou otázky, které si v poslední době kladou nejen investoři a ekonomové, ale také všichni lidé, kterým byl z různých důvodů nabourán jejich rodinný rozpočet, ustálené nákupní zvyky, pracovní režim, prostě v podstatě celý život.

Nacházíme se ve fázi, kdy je postupně obnovován původní stav. Otevírají se továrny, školy, úřady a omezují se vyhlášená restriktivní opatření. To vše proto, že se epidemiologická situace nejen u nás, ale i v dalších zemích postupně zlepšuje. Něco jde rychle. Když se otevře kino, mohu se podívat na film a vše je rázem jako dříve. Ale dostat na původní úroveň globální ekonomiku bude běh na dlouhou trať.

Rozběh ekonomiky a obchodu bude pozvolný a uvedení do stavu k začátku tohoto roku může trvat několik let. A to ještě za předpokladu, že se neobjeví další masivní vlna této pandemie. Neumím si představit, že bychom každý rok „vypínali“ ekonomiku na dva měsíce. Všichni doufáme, že se podaří v brzké době vyvinout účinnou vakcínu. Pracuje na tom asi 35 vědeckých týmů po celém světě. Jenže vývoj vakcíny trvá nejméně rok, kdežto ten zatracený virus může během dvou týdnů zmutovat do podoby, kdy vakcína nebude účinná. Ale tak je to se všemi viry, které známe. Je prostě mnoho důvodů, proč bychom se měli obávat příštích měsíců.

Na druhé straně jsou i pozitivní signály. Jednotlivé evropské země odhadují letošní pokles HDP díky koronaviru na úrovni 8 – 15%. Vše pod 10% není zase až tak špatné číslo, když si uvědomíme, že výroba v mnoha zemích prakticky dva měsíce stála. Centrální banky a MMF jsou připraveny na mohutné intervence a finanční injekce do ekonomiky, vlády spouští různé formy podpůrných a záručních programů. Americký FED se chystá do ekonomiky napumpovat dva biliony dolarů!

Největší nebezpeční já osobně vidím v předpokladu, že spotřebitelé razantně změní své nákupní chování. Domácí spotřeba je spolu s investicemi tahounem každé ekonomiky. Například u nás, kdy se několik let mimořádně dařilo, rostly platy i důchody a nezaměstnanost téměř neexistovala, lidé utráceli jako zběsilí, a to i za věci, kterým se říká zbytné. Prostě to, co nepotřebujeme a koupíme to jen proto, že na to máme. Nyní si lidé takové nákupní chování rozmyslí a budou více myslet na zadní kolečka, tedy na úspory. Klesne poptávka po zboží i službách, bude menší produkce a prodeje, bude menší růst a tím také příjmy do státního rozpočtu, který bude muset něco ze svých výdajů omezit. V tom je největší nebezpečí pro ekonomiku jako celek.

Na druhé straně, pokud budou lidé méně utrácet, musejí ty peníze někam dávat. Spořit nebo investovat! Pokud budou investovat, bude větší zájem o cenné papíry a to zpětně povzbudí akciový i dluhopisový trh a ceny začnou stoupat. A to je přesně to, co potřebujeme. Je nutné si uvědomit, že akcie žijí vlastní život, který je – na rozdíl od toho našeho – věčný.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Co bude dál?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..