Na počátku června akcie dále ignorovaly ekonomickou realitu a stále posilovaly. Technologický index Nasdaq Composite dokonce překonal své historické maximum, ale ve čtvrtek se dostavil prudký pokles až o 5%. Proč? Nikdo neví! V současné době se prostě dějí podivné věci. Může to být částečně zapříčiněno i tím, že akciový trh není „kompletní“. Např. aerolinky stále téměř nelétají, vykazují tak vysoké ztráty a jejich valuace celý trh silně zkreslují. Celý letecký průmysl v USA bojuje o přežití. V Evropě to není jinak. Německá Lufthansa dostala od vlády obří záchranný balík a podobné to bylo u holandské KLM. Všimněte si, že zatímco v těchto zemích opozice ani nepípla, u nás je kolem možného záměru na poskytnutí ne přímé podpory, ale jen záruky pro Smartwings, spousta povyku.

Všichni si dnes kladou otázku, jak to bude s akciovým trhem dále. V současnosti máme opět dva zřetelné směry. Ten růstový je podporován obřími investicemi centrálních bank a pumpováním peněz do ekonomiky v čele s americkým FEDem. Dalším prorůstovým faktorem jsou minimální úrokové sazby. Pro eventuální pokles hovoří pokračující pandemie, která především v USA již dosáhla ohromných rozměrů, v jiných zemích přichází něco jako druhá vlna, zřejmě pod vlivem příliš uspěchaného rozvolňování. Za chvíli začnou firmy reportovat své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí a osobně se obávám, že až investoři uvidí velice špatná čísla, nastane další vlna výprodejů a prudký pád cen akcií. Je jisté, že firmy budou muset razantně šetřit. První to odskáčou investice a pak logicky nastane propouštění zaměstnanců. Oba tyto kroky jsou sice pochopitelné a asi i nutné, ale velmi oslabí ekonomiku a tím i hodnotu akciového trhu.

Je možné očekávat, že projevy těchto trendů budou rozdílné v USA a v Evropě. Evropa je na tom sice podstatně lépe s nákazou Covid-19, ale americká ekonomika je přece jen úplně jinde. Pro ilustraci možno připomenout třeba fakt, že tržní kapitalizace dvou firem, konkrétně Applu a Microsoftu, je větší, než celý německý akciový trh. A také skutečnost, že americké technologické firmy byly vždy na špičce ve vývoji a jejich současné ohodnocení tomu prostě odpovídá.

Faktem zůstává, že všechny instituce, které k tomu mají co říci, shodně předpovídají pro letošní rok silný ekonomický pokles. Liší se jen v číslech, obecně se mluví o 6 % poklesu globální ekonomiky, ale jednotlivé země na tom budou různě. Některé ztratí třeba jen 3 %, jiné 10 %. To ale jsou jen hrubé odhady. Daleko důležitější bude, kdy se hospodářství začne zase nadechovat a nastane růst. I zde se odhady velmi liší a není divu, spolehlivé podklady pro takové hodnocení dnes nejsou k dispozici. A úplně nejdůležitější podle mého názoru bude, kdy se hodnoty akciových trhů přiblíží ekonomické realitě. Zatím se nafukuje obrovská bublina, která hrozí velkým krachem, ale nemusí to tak být. Hodnoty si posuďte sami:

Za celý červen přidal americký index DJIA 1,69 % a za druhé čtvrtletí stoupl o 17,8 %. Hlavní index S&P 500 za červen přidal 1,83 % a za druhé čtvrtletí stoupl o 20 %, tedy o stejnou hodnoty, kterou ztratil ve čtvrtletí prvním. Technologický Nasdaq Composite za červen posílil o 5,99 % a za celé druhé čtvrtletí posílil o neskutečných 30,6%!!! Ptáte se, jak to je možné? Nevím, prostě nevím a nechápu. Jsem opravdu velmi zvědav, jaké výsledky budou technologičtí giganti presentovat za 2. kvartál a zda budou alespoň trochu ospravedlňovat takový strmý růst. Faktem je, že tento index je na svém historickém maximu a že tedy jej ani koronavirus ani propad ekonomiky nezasáhly.
Evropský Eurostoxx 50 za červem posílil o 6,02 % a za druhé čtvrtletí stoupl o 16 %. Německo, tahoun Evropy, se může chlubit růstem indexu DAX o 6,24 % za červen a 23,9 % za druhé čtvrtletí. Také asijské trhy si vedly úspěšně. Čínský Shanghai Composite v červu posílil o 4,63 % a japonský Nikkei225 přidal 1,87 %.

Čísla dobrá až skvělá, ale dovolím si varovat před přílišným optimismem. Uvidíme, co přinese období prázdnin a dovolených, které bývá charakterizováno určitým zklidněním, menšími objemy obchodů a často se přes léto řada problémů vyřeší sama, snad právě proto, že politici mají také dovolenou.

Scan to Donate Bitcoin to Michal Valíšek
Did you like this?
Tip Michal Valíšek with Bitcoin
Červnový akciový růst
Souhrn

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..