Druhá polovina měsíce dubna byla nesmírně zajímavá. Nepamatuji dobu, kdy by proti sobě šlo tolik negativních a pozitivních informací a vytvářel se tak podivný mix, ze kterého si každý může vybrat prakticky cokoliv.

Z těch negativních můžeme vybrat třeba cenu ropy nebo výzkum nálady průmyslových manažerů, která je na bodu mrazu či nedobrá makroekonomická data. Z těch pozitivních třeba prodejní výsledky Applu či jiných technologických firem nebo fakt, že americký experimentální lék Remdesivir prošel zkouškami a považuje se za účinný a farmaceutická firma Gilead oznámila, že ho do konce roku připraví v počtu asi milion sad.

Bezesporu největším a nejzajímavějším příběhem druhé poloviny dubna byl kolotoč cen ropy. Stalo se něco, co nemá v historii obdoby. Světová spotřeba ropy je minimální, protože všechny velké ekonomiky světa mají velmi omezenou produkci, letecké společnosti téměř nelétají a i přes dohodnuté snížení těžebních kvót je suroviny nadbytek. V důsledku toho cena americké lehké ropy WTI rychle klesala, až se dotkla nuly, a dokonce došlo k tomu, že dodavatel neboli prodejce musel kupujícímu platit, aby si ropu vůbec odebral. To je neskutečný paradox. Ceny se však rychle dostaly trochu nahoru a nyní se severomořský Brent prodává za 27 $ za barel a WTI asi za 19$ za barel. Kdeže jsou ty časy, kdy ropa stála 70 nebo dokonce 90 dolarů. Myslím, že takové Rusko bude při těchto cenách brzo na dně.

Nicméně nejdůležitější událostí konce dubna byl příchod rozhodujícího fenoménu a ten má jméno Naděje. Počty nemocných v některých zemích začaly klesat a i když někde včetně USA je to stále velmi špatné, začíná převládat názor, že nejhorší máme za sebou. Jinými slovy – dále to musí být už jenom lepší. A investoři to pochopili. Výsledkem tohoto přesvědčení byl razantní nárůst cen akcií. Americký hlavní akciový index S&P500 za celý duben posílil o 12,7% a technologický Nasdaq Composite přidal dokonce přes 15%. Německý DAX rostl o 9,3%. To jsou skvělá čísla a dobře udělali ti, kteří v minulých dnech nakoupili nějaká aktiva. Nyní již vydělávají. Tím samozřejmě nechci říci, že dále již bude vše růžové. Volatilita bude stále velmi vysoká a musíme počítat s tím, že některé ekonomiky se budou z utržených ran léčit minimálně dva roky. Ale došlo k obratu a zřejmě jsme se odrazili ode dna a to je důležité.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Naděje žene akcie nahoru

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..